Lămurit cu promisiunile lui Bodog, Tudose cere ca Institutul Cantacuzino să meargă la Apărare. „Poate cu o mână de fier poate să aibă rezultate”

Lămurit cu promisiunile lui Bodog, Tudose cere ca Institutul Cantacuzino să meargă la Apărare. Poate cu o mână de fier poate să aibă rezultate
Publicat: 23/08/2017, 14:11
Actualizat: 23/08/2017, 15:51

„Domnule ministru, Bodog, bine ați venit la noi în România. Vă rog ca, domnul Țuțuianu, în maximum o lună, Cantacuzino să devină parte componentă a Ministerului Apărării pentru că cu demersurile specialiștilor de acolo ne-am lămurit. Poate cu o mână de fier, militarizată poate să aibă rezultate. Vă ajunge o lună să preluați?”, a declarat Tudose în debutul ședinței de Guvern.

Ministrul Apărării, Adrian Țuțuianu, a replicat că în cel mult trei săptămâni va veni cu un proiect de act normativ în acest sens.

„M-am și gândit cum ar putea fi organizat și am făcut și o evaluare prealabilă cu specialiști (…) Vă propun ca, împreună cu domnul ministru Bodog, pe baza la materialul de control, în două săptămâni de zile, maxim trei, să venim în Guvern cu un proiect de act normativ ca să îl transformăm într-o unitate militară, cu conducere militară (…) E delicată această chestiune, dar ne-o asumăm”, a spus Țuțuianu.

La începutul lunii august, ministrul Sănătății anunța că la Institutul Cantacuzino se vor produce vaccinuri în circa doi-trei ani.

„Institutul Cantacuzino poate să producă vaccinuri cam în trei ani. Dar, în această perioadă, el poate să producă suplimente pentru stimularea imunității. Poate să înceapă să producă produsele pe care le-au avut, nu neapărat vaccinurile despre care vorbim, în speță gripalul și BCG, dar poate începe să producă unele lucruri (…) În același timp, trebuie să aducem specialiști pentru că nu e niciun secret că, la momentul la care institutul a rămas fără finanțare, specialiștii de top de acolo au plecat. Noi trebuie să aducem specialiști acolo, trebuie să construim o nouă linie de producție și totul trebuie să fie făcut pe o bază sănătoasă”, declara Bodog, la acel moment, potrivit Mediafax.

De altfel, promisiunile în ceea ce privește Institutul Cantacuzino au început să curgă de la începutul anului. În iulie, în ședința de Guvern, tot ministrul Florian Bodog anuța că începuse „deja discuția cu domnul ministru al Cercetării” în vederea operaționalizării Institutului Cantacuzino, după ce, în luna mai, spunea că și-ar dori la conducerea Institutului un manager adus de la Agenția Națională a Medicamentului, iar în aprilie spunea că urmează o colaborare între reprezentanții Institutului Pasteur și cei de la Cantacuzino, pentru o relansare a institutului de la noi din țară.

Toate acestea în condițiile în care România a exportat anul trecut vaccinuri și seruri în valoare de 10,3 milioane de euro, după cum arată datele provizorii furnizate de Institutul Național de Statistică la solicitarea ZF.

În ceea ce privește dozele de vaccin, România este dependentă de doi giganți internaționali din domeniul farmaceutic care au autorizație de punere pe piață a vaccinurilor, francezii de la Sanofi (cu afaceri de 831 de milioane de lei anul trecut) și britanicii de la GlaxoSmithKline (cu afaceri de 528 mil. de lei în 2016).

În prezent, „institutul realizează microproducție de vac­cinuri cu scop expe­rimental. Nu produce vaccinuri pentru piață”, potrivit lui Francisc Czobor, directorul teh­nic al institutului, care mai preciza, pentru ZF, că Institutul Cantacuzino nu a exportat niciodată vaccinuri.

Institutul Cantacuzino, care producea vaccinuri pentru pacienții români, a fost trecut în subordinea Ministerului Educației din 2014 până la finalul anului trecut, când a revenit la Ministerul Sănătății, însă nu a început să producă vaccinuri pentru piața locală.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Medicii ar putea fi nevoiți să îi amputeze un picior lui Florin Piersic! Dezvăluiri de...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
BREAKING | Florin Piersic avea septicemie când a fost internat în spital! Anunțul oficial al...
Boala RARĂ de care suferă Sebastian Dobrincu. Cum l-au afectat problemele de sănătate: „Plângeam în...
După ploi torenţiale şi inundaţii, meteorologii anunţă noi dezastre în zilele următoare. Zonele aflate sub...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Anunț de ultim moment despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Un medic din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Guvernul a anunţat luna în care vor avea loc alegerile prezidenţiale în România
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
Se dau banii de taxe înapoi. Vin direct în plic: A fost o greșeală
Toți șoferii trebuie să știe. Care e presiunea corectă în cauciucuri
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Aterizare fără roțile din față pentru un avion Boeing 767! VIDEO de necrezut