Ministrul Sănătății, vești proaste pentru cadrele medicale: Există niște limite, nu toată lumea trebuie să ia spor maxim. Chiar merită toată lumea?

Ministrul Sănătății, vești proaste pentru cadrele medicale: Există niște limite, nu toată lumea trebuie să ia spor maxim. Chiar merită toată lumea?
Publicat: 12/04/2018, 21:30

„Este o problemă care în ultima vreme a luat o turnură nedorită din punctul meu de vedere. Regulamentul de sporuri, cel nou, este în vigoare de la 1 martie. Acest regulament limitează sporurile până la 85%. În lunile ianuarie și februarie au avut în vigoare regulamentul vechi, care prevedea un spor de până la sută la sută. (..)Au fost nișlte scăderi la personalul care nu a intrat în grilă până în 2022”, a declarat ministrul Sănătății la România Tv.

„La un spital, în luna februarie, un asistent medical pe specialitate care beneficiază de un spor mare, 5.378 lei, în luna martie 4298 lei. O îngrijitoare la anatomie patologică, în luna februarie, 3.990 lei, repet, îngrijitoare de curățenie, în luna martie 3.700 lei. Aceste diferențe se pot echilibra în funcție de anvelopa salarială din sănătate pe fiecare lună. În sănătate salariile nu sunt fixe. Ele diferă în fiecare lună în funcție de numărul de zile lucrătoare și atunci încercăm să găsim soluții pe reechilibrarea acestor salarii. Vom vedea exact situația la 15 aprilie, vom vedea raportările la Ministerul Finanțelor și sunt convinsă că vom găsi soluții.(..) Există niște limite, nu toată lumea trebuie să ia sporuri maxime. Toată lumea vrea sporuri maxime. E normal să îți dorești venituri mari, dar până la urmă trebuie să ne facem și o analiză a spitalului în care lucrăm.Și aici managementul și sindicatul au un rol foarte important. (..) Chiar merită toată lumea sporul maxim?”, a mai precizat ministrul Sănătății.

Sorina Pintea a precizat că într-un spital din București, într-o secție de terapie intensivă , asistentul medical principal, cu un spor nu maxim, ia 6120 lei.

„Mi se pare un salariul foarte bun pentru România. O infirmieră, 3263 lei, tot în acest spital. Un medic specialist, tot din același spital din București, din subordinea MS, ia în luna februarie, fără gărzi, pentru gărzi există un contract separat, 9.300 de lei și în luna martie 15.431 lei. Nu am văzut pe nimeni să iasă să spună >”, a spus Pintea.

Ministrul Sănătății susține că regulamentul de sporuri a fost negociat cu toate sindicatele timp de o lună.

„Doamna ministru Pintea a vorbit despre salarii nete. 15.000 lei este un salariu net. Sunt și doctori care au ajuns la 22.000 lei. La ora actuală suntem aliniați la salariile medicilor cu ceea ce e în Europa Occidentală”, a completat Lia Olguța Vasilescu, ministrul Muncii.

Sute de asistente, infirmiere și medici de la Institutul „Marius Nasta”, de la Spitalul de Urgență „Sf. Ioan”, dar și de la Institutul „C.C. Iliescu” au protestat, joi, în fața unităților spitalicești, aceștia fiind nemulțumiți de scăderea sporurilor, despre care susțin că au fost plafonate la 30%.

Angajații de la Institutul de Pneumofiziologie „Marius Nasta”, de la Spitalul de Urgență „Sf. Ioan” și de la Institutul de Boli Cardiovasculare „C.C. Iliescu” spun că, din cauza acestor sporuri, salariile le scad chiar și cu 1.000 de lei.

Cadrele medicale de la Institutul de Pneumofiziologie „Marius Nasta” susțin că se vor primi sporuri diferențiate, ceea ce nu este normal, în condițiile în care toți angajații spitalului intră în contact cu bolnavi de tuberculoză, HIV sau hepatita B. Aceștia s-au strâns în curtea spitalului și au scandat ”Vrem să muncim, nu să cerșim!”.

Tot joi dimineață, aproximativ 200 de angajați ai Spitalul Județean din Tulcea au protestat în curtea instituției, fiind nemulțumiți de reducerile salariale drastice pe care le-au resimțit, în urma modificării legislației în privința salarizării. Oamenii au scandat „Mincinoșii”, „Hoții” și „Ne vrem banii înapoi”, au suflat în vuvuzele și fluiere și au purtat foi printate pe care au scris „Sănătatea valorează mai mult de 30%”. Angajații spun că situația este gravă, iar protestele vor continua și chiar vor lua amploare, până când situația va fi remediată.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Încă trei zile libere pentru bugetari, după minivacanța de 1 Mai și Paști
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii