Harta Bitcoin în România: În ce județe se operează cel mai mult și cum reacționează autoritățile față de moneda virtuală

Harta Bitcoin în România: În ce județe se operează cel mai mult și cum reacționează autoritățile față de moneda virtuală
Publicat: 26/11/2017, 22:08

Potrivit băncii centrale, în zona București-Ilfov, dar și în județele Cluj, Timiș, Brașov și Iași, se regăsesc cele mai intense tranzacții cu Bitcoin – pe care o consideră „schemă virtuală” sau, cel mult, „monedă virtuală”, nerecunoscându-i statutul de „monedă electronică” pe cre îl au banii reali tranzacționați pe carduri.

La polul opus, cu cele mai puține tranzacții Bitcoin, se regăsesc județele Caraș-Severin, Olt și Călărași. Un nivel mediu al operațiunilor Bitcoin se regăsește în județele Tulcea, Dolj, Bihor, Arad, Suceava, Constanța și Maramureș.

Banca Națională a României (BNR) „monitorizează evoluția acestor scheme de monedă virtuală din perspectiva unor potențiale riscuri asupra sistemului financiar”, au arătat reprezentanții băncii centrale la seminarul EU-COFILE organizat, la Sinaia, de BNR, Asociația Română a Băncilor (ARB) și Alpha Bank. Ei au precizat că opiniile astfel prezentate nu agajează în niciun fel Banca Națională, ci sunt considerații personale, pe care le exprimă ca economiști.

Banca Centrală Europeană (BCE) definește schemele electronice de tip Bitcoin ca fiind „o reprezentare digitală a valorii care nu este emisă de către o bancă centrală, instituție de credit sau instituție de monedă electronică și care, în anumite circumstanțe, poate fi utilizată ca o alternativă la moneda legală”. Iar monedele virtuale sunt definte de BCE ca „o reprezentare digitală a valorii, care nu este emisă de către o bancă centrală sau de către o altă autoritate publică, și a cărei valoare nu este strâns legată de valoarea vreunei monede tradiționale (fiat currency)”.

BNR a transmis primul comunicat referitor la schemele de monedă virtuală și la riscurile asociate acestora în data de 11 martie 2015. „Moneda virtuală nu este monedă națională și nici valută, iar acceptarea acesteia la plată nu este obligatorie din punct de vedere legal. Totodată, moneda virtuală nu reprezintă o formă de monedă electronică, în înțelesul Legii nr. 127/2011 privind activitatea de emitere de monedă electronică. Utilizarea schemelor de monedă virtuală ca modalitate alternativă de plată prezintă potențiale riscuri pentru sistemul financiar legate de lipsa reglementării și a supravegherii, spălarea banilor, finanțarea terorismului, volatilitatea prețului și lipsa unei securități adecvate”, a arătat, în martie 2015, Banca Națională.

În prezent, definițiile oficiale artă că „schema Bitcoin folosește o rețea descentralizată în care nu este implicată nicio casă de compensare și nicio instituție financiară, toate activitățile fiind desfășurate de către utilizatori. Pentru a putea cumpăra monedă Bitcoin, utilizatorii trebuie să își instaleze un software gratuit, moneda Bitcoin achiziționată fiind ulterior stocată într-un portofel digital”. Iar tranzacțiile cu monedă Bitcoin sunt considerate anonime, întrucât „utilizatorii nu sunt asimilați unor persoane identificabile” și „transferul se realizează direct între utilizatori prin intermediul unor aplicații software disponibile atât pentru computere, cât și pentru telefoane mobile sau tablete”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Cine e Iulia, femeia care i-a fost alături lui Mihai Neșu după divorțul de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
S-a stins marele artist al țării. A murit chiar în Sâmbăta Mare. Drum lin!
Mihai Neşu, adevărul despre divorţ. Cine a decis, de fapt, separarea, după accident
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Cristina Șișcanu, motivul pentru care nu gătește nimic pentru masa de Paște. Cum își petrece...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Alessandro Volta, inventatorul bateriei electrice