Sindicatele AVERTIZEAZĂ: Până în decembrie prețul PÂINII ar putea crește cu 20%. Urmează laptele, carnea, legumele

Sindicatele AVERTIZEAZĂ: Până în decembrie prețul PÂINII ar putea crește cu 20%. Urmează laptele, carnea, legumele
Publicat: 22/10/2018, 12:48
Actualizat: 29/10/2018, 18:19

„Prețul pâinii din România este un preț ireal, mult sub valoarea reală, un kg de pâine costă undeva la 3 lei – 3,5 lei, iar pe raft poate ajunge până la 6-7 lei. La pâine nu s-a modificat prețul față de anul trecut, de acum încolo se poate modifica pentru că vremea capricioasă a cam afectat producția. Până la finalul anului s-ar putea înregistra o creștere cu 15-20%”, a declarat pentru Mediafax Dragoș Frumosu, președintele Sindicatelor Federației din Indutria Alimentară.

„Problema noastră însă nu este asta, faptul că pentru o pâine de 1 leu vom ajunge poate să plătim 1,2 de lei, nu ar reprezenta o diferență foarte mare în buzunar. Problema noastră este că veniturile nete sunt foarte mici. Dacă la un neamț o creștere de 10 cenți nu înseamnă nimic la salariul său de 2.000 de euro, însă la noi 10 cenți sau 40 de bani înseamnă foarte mult”, adaugă Dragoș Frumosu.

Reprezentantul sindicatelor spune că în România importul de produse congelate reprezintă 3-4% din totalul produselor de panificație, ceea ce creează o problemă producătorilor din sector. „În supermarket-uri și hypermarket-uri există aceste pâinici congelate, pe care le găsești în majoritatea timpului calde și tentante pentru cumpărători. Aceste 3-4 procente poate nu reprezintă la prima vedere foarte mult, însă anual acestea pot reprezenta câteva mii de tone”, spune Frumosu.

De asemenea, liderul sindicatelor din industria alimentară spune că în România se așteaptă creșteri de preț și la lapte, carne sau legume.

„La lapte este o creștere de 8% care este parțial nejustificată, dar dacă discutăm depre lapte și despre o astfel de creștere trebuie să discutăm că în alte țări membre ale Uniunii Europene, unde prețul a scăzut cu 12%, ori de ce în România există această creștere iarăși este un lucru pe care nu pot să mi-l explic în mod direct”, spune Frumosu.

De asemenea, spune Dragoș Frumosu, România importă circa 25% din laptele pentru procesare. „Până nu demult, justificarea importului de lapte, deși avem potențial, era că laptele importat este mai ieftin decât cel produs aici, în condițiile în care fermierii primeau un preț de nimic”, menționează sursa citată.

În privința legumelor, creșterea de preț este justificată, spune liderul sindicatelor din industria alimentară, prin faptul că volumul importurilor crește în perioada „moartă” din punct de vedere al producției. „La legume lucrurile stau puțin diferit. În perioada aprilie-mai până în octombrie importurile scad, din octombrie-martie importăm peste 80% din legume și fructe”, spune Dragoș Frumosu.Institutul Național de Statistică arată că în primele nouă luni din acest an, prețurile cartofilor au crescut cu peste 20%, iar producătorii spun că acesta reprezintă pentru ei „prețul corect”, iar fluctuația de preț este urmarea fenomenelor meteorologice schimbătoare din timpul vegetației.

Până în decembrie prețul PÂINII ar putea crește cu 20%. Urmează laptele, carnea, legumele

„Prețul a crescut în mare parte din cauza primei părți a secetei din luna mai care a fost exact în timpul vegetației, iar cartofii care nu au fost irigați nu au avut posibilitatea să se dezvolte, deci vegetația a fost pur și simplu oprită, iar pe de altă parte în luna iunie-iulie au fost foarte multe ploi, iar din această cauză cartoful a fost afectat de foarte multe boli dăunătoare”, a declarat pentru Mediafax Kiss Bartha, proprietarul producătorului de cartofi Solfarm Covasna.

„Prețul de anul acesta este cu aproximativ 20% mai mare decât anul trecut, de la 1 leu. Noi producătorii spunem că în comparație cu costurile pe care le avem, care pot să fie și de 25.000 de lei pe hectar, noi credem că acesta este un preț corect și cam așa ar fi corect tot timpul”, spune Kiss Bartha.

În privința cărnii de porc, președintele sindicatelor din industria alimentară spune că importurile vor crește la peste 80% din cauza pestei porcine africană. „Dacă importăm acum 2-3 ani cam 70% din necesarul de carne pentru consum și procesare, din dezvoltarea fermelor din România până la apariția pestei porcine africane scăzuse importurile la 55% și era un lucru pozitiv, iar în perioada următoare preconizez că vom importa peste 80%”, a precizat pentru Mediafax Dragoș Frumosu.

Prețurile de consum în luna septembrie 2018, comparativ cu luna septembrie 2017 au crescut 5%, a anunțat Institutul Național de Statistică (INS). Potrivit aceluiași comunicat, prețul cartofilor a crescut cu 22,41% în septembrie 2018 față de decembrie 2017, conservele și legumele cu 11,89%, laptele cu 2,47%, produsele de morărit cu 2,74%, în timp ce ouăle au scăzut cu 26,19%.

Foto: Hepta

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
ȘOCANT: cum arată Mara Bănică, după ce și-a făcut o nouă intervenție estetică la față
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
Este obligatoriu pentru absolut toți românii. Se aplică în toată România
Vremea în noaptea de Înviere și în prima zi de Paște. Prognoza meteo actualizată
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Modul direct de a spune lucrurile". Cum a reacționat Elena Gheorghe după ce Dana Budeanu...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Test de cultură generală. Care dintre polii Pământului este mai cald decât celălalt?