Fontul Calibri, gata să dea jos Guvernul Pakistanului. Detaliul pe care l-a uitat fiica premierului atunci când a vrut să scape de scandalul Panama Papers

Fontul Calibri, gata să dea jos Guvernul Pakistanului. Detaliul pe care l-a uitat fiica premierului atunci când a vrut să scape de scandalul Panama Papers
Publicat: 13/07/2017, 15:37
Așa numita„controversă Calibri” (sau #FontGate, cum a fost ea denumită online) a început după scandalul Panama Papers din 2016, atunci când mai multe documente aparținând firmei de avocatură Mossack Fonseca au scos la iveală o serie impresionantă de companii offshore deținute de elita politică și financiară a lumii, toate ascunse în paradisuri fiscale.
Printre acestea și o companie aparținând fiicei premierului pakistanez Nawaz Sharif, Maryam Nawaz, determinând tribunalul național să formeze un comitet de investigație.
Luni, o echipă de investigații din Pakistan a publicat un material referitor la bunurile pe care le deține Maryam Nawaz, făcând și o descoperire revelatoare: Nawaz și-a deconspirat legăturile cu firma respectivă, numită Nielsen și Nescoll Ltd. A fost o singură problemă. Potrivit relatărilor presei locale, rechizitoriul a demonstrat că declarația sa din 2006 e scrisă cu fontul Calibri, un font care a ajuns pe piață și a putut fi utilizat public începând cu 2007, fapt care a stârnit suspiciuni referitoare la faptul că actul ar fi fals.
Astfel, media locală și contestatarii politici au ajuns până la conducerea Wikipedia pentru a descoperi adevărul din spatele acestor acuzații, iar alții, probabil din exces de zel și din dorința de a-și proteja premierul, au încercat chiar să schimbe conținutul articolului de pe enciclopedia online, pretinzând că fontul Calibri a fost disponibil încă din 2004.
Acest font a fost într-adevăr conceput în 2004, dar a devenit accesibil publicului odată cu lansarea Microsoft Vista și Microsoft Office, în 2007, când acest tip de scriere fără serife a devenit și fontul implicit al programului de operare. Wikipedia, site faimos tocmai datorită scepticismului său în a implune restricții referitoare la procesul de editare, fapt care îl face unic, a decis să uzeze de posibilitatea de a bloca modificarea articolelor, lucru care se întâmplă extrem de rar și în cazul unor subiecte foarte controversate precum Donald Trump, conflictul israeliano-palestinian sau personalitatea profetului Mahomed.
După publicarea anchetei jurnalistice, administratorii și editorii Wikipedia au început să se gândească serios la această variantă și, în final, au votat pentru blocarea temporară a articolului.„Vă rog, nu-i lăsați pe oameni să editeze pagina despre acest font, pentru că încearcă să salveze un partid corupt prin schimbarea acestor informații”, a scris un utilizator care susține această acțiune.
„Se întâmplă foarte rar ca un articol din Wiki să fie punctul de cotitură într-un scandal politic la nivel internațional. Viteza și eficiența cu care acest articol a fost protejat și cu care i-a fost păstrată integritatea este un exemplu de profesionalism și o dovadă că modelul Wiki este extrem de funcțional”, a adăugat un alt utilizator.
Într-adevăr, fondatorul Wikipedia, Jimmy Wales, a anunțat recent că are planuri de a extinde acest tipar și la producția de știri, odată cu promovarea noului proiect WikiTribune pe care urmează să-l lanseze în acest an.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
FOTO. Mădălina Ghenea, despărțire oficială bombă de iubit chiar în ziua de Paște! Românca a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Lando Norris a obținut prima victorie din carieră în Formula 1. Pilotul britanic l-a învins...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Șoferii cu mașini pe benzină vor plăti mai mult. Decizie în România, în a doua...
Codrin Ștefănescu, mărturii șocante. Și-a organizat înmormântarea, pas cu pas
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Test de cultură generală. Care forță naturală doboară orice copac?