Franța avertizează Iranul: Încălcarea Acordului nuclear ar fi o „eroare gravă”

Franța avertizează Iranul: Încălcarea Acordului nuclear ar fi o „eroare gravă
Publicat: 25/06/2019, 17:48

Administrația de la Teheran a anunțat marți că intenționează ca începând din 7 iulie să renunțe la unele obligații prevăzute în Acordul nuclear semnat cu marile puteri dar contestat de Statele Unite, informează agenția de presă Fars. Pe fondul presiunilor exercitate de Administrația Donald Trump, Iranul anunțase pe 8 mai că ar putea renunța la unele condiții ale Acordului nuclear, cerând sprijinul Uniunii Europene, Chinei și Rusiei pentru menținerea Tratatului.

Franța a avertizat marți Iranul că încălcarea Acordului atomic ar fi o „eroare gravă”. „Diplomațiile din Franța, Germania și Marea Britanie sunt mobilizate complet pentru a face Iranul să înțeleagă că nu ar fi în interesul său să renunțe la angajamente. Ar fi o eroare gravă”, a declarat Jean-Yves Le Drian, ministrul francez de Externe, citat de Agenția France-Presse și de cotidianul Times of Israel.

Franța și Germania au anunțat săptămâna trecută că vor depune toate eforturile pentru evitarea unui conflict militar între Statele Unite și Iran, avertizând că riscurile se mențin, mai ales pe fondul presiunilor exercitate de Administrația Donald Trump. Jean-Yves Le Drian a explicat că amenințarea Iranului că va depăși limita stocurilor de uraniu stabilită prin Acordul nuclear din 2015 este îngrijorătoare, însă a atribuit o parte din vină Statelor Unite. „Noi considerăm că decizia SUA de a încălca Acordul nuclear nu este bună și că actuala campanie de presiuni maxime contribuie la tensiuni”, a subliniat ministrul francez de Externe.

Nathalie Tocci, un oficial european de rang înalt, a declarat că Administrația Donald Trump este responsabilă de amplificarea tensiunilor din Orientul Mijlociu din cauza încălcării Acordului nuclear semnat de marile puteri cu Iranul. „Actuala situație se întâmplă dintr-un motiv care nu a fost menționat până acum, anume faptul că Statele Unite au încălcat Planul Comun Complet de Acțiune, adică Acordul iranian. Practic, nu respectă partea lor din acord”, a declarat, pentru BBC, Nathalie Tocci, consilier special al Federicăi Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate.

Referindu-se la atacurile care au vizat petroliere în Golful Oman, Nathalie Tocci a precizat: „Încă nu avem dovezi clare despre ce s-a întâmplat. Cred că este rezonabil ca Iranul, deși neagă acest lucru, să le fi comis. Dar cred că este vorba de o reacție, nu neapărat una extremă sau radicală, dar în mod clar este o reacție la ceea ce Teheranul consideră a fi o escaladare a crizei din zona Golfului. Este o situație foarte periculoasă, deoarece în mod evident escaladarea conduce la riposte”.

Iranul continuă să respecte Planul complet comun de acțiune (JCPOA), denumirea oficială a Acordului nuclear internațional, a transmis Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA). Tratatul are rolul de a împiedica regimul de la Teheran să fabrice armament nuclear.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
ADIO, maestre! A murit Căpitanul din Titanic și Regele din Stăpânul Inelelor
Doliu la Hollywood. A murit un actor faimos din „Titanic” și „Stăpânul Inelelor”
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ