Cercetătorii lansează un avertisment fără precedent. Schimbările climatice globale ar putea declanșa un fenomen apocaliptic

Cercetătorii lansează un avertisment fără precedent. Schimbările climatice globale ar putea declanșa un fenomen apocaliptic
Publicat: 12/04/2018, 16:11

Dincolo de impactul devastator asupra nivelului mării și a vremii, un climat mai cald ar declanșa o serie de erupții vulcanice „apocaliptice”, scrie independent.co.uk.

Potrivit lui Gioachino Roberti, doctorand în cadrul Universității Clermont Auvergne, ghețarii pot suprima erupțiile vulcanice, prin furnizarea unei „stabilități structurale”.

Pe măsură ce vremea se încălzește excesiv, topirea gheții de pe acești munți poate determina alunecări de teren. „Imaginați-vă că gheața funcționează ca un strat protector – și când ea se topește, muntele se va prăbuși”, a declarat Roberti.

„Dacă muntele respectiv este un vulcan, atunci apare altă problemă. Vulcanii reprezintă un sistem presurizat și îndepărtarea presiunii „cu ajutorul” topirii gheții și a alunecărilor de teren determină o nouă problemă”.

Chiar dacă nu este cunoscută pentru activitate sa vulcanică, Canada găzduiește sute de vulcani potențial activi. Cercetătorii s-au concentrat asupra Muntelui Meager, un vulcan glaciar din nordul Vancouver.

Ultima erupție a Muntelui Meager a avut loc în urmă cu 2.000 de ani, dar Roberti s-a concentrat asupra acestui loc din alte motive. În vara lui 2010, cea mai mare alunecare de teren din istoria Canadei a avut loc în partea sudică a acestui vulcan.

„Baza glaciară s-a retras și, în perioada cea mai caldă a verii, muntele a început să se miște cu o viteză destul de mare”, a declarat Roberti.

În 2016, s-a constatat formarea unor crevase de gheață în ghețar, pe măsură ce gazele vulcanice fierbinți au început să iasă din vulcan.

„Echilibrul muntelui s-a modificat”, a declarat Roberti. Pentru a înțelege aceste evenimente, cercetătorii au folosit un model numeric al vulcanului, în scopul examinării legăturii dintre topirea gheții de pe ghețar și schimbările în interiorul de magmă.

Aceștia au descoperit că alunecările de teren au potențialul de a destabiliza camera de magmă și pot determina erupții vulcanice – un fenomen direct legat de climatul prea cald.

„Am găsit o legătură între temperatura ridicată, topirea gheții și alunecările de teren”, a spus Roberti. „Temperaturile tot mai ridicate din prezent ar putea duce la alunecări de teren și mai însemnate”.

Ținând cont de faptul că alunecările de teren sunt cauzate de precipitațiile majore, care apar cu precădere pe fondul încălzirii globale, aceste evenimente naturale vor fi tot mai comune în viitor.

Matthias Schlogl, student în cadrul Universității de Resurse Naturale și Științe ale Vieții în Viena, și totodată colegul lui Roberti, a realizat o serie de studii concentrate asupra alunecărilor de teren cauzate de climă.

Cercetarea lui Schlogl a scos la iveală impactul acestor alunecări de teren asupra rețelei de transport a Europei. Cercetătorii sunt tot mai convinși că frecvența și severitatea tot mai ridicată a dezastrelor naturale sunt cauzate de schimbările meteorologice.

De exemplu, seceta care afectează în prezent Cape Town are legătură cu schimbările climatice, ca și Uraganul Harvey, care a lovit sud-estul SUA la sfârșitul anului 2017.

Noile studii arată că fenomenele geologice și evenimentele meteo sunt influențate în mod fundamental de schimbările climatice.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Micii vegani, tot mai preferați de români. Câți mici din carne mănâncă în medie un...