Curtea de Apel București constată NULITATEA unei clauze abuzive din contractele BANCPOST. Află cum îți poți RECUPERA banii calculați ÎN PLUS la dobândă

Curtea de Apel București constată NULITATEA unei clauze abuzive din contractele BANCPOST. Află cum îți poți RECUPERA banii calculați ÎN PLUS la dobândă
Operațiunile online salvează timpul contribuabililor, dar și al funcționarilor adminstrației locale
Publicat: 04/10/2018, 18:11
Actualizat: 25/03/2019, 19:03

Curtea de Apel București a admis apelul declarat de către ANPC și a respins apelul formulat de Bancpost că nefondat.

„Schimbă în parte sentința atacată, în sensul că constată caracterul abuziv și nulitatea clauzelor care au formularea celei prevăzute la art.4.5 din contractele de credit cu nr. HL12303/12.06.2007, HL11317/14.05.2007 și HL17467/05.11.2007 și din celelalte contracte de credit în curs de executare. Menține în rest celelalte dispoziții ale sentitei în ședința publică astăzi 03.10.2018″, menționează comunicatul ANPC, care citează decizia Curții.

Soluția poate fi aplicată și altor credite de nevoi personale acordate în franci elvețieni.

Astfel, „consumatorii care dețin contracte de credit pentru acordarea unei facilități de credit pentru nevoi personale, în moneda CHF (franci elvețieni), pot să solicite, prin acțiuni separate, restituirea sumelor calculate în plus, ca urmare a constatării nulității clauzei specificate în sentință”, au subliniat reprezentanții ANPC.

Clauza menționată în soluția dată de CAB prevede că, pe parcursul derulării contractului, cu excepția perioadei cuprinse între dată primei trageri din contul de credit și 12 luni, rată dobânzii este fixă, banca își rezervă dreptul de a modifică dobânzile și comisioanele bancare, iar, după această perioada, dobânda este variabilă.

„Modificarea dobânzii va fi operată în luna de referință la data scadenței prevăzută în contractul de credit. Înștiințarea împrumutatului privind modificarea dobânzilor și comisioanelor bancare se face de către bancă prin afișare la sediul unității sau prin notificare scrisă. În cazul modificării dobânzilor se modifică și graficul de rambursare. Împrumutatul poate accepta sau refuza modificarea”, se mai scrie în clauza menționată.

În plus, neprecizarea punctului de vedere până la următoarea scadență a creditului de la dată modificării dobânzii, comisioanelor și taxelor bancare se consideră acceptare tacită, conform acestei clauze.

Bancpost, amendată cu 150.000 de lei pentru încălcarea intereselor clienților

ANPC a sancționat contravențional Bancpost SA, pe 6 august 2018, cu amenda în valoare de 150.000 lei, pentru încălcarea prevederilor legale privind practicile comerciale incorecte, cât și pentru afectarea intereselor economice ale consumatorilor, a anunțat Autoritatea într-un comunicat.

Astfel, a notat ANPC, a fost aplicată măsură complementară „Restituirea sumelor de bani percepute nejustificat pentru întreg portofoliul de credite cesionat de către Bancpost S.A (fie direct, fie prin intermediul altor societăți, respectiv EFG New Europe Funding ÎI B.V., Eurobank Ergasias S.A. etc. fără a ne limita) reprezentând dobânzi, dobânzi penalizaloare, penalități calculate și reținute în perioada 11.07.2008-27.03.2018, când cesionar a fost EFG New Europe Funding ÎI B.V. (actuală ERB New Europe Funding ÎI B.V.)”.

În urmă acțiunii de control au fost verificate aspecte privind cesiunea de creanțe de la Bancpost S.A. la EFG New Europe Funding ÎI B.V. (actuală ERB New Europe Funding ÎI B.V.) fiind o persoană juridică neautorizată. „Dobânda calculată și reținută trebuia să fie zero pe întreagă perioada a cesionarii 11.07.2008-27.03.2018”, anunță ANPC, care informează că a notificat și următoarele instituții: Agenția Națională de Administrare Fiscală, Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, Oficiul Național de Prevenire și Combaterea Spălării Banilor și Banca Națională a României.

Preluată de Banca Transilvania

Banca Transilvania, cel mai mare grup bancar din România, a anunțat că urmează să absoarbă Bancpost, data fiind stabilită pentru 31 decembrie 2018, sub condiția obținerii aprobării BNR.

„La această dată, Bancpost își încetează existența, fuziunea având ca efect dizolvarea fără lichidare și transmiterea universală a întregului său patrimoniu către Banca Transilvania care astfel dobândește drepturile și este ținută de obligațiile Bancpost”, se menționează în proiectul de fuziune dintre cele două instituții bancare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Cât de frumoasă e iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
ROMÂNII, VERIFICAȚI chiar în ziua de Paște. Ordinul care se aplică DEJA în toată România
Șapte reguli care te vor ajuta să economisești mulți bani
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Elisabeta I, Regina Fecioară sau Gloriana