Fost șef FBI: PROTOCOALELE SECRETE între SRI, Parchetul General și CSM constituie un acord pentru DESTABILIZAREA statului de drept. Ce RECOMANDĂRI transmite Louis Freeh României pentru restabilirea ordinii de drept

Fost șef FBI: PROTOCOALELE SECRETE între SRI, Parchetul General și CSM constituie un acord pentru DESTABILIZAREA statului de drept. Ce RECOMANDĂRI transmite Louis Freeh României pentru restabilirea ordinii de drept
Publicat: 23/08/2018, 18:35
Actualizat: 25/03/2019, 20:02

„Aceste protocoale secrete, ascunse poporului român și Comisiei pentru controlul asupra SRI, constituie un acord secret pentru destabilizarea sistemului statului de drept prin transformarea agenților serviciilor de informații în agenți ai sistemului judiciar. Subminează integritatea și independența sistemului judiciar prin ajutarea în mod incorect a procurorilor și prin compromiterea independenței magistraților. Aceste acorduri secrete au generat în mod justificat consternare în România, în Uniunea Europeană și în Statele Unite”, afirmă Louis Freeh într-un interviu acordat revistei Forbes.

România ar trebui să aplice o serie de măsuri pentru relansarea sistemului statului de drept, afectat de acuzațiile privind abuzuri comise în acțiunile de combatere a corupției, afirmă expertul american Louis Freeh.

Louis Freeh a elaborat un plan care conține cinci recomandări adresate României, pentru remedierea situației în contextul criticilor privind existența protocoalelor secrete între Serviciul Român de Informații (SRI), Parchetul General și Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

El recomandă Guvernului României și Parlamentului aplicarea următoarelor măsuri pentru remedierea a ceea ce numește „criza gravă a statului de drept”.

1) Asumarea angajamentului investigării penale și instrumentării actelor de corupție, prin respectarea în totalitate a cadrului legal;

2) Facilități pentru persoanele care au fost condamnate fără respectarea procedurilor juridice, pe baza probelor insuficiente sau nelegale sau în virtutea judecătorilor controversați menționați în protocoale;

3) Formarea unei comisii independente din care să facă parte judecători de renume internațional și experți judiciari care să investigheze protocoalele secrete, să examineze activitățile Parchetului General, ale Direcției Naționale Anticorupție și ale Serviciului Român de Informații, după care să prezinte recomandări pentru reforme;

4) Un angajament al Guvernului pentru identificarea judecătorilor care au fost subiecte ale „dosarelor” create prin protocoale și revizuirea acuzațiilor;

5) Crearea unor oficii de responsabilitate profesională pentru Parchetul General, DNA și SRI, în scopul analizării plângerilor care vizează aceste instituții și instituirii unor standarde de conduită și responsabilitate.

Louis Freeh, în vârstă de 68 de ani, a fost director FBI în perioada 1993-2001, iar acum este consultant judiciar independent, având propria firmă – FGIS.

În perioada de opt ani în care Freeh a fost directorul FBI, el a trimis un mesaj angajaților Biroului Federal de Investigații cu privire la valorile esențiale ale agenției. Valori pe care și România le-ar dori notate în biroul fiecărui angajat al Serviciului Român de Informații, indiferent de grad și de funcție.

Respectarea riguroasă a Constituției Statelor Unite.

Respectarea demnității tuturor celor pe care îi protejăm.

Compasiune.

Corectitudinea.

Integritate personală fără compromisiuri și integritate instituțională.

Responsabilitate prin asumarea răspunderii pentru acțiunile și deciziile noastre și consecințele acțiunilor și deciziilor noastre.

„Noi, cei care veghem la protejarea legii, nu trebuie doar să ne supunem legii. Avem o obligația de a impune un exemplu moral pe care cei pe care îi protejăm îl pot urma.”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
ȘOCANT! Cum arată un hamburger de la McDonald’s după ce a fost ținut timp de...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Anunț istoric pentru cei care au mașini PE MOTORINĂ. Vestea pe care nu o mai...
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Amendă uriașă după o ceartă pe social media