România, pe harta culturii europene: A fost invitată la cea mai mare expoziție de arhitectură teatrală și scenografică de la Praga – FOTO

România, pe harta culturii europene: A fost invitată la cea mai mare expoziție de arhitectură teatrală și scenografică de la Praga - FOTO
Publicat: 07/06/2019, 15:48

Porțile celei de-a XIV-a ediții a Cvadrienalei de Scenografie și Spațiu Perfomativ de la Praga s-au deschis pentru public joi, la VýstaviÅ¡tÄ› Praha (Prague Exhibition Grounds).

Institutul Cultural Român (ICR) reprezintă România în calitate de partener strategic, alături de instituții de prestigiu din Republica Cehă, la această manifestare culturală. Criticul de artă și eseistul George Banu este curatorul expozițiilor românești. Cele două standuri, organizate de ICR, prezintă creații din opera celebrului scenograf Dragoș Buhagiar și proiectele celor trei secții de scenografie de la universitățile din țară – UNARTE, UNATC (ambele din București) și Universitatea de Arte Târgu-Mureș -, reunite în jurul unui motiv comun, „Ruinele teatrului, ruinele orașului”.

Deschiderea Cvadrienalei de Scenografie și Spațiu Perfomativ de la Praga, în prezența a numeroși oficiali din Republica Cehă, artiști, specialiști internaționali, a avut loc, miercuri seară, printr-un spectacol de operă și dans contemporan, „Echo-Metamorphoses/ Garden of life”, inspirat de opera lui Ovidiu și interpretat în aer liber, într-un teatru de vară din fața somptuosului pavilion central, construit în stil art-nouveau (1891). Muzica a fost creată de compozitorul Vít Zouhar, iar spectacolul neconvențional, de tip instalație și new-media, poartă semnătura regizorului și scenografului sloven Rocc.

Cvadrienala găzduiește reprezentanți din 79 de țări. Pe parcursul a zece zile sunt organizate 64 de expoziții naționale, la care sunt invitați peste 800 de artiști de pe toate meridianele. Cvadrienala de la Praga prezintă designul performativ ca pe o formă de artă preocupată de crearea de spații active, care, dincolo de a fi decorative, moderne și interactive, sunt încărcate emoțional cu mesaje new media despre tradiția fiecărei țări. La cele 600 de evenimente (performance-uri, workshopuri, dezbateri, networking), care se desfășoară într-o sută de spații din Praga, sunt așteptați peste 50.000 de vizitatori.

Creată în 1967 de celebrul scenograf Josef Svoboda, cvadrienala s-a dezvoltat, în următorii ani, în spiritul Primăverii de la Praga. Triga de Aur, cel mai prestigios dintre cele 22 premii oferite la această ediție – atât pentru secțiunea Țări și Regiuni, cât și pentru secțiunea Studențească – este statuia și premiul principal oferit în mod tradițional pentru cea mai bună expoziție. Simbolurile premiului Triga de Aur, trei cai care trag carul, sugerează cele trei etape ale vieții (instinctul și intuiția tinereții, experiența maturității și vârsta înțelepciunii) și descriu, la această ediție, fazele procesului creativ: imaginația, transformarea și memoria.

Ceremonia de acordare a premiilor va avea loc pe 11 iunie, în prezența curatorilor tuturor țărilor participante.

După încheiarea cvadrienalei de pe 16 iunie, instalația scenografului Dragoș Buhagiar va putea fi admirată și la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, care se va desfășura între 14 și 23 iunie.

Foto: Facebook / Institutul Cultural Român

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine este principalul suspect în cazul fetiței găsite moartă într-o râpă. A fost ridicat de...
Cum arată Prințesa Kate Middleton acum, la 2 luni după ce a început chimioterapia. Unde...
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și...
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
„Să fie conștienți cu ce se joacă.” Putin amenință că va lovi țările din Europa...
Sebastian Dobrincu a dat-o uitării pe Ioana Ignat și s-a lăsat anturat la prima strigare...
'Avea inima de PIATRĂ'! Afecțiunea medicală RARĂ de care suferea bărbatul
Ultimele imagini cu micuţa Raisa în viaţă. Copila ar fi fost ucisă de verişorul ei...
El e criminalul Raisei! Polițiștii l-au săltat și l-au dus la audieri
Cine este principalul suspect în cazul morții Raisei. Polițiștii l-au reținut și dus la audieri....
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Rovinieta își păstrează valabilitatea dacă schimbi numărul de înmatriculare?
Una dintre cele mai frumoase biserici gotice târzii din Transilvania va fi restaurată
ERUPȚIE MONSTRU pe Soare! Radiații și PLASMĂ în drum spre Pământ
Volodimir Zelenski, la un pas să fie ucis. A fost trădat. Cine plănuia să-l omoare
Cine este principalul suspect în cazul morții Raisei din Dolj. Este vorba despre cineva din...
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
Cristina Șișcanu și Mădălin Ionescu, acuzați că mimează fericirea în mediul online! Cum se înțeleg,...
Cum s-a ferit Smiley de scandaluri: ”Nu prea mă cert cu lumea în general”
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am certat urât cu soacră-mea aseară. Am vrut să-i fac un...
O substanță din rodii ar putea ajuta la prevenirea bolii Alzheimer
×