OUG privind Secția de investigare a INFRACȚIUNILOR din Justiție, în Monitorul Oficial. Dosarele DNA în care sunt investigați MAGISTRAȚI se mută la Ministerul Public

OUG privind Secția de investigare a INFRACȚIUNILOR din Justiție, în Monitorul Oficial. Dosarele DNA în care sunt investigați MAGISTRAȚI se mută la Ministerul Public
Publicat: 11/10/2018, 11:37

În OUG se arată că lipsa acestui normativ „ar afecta în mod grav procedurile judiciare în cauzele ce intră în competența secției și ar putea crea un blocaj instituțional”.

Guvernul a adoptat, miercuri, ordonanța de urgență pentru operaționalizarea Secției de investigare a infracțiunilor din justiție, a anunțat ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Acesta a precizat că actul normativ este necesar pentru că din 23 iulie au intrat în vigoare modificările Legii 304/2004 privind organizarea judiciară, una dintre prevederi referindu-se și la înființarea acestei secții, care trebuie operaționalizată în termen de 3 luni de la intrarea în vigoare a legii.

„Mai e scurt timp și la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii nu au fost demarate procedurile pentru operaționalizarea secției. S-ar crea așadar un blocaj pentru că, pe de o parte, DNA își pierde competența cu privire la faptele posibile, iar secția nu a devenit operațională. Și atunci OUG adoptată aduce elementele de noutate: În lege se prevede că legea funcționează cu până la 15 procurori. Cineva ar putea spune, cine stabilește că sunt până la 15, dacă-s 8, 10 etc. S-a prevăzut în mod expres faptul că Secția va funcționa cu 15 procurori. (…) Comisia poate funcționa chiar și în trei”, a completat Tudorel Toader.

Ministrul a anunțat că procurorii interesați să-și desfășoare activitatea în această secție au un termen la dispoziție pentru depunerea candidaturilor care se depun la direcția de resurse umane de la CSM. „Direcția verifică dosarele, le transmite la comisia formată din patru membri CSM, care organizează un interviu, urmărește îndeplinirea unor criterii legale, a competențelor manageriale pentru cei care își doresc funcția de procuror sau procuror-șef al secției și stabilește care sunt câștigătorii, care sunt cei mai bine plasați pentru funcția de execuție și pentru celelalte funcții”, a mai spus Tudorel Toader.

Ministrul a declarat că, din momentul în care OUG este publicată în Monitorul Oficial, procurorul general are un termen pentru a asigura desfășurarea activității acestei Secții, adică spațiile necesare, personalul auxiliar, de specialitate, aparatura și toate cele necesare.

Toader a mai spus că nu se suplimentează schema de personal, cei 15 procurori fiind selectați din sistem, dintre cei actuali.

Ministrul Justiției a mai precizat că dosarele de la DNA în care sunt investigați magistrați se vor muta la Ministerul Public. La DNA sunt aproximativ 300 de dosare în care sunt investigați magistrați.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Se dau TOTAL GRATUIT, direct de la UE. Trebuie să depui cererea până pe 30...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii