A apărut manualul de Educație Fizică și Sport. Vezi cum arată

A apărut manualul de Educație Fizică și Sport. Vezi cum arată
Publicat: 29/08/2017, 20:42

Manualul de sport pentru clasa a V-a a fost tipărit la Editura Didactică și Pedagogică, cea care urmează să preia integral editarea manualelor școlare, și poate fi consultat și în format digital, pe site.

Manualul de sport pentru clasa a V-a le va explica elevilor cum se stă în coloană, cum să execute o răsucire pe loc sau care sunt părțile corpului și cum să stea corect în bancă. De asemenea, copiii vor învăța la ce comenzi date de profesor trebuie să răspundă, dar și care sunt punctele cardinale.

Îndelung dezbătut, manualul de Educație Fizică și Sport a ajuns în cele mai multe școli din țară, în trei variante alternative, ceea ce înseamnă că trei edituri au câștigat licitația pentru tipărirea lui. Încărcat cu imagini și viu colorat, manualul își propune să îi învețe pe elevi lucruri elementare, pe care,oricum, orice profesor le predă la ora de educație fizică și sport.

În deschiderea manualului, există o scurtă descrie a acestuia și a disciplinei educație fizică și sport.

„Începând cu acest an școlar, te invităm să descoperi educația fizică și prin intermediul manualului. Vei găsi informații despre exerciții fizice și despre sport, pe care să le folosești în lecții, dar și în activitățile fizice din timpul liber. Cu ajutorul manualului îți vei însuși numeroase cunoștințe care te vor ajuta să înțelegi ce reprezintă stilul de viață sănătos, ce înseamnă o postură corporală corectă și ce exerciții poți efectua pentru a avea un corp armonios dezvoltat. Parcurgând acest manual, vei învăța despre calitățile motrice, dar și despre deprinderile motrice pe care le utilizezi în viața de zi cu zi”, reiese din descrierea manualului făcută de către editura manualului.

Manualul este împărțit în cinci capitole: 1) Activitățile de educație fizică-Activități de Sănătate, 2)Să exersăm împreună! 3) Corpul uman și mișcarea, 4)Armonie corporală, 5)Discipline sportive. Iar la sfârșitul manualului, există și o evaluare finală cu cerințe și întrebări pe care elevul trebuie să le rezolve în scris, pe caiet.

Concret, manualul îi învață pe elevi cum să stea încolonați, în linie pe un rând, pe două rânduri, în formație de gimnastică, în cerc sau în semicerc.

„Când se practică exerciții fizice în grup, organizarea copiilor în diferite formații contribuie la utilizarea optimă a sălii sau a terenului de sport, la folosirea cât mai eficientă a timpului destinat practicării exercițiilor fizice, dar și la prevenirea accidentărilor. În aceste condiții, activitatea devine accesibilă, interesantă și sigură pentru toți copiii”, explică manualul în cel de al doilea capitol.

Capitolul al treilea le vorbește copiilor despre corpului uman și despre mișcare. Prin fotografii și desene, li se explică elevilor care sunt părțile corpului, care sunt organele interne, dar și ce este efortul fizic.

„Corpul uman poate adopta diferite poziții și poate efectua numeroase mișcări, fie în întregime, fie doar cu segmentale sale. Mișcarea este o funcție a corpului uman care permite acestuia să se plaseze și să se deplaseze în spațiu, să stabilească relații cu obiectele și cu ființele din jurul lui. Cu ajutorul acestor mișcări, oamenii desfășoară diferite activități profesionale, gospodărești sau motrice”, reiese din manual.

Manualul îi învață pe elevi și care ar trebui să fie poziția corectă a corpului în bancă.

„Atitudinile fizice deficiente sunt poziții ale corpului care nu corespund aliniamentului corporal, dar care pot fi corectate conștient (prin iÌ‚ndreptarea spatelui, poziționarea corectă a umerilor). Aceste atitudini deficiente pot fi de două feluri: posturale (ale iÌ‚ntregului corp) și segmentare (ale unor segmente ale corpului). O atitudine fizică deficientă posturală este consecința menținerii coloanei vertebrale iÌ‚ntr-o poziție incorectă. Cea mai frecventă cauză care apare la vaÌ‚rsta copilăriei este adoptarea unei poziții necorespunzătoare iÌ‚n bancă, la școală, iÌ‚n timpul scrisului sau cititului sau atunci caÌ‚nd se lucrează la calculator”, se explică în carte.

Ultimul capitol tratează mai multe discipline sportive cum ar fi: atletism, gimnastică, sport aerobic, gimnastică ritmică, dans sportiv, baschet, badminton, fotbal, handbal, korfball, rugby-tag, volei, tenis de masă torbal, dar și trânta, oina sau sportul minții, șahul.

Manualul de educație fizică și sport va ajunge pentru prima dată pe băncile școlilor din România, la deputul anului școlar pe 11 septembrie, în timp ce manualele importante ca limba româna sau matematica vor ajunge cu o întârziere de cel puțin două luni de zile.

Din cele 25 de discipline cuprinse de planul-cadru pentru clasa a V-a, doar șapte au primit aprobare, printre care și educație fizică și sport, restul de 18 fiind contestate, în urma licitație, de către edituri.

Potrivit ministerului Educației, manualele de educație fizică și sport au costat aproximativ 1,5 milioane de lei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
INTRĂ BANI mai mulți în conturi. Vestea cea mare pentru MILIOANE de români
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?