Planul PSD-ALDE de a aduce șefi politici la companiile de stat A PICAT la Curtea Constituțională. PNL: „Se blochează, pentru moment, jaful”

Planul PSD-ALDE de a aduce șefi politici la companiile de stat A PICAT la Curtea Constituțională. PNL: „Se blochează, pentru moment, jaful
Publicat: 14/02/2018, 08:44

Practic, CCR a admis obiecția de neconstituționalitate a Legii pentru modificarea art.1 alin.(3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, obiecție formulată de un număr de 64 deputați PNL.

„Cu oarecare satisfacție vă anunț că ne-am pronunțat asupra celei de-a treia legi a Justiției, respectiv legea 317 privind organizarea CSM. Soluția este de admitere cu unanimitate a unor texte care vizează diverse puncte din legea de organizare, cinci la număr”, a precizat, marți, președintele CCR, ValerDorneanu.

El a subliniat că unul dintre textele declarate neconstituționale de CCR se referă la alegerea președintelui CSM, ca urmare a faptului că textul de lege contrazicea practic prevederi exprese ale Constituției.

„Un text (declarat neconstituțional, n.r.) se referă la alegerea președintelui și a vicepreședinților CSM. Textul actual omitea, practic ocolea textul constituțional care spune că aceștia se numesc în urma alegerii de către plenul CSM. Ori textul pe care noi l-am criticat prevedea că președintele Secției de judecători este numit practic de drept în funcția de președinte CSM și vicepreședintele, tot de drept, din rândul procurorilor. Textul contrazicea prevederile constituționale”, a declaratDorneanu.

El a arătat că un alt text declarat neconstituțional, tot cu unanimitate de voturi, viza acea reglementare care prevedea că declarațiile membrilor CSM privind poliția politică sunt controlate de Comisia parlamentară de control al SRI.

„Unele dintre texte, care se refereau la numirea procurorilor și funcțiile de conducere din CSM, au fost respinse ca inadmisibile pentru că nu au fost motivate, s-a spus doar că sunt neconstituționale. S-a respins cu majoriate de voturi critica cu privire la constituirea Comisiei (Comisia pentru legile Justiției, n.r.), cu privire la bicameralism și alte texte care vizau motive extrinseci”, a mai spusDorneanu.

Camera Deputaților a adoptat, în 20 iunie, un proiect de aprobare a OUG 29/2017, dată de Guvernul Grindeanu, care modifică legea privind guvernanța corporativă și OUG nr.64/2001 privind repartizarea profitului la societățile naționale, PNL susținând că PSD vrea să readucă sub controlul său companiile de stat.

Proiectul de lege modifică articolele 2 și 3 ale OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă, stabilind că prevederile OUG se aplică inclusiv la următoarele întreprinderi publice: instituțiile financiare și societățile de servicii de investiții financiare și societățile de a investițiilor prevăzute de OUG 99/2006 privind instituțiile de credit și adecvarea capitalului; societățile a căror activitate ste reglementată de Legea 32/2000 privind activitatea și supravegherea intermediarilor în asigurări și reasigurări, fiind prevăzut și că „sunt exceptate de la aplicarea prevederilor prezentei OUG Regia Autonomă Rasirom, Compania Națională Romtehica și instituțiile de credit prevăzute de OUG 99/2006″.

Prin modificările aduse se creează cadrul legal pentru redistribuirea ca dividentele suplimentare sau, în cazul regiilor autonome, ca vărsăminte la bugetul de stat sau local, a profitului repartizat la alte rezerve în anii anteriori, ca sursă proprie de finanțare și care nu a fost utilizat conform destinațiilor inițiale, precum și pentru repartizarea sumelor existente în soldul rezultatului reportat care au rămas nerepartizate, potrivit raportul asupra proiectului de Lege privind aprobarea OUG nr.29/2017 pentru modificarea art.1 alin.(1) lit. g) din OUG nr.64/2001 privind repartizarea profitului la societățile naționale, companiile naționale și societățile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum și la regiile autonome și de modificare a OUG 109/2011.

La data intrării în vigoare a ordonanței încetează de drept procedurile de selecție a membrilor consiliului de administrație, directorilor, membrilor consiliului de supraveghere ș membrilor directoratului la instituțiile de credit, declanșat conform OUG 109/2011, precum și contractele încheiate în legătură cu aceste proceduri de selecție cu experții independenți specializați în recrutarea resurselor umane, dacă este cazul, potrivit sursei citate.

Reacția PNL

PNL a precizat, marți, că admiterea sesizării partidului la CCR privind modificarea Legii guvernanței corporative blochează pentru moment jaful pus la cale de guvernarea PSD – ALDE și elimină posibilitatea Executivului de a decide prin HG societățile care vor fi exceptate de la această lege.

„Partidul Național Liberal salută decizia Curții Constituționale a României care a admis obiecțiile de neconstituționalitate sesizate de PNL în ceea ce privește legea care permitea coaliției PSD – ALDE să pună stăpânire pe companiile de stat și resursele strategice ale României. La finalul sesiunii parlamentare trecute, majoritatea PSD – ALDE a modificat legea privind aplicarea principiilor de guvernanță corporativă la conducerea companiilor de stat pentru a da posibilitatea guvernelor conduse de Dragnea și Tăriceanu să numească pe cine doresc la conducerea acestor companii și să le transforme în feude personale ale clientelei de partid. Admiterea sesizării PNL la Curtea Constituțională privind modificarea Legii guvernanței corporative blochează pentru moment jaful pus la cale de guvernarea PSD – ALDE și elimină posibilitatea Guvernului de a decide prin HG societățile care vor fi exceptate de la această lege.”, potrivit unui comunicat de presă.

Formațiunea precizează că prin adoptarea unui simplu amendament în Parlament, Guvernul putea decide prin Hotărâre de Guvern societățile care vor fi exceptate de la Legea care obligă companiile de stat să aplice regulile de guvernanță corporativă.

„Cu alte cuvinte, numirile managerilor și a membrilor Consiliilor de administrație de la cele mai importante companii ale statului se întorceau în pixul lui Dragnea și Tăriceanu. Încă de la preluarea guvernării, unul dintre obiectivele majore ale coaliției PSD – ALDE a fost preluarea controlului politic al companiilor de stat și transformarea acestora într-o vacă de muls pentru membrii partidelor aflate la guvernare. Au început prin naționalizarea profiturilor companiilor de stat și a rezervelor lor speciale și au continuat cu modificarea cadrului legislativ pentru eliminarea managerilor independenți”, se arată în documentul citat.

De asemenea, PNL atrage atenția că majoritatea PSD-ALDE se pregătește să deturneze fondurile și resurse companiilor de stat prin înființarea Fondului Suveran de Invesiții.

„Însă, PNL va continua să lupte și în cazul acestui proiect cu toate mijloacele parlamentare și constituționale pentru a opri tentativele grupurilor de interese din jurul PSD – ALDE de a pune stăpânire pe resursele strategice ale României”, precizează sursa citată.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român căutat de poliție a stat ascuns în Italia până când soția l-a dat...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
La ce oră ajunge Lumina Sfântă în România! Va fi adusă de la Ierusalim în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Ungurii au fost umiliți. Românii au câștigat procesul
Eurovision 2024. Trei țări au șanse mari să câștige concursul muzical
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Henric al VIII-lea, regele care și-a ucis două neveste