„Dezvoltarea transportorului Agilis 8X8 la Moreni este proiectul nostru principal”. Interviu cu Thorsten Kutz, director executiv la Unitatea de Vehicule Tactice a Rheinmetall Landsysteme

Publicat: 21/05/2018, 14:59
Actualizat: 26/03/2019, 05:24

ThorstenKutz, director executiv la Unitatea de Vehicule Tactice din cadrul Rheinmetall Landsysteme, vorbește, într-un interviu pentru agenția MEDIAFAX și Monitorul Apărării și Securității, la expoziția Black Sea Defense & Aerospace – BSDA 2018, despre proiectele din România ale gigantului german, în special despre programul transportului blindat 8X8 Agilis, derulat în cooperare cu Uzina Automecanica (UAM) Moreni. Oficialul german a vorbit și despre influența inițiativelor UE în domeniul apărării asupra industriei europene de armament.

Reporter Mircea Olteanu: Care sunt proiectele companiei dvs. pentru România?

ThorstenKutz: Unul din proiectele noastre cheie în România este desigur dezvoltarea (transportorului) Agilis 8X8 și ulterior, faza de producție de serie, împreună cu partenerul nostru UAM Moreni și compania mixtă Romanian Military Vehicle Systems. Aceasta este activitatea noastră de bază și în jurul acesteia, între timp, am dezvoltat și alte opțiuni pe partea de camioane, pentru a sprijini armata română cu viitoare oferte pentru camioane, cel mai probabil, de asemenea și pe latura navală, dar de asemenea și cu puști de asalt. Principalul (proiect) este programul Agilis 8X8. Va urma, și acest lucru este foarte important din punct de vedere operațional pentru asocierea noastră cu partenerii români, să participăm la o licitație pentru camioane care urmează să fie lansată. De asemenea, o licitație privind unele programe de apărare care utilizează camioane platformă ca platformă de bază pentru aceste sisteme și care desigur va ajuta mult asocierea noastră pentru a crea locuri de muncă nu doar în companie, dar de asemena și în cadrul lanțului de aprovizionare, lucru care în cele din urmă va fi benefic pentru clienți, dar de asemenea și pentru statul român.
Un parteneriat mutual avantajos, încercăm să stabilim un parteneriat pe termen cu adevărat lung.

Reporter: Care este situația programului Agilis în acest moment?

ThorstenKutz: Lucrăm îndeaproape cu Ministerul Apărării și chiar acum am depus ofertele finale pentru faza de dezvoltare, dar de asemenea, și în legătură cu faza de producție de serie pentru 342 de vehicule și diferite variante. Suntem foarte aproape de a intra foarte curând în faza negocierii contractului final, iar în același timp, pregătim compania mixtă în faza de început pentru a deveni operațională.

Reporter: Și pentru ultima întrebare aș dori să discutăm despre politica UE în domeniul apărării, proiectele UE în domeniul apărării. Care este influența acestor inițiative asupra industriei europene de apărare?

ThorstenKutz: Vedem tot mai multă cooperare privind noi programe de dezvoltare, dar de asemenea și în legătură cu programe de modernizare a echipamentelor militare actuale, în special în cazul vehiculelor.Ar putea de asemenea influența proiectele noastre din România, de exemplu Agilis. Sunt alte țări care ar vrea să se alăture dezvoltării (transportorului) Agilis. Discuții incipiente în acest moment în cadrul programelor europene. De asemenea, privind tancurile, de exemplu, există o inițiativă de modernizare a tancurilor Leopard 2. Este o fază foarte timpurie, dar avem tot mai multe discuții în cadrul acestor inițiative europene.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Simona Halep iubește din nou. Cine e bărbatul misterios care i-a luat locul lui Toni...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău au trecut la următoarea etapă a relației. Vedeta, în culmea...
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii