„Păzea, vin ultrașii!”: membrii galeriilor își anunță pe internet prezența la protestul anticorupție organizat pe 20 ianuarie. Ce spun inițiatorii acțiunii și șefii galeriilor invocate

Păzea, vin ultrașii!: membrii galeriilor își anunță pe internet prezența la protestul anticorupție organizat pe 20 ianuarie. Ce spun inițiatorii acțiunii și șefii galeriilor invocate
Publicat: 05/01/2018, 17:54

Protestele susținute împotriva corupției organizate în ultimul an, în marile orașe ale României, au adunat sute de mii de oameni în stradă. Cu excepția unor incidente izolate, manifestările au fost pașnice și nu s-au înregistrat altercații cu forțele de ordine. Totuși, pe 20 ianuarie 2018 lucrurile s-ar putea complica, asta pentru că în mediul online s-a propagat deja un mesaj ciudat, aparent revendicat de doi adolescenți, conform căruia galeriile echipelor de fotbal din România ar urma să iasă și ele în stradă.

Într-un eveniment pe Facebook distribuit și de contul Ultras România (unul din cele mai importante din online în lumea membrilor de galerii) se anunță faptul că pe 20 ianuarie va fi organizat un marș de la Gara de Nord din București și până în Piața Victoriei, între cei care urmează să participe fiind suporterii celor de la Rapid și de la Poli Timișoara.

Iată întregul comunicat:

„Scriu aici pentru noi, baietii stadioanelor, indiferent de ce echipe sustinem. Cand a fost chestia cu imigrantii in Polonia, ultrasii dintre cei mai rai de fenomen, Legia, Lech Poznan, Lechia, Slask, etc, au facut pace si au luptat impotriva guvernului mafiot cu privire la aducerea a zeci de mii de imigranti in Polonia. A fost un adevarat arsenal in Varsovia , s au grupat toti si au fost mereu alaturi. La noi de ce nu se poate? Doar luptam pentru acelasi lucru. Sa ne avem macar o zi ca niste camarazi adevarati, romani demni cu onoare si macar sa incercam sa facem ceva pentru binele nostru, si sunt sigur ca ni se vor alatura si altii. Trebuie sa plecam de undeva. Pe 20 ianuarie ne vom intalni la Gara de Nord la ora 15:00 si vom pleca pe jos spre Piata Victoriei la ora 16:00. Multumim celor de la Rapid si de la Timisoara care ajuta mult la acest eveniment! aici e un scop comun,Romania! Nu echipa de club.Impreuna putem reusi,doar IMPREUNA!!!”.

Pagina de Facebook a evenimentului îi are ca autori pe doi tineri care se prezintă drept Matei Tudor, suporter dinamovist, și „Ultras viola”, un suporter din Peluza Sud Timișoara. Primul, contactat de ProSport, a spus că: „Totul este organizat de mine și de liderul de la ACS Recaș. Dar avem un impact foarte puternic, mulți vor să ni se alăture. Nu facem diferențe, nu contează echipa ce o susții, contează prezența ta. Multe pagini de ultraserie au distribuit evenimentul pentru ca mișcarea merge mai departe prin noi”. Întrebat care este motivul concret al ieșirii în stradă, Matei Tudor a explicat: „Pentru că și noi dorim să schimbăm ceva în țară. Pot ieși și doctorii și avocații, nu vrem să implicăm fenomenul ultra în politică, ieșim pentru binele țării. Nu ieșim pentru violență, plecăm orgnizat. O să avem un reprezentant al Jandarmeiei Rommâne cu care putem purta un dialog în care să explicăm că nu se va întâmpla nimic. Vrem doar ca oamenii să vadă că și ultrașii, suporterii în general, pot protesta pașnic. Vrem ca oamenii să vadă în noi unitate și așa sperăm ca pe viitor din unitatea noastră vor învăța ceva. Nu contează echipa pe care o susținem, noi reprezentăm strict România. Avem destui coordonatori încât mișcarea asta să intre în istorie. Cum și polonezii au făcut front comun și noi putem face. Fără violență!”.

Atât textul, cât și mesajele care curg pe pagină sunt contradictorii și interpretabile. Există niște apeluri la calm și la proteste pașnice, inclusiv din partea lui Matei Tudor, unul din inițiatori, însă foarte mulți care răspund îi înjură pe protestatarii anticorupție și afirmă că trebuie să se recurgă neapărat la violențe. Este greu se spus dacă ne aflăm în fața unui eveniment real sau a unei diversiuni create special pentru a-i descuraja pe oamenii de bună-credință să participe.

CITEȘTE CONTINUAREA ÎN PROSPORT

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Doliu în lumea filmului: unul dintre îndrăgiții actori din ”Titanic” și ”Stăpânul inelelor” s-a stins...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
S-a decis plata a câte 1400 LEI de persoană în România. Banii au intrat deja...
Cea mai urmărită televiziune din România. PRO TV, învinsă de un post de știri
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Rasputin, controverse despre moartea și viața sa. Vindecător ori șarlatan?