Procedură controversată: Japonia a aprobat dezvoltarea organelor umane în corpul animalelor

Procedură controversată: Japonia a aprobat dezvoltarea organelor umane în corpul animalelor
Publicat: 01/08/2019, 17:14

Procedura revoluționară și controversată în același timp presupune implantarea în embrioni animali modificați a unor celule umane iPS, care pot fi determinate să genereze baza oricărui organ din corpul omenesc.

Este cunoscută deja capacitatea celulelor stem (sușă) embrionare de a se diferenția și a se dezvolta în toate tipurile de celule umane – sangvine, nervoase, musculare etc. -, acest fapt reprezentând o miză vitală pentru medicina „regenerativă”, ce va permite, în viitor, repararea inimii și a altor organe importante. Folosirea celulelor sușă embrionare ridică, însă, numeroase controverse de natură etică.

Ca și celulele stem embrionare, celulele stem pluripotente induse (iPS) au capacitatea de a se transforma în orice tip de celulă din organism. Deoarece ele sunt prelevate din țesut adult, folosirea lor este mai puțin controversată decât cea a celulelor stem embrionare, prelevate de la embrionii în vârstă de câteva zile.

Studiul cercetătorilor japonezi este un prim pas pe o lungă cale care are ca punct final obținerea de organe umane pentru transplant cu ajutorul animalelor și este primul de acest tip aprobat în Japonia, după ce au fost modificate legile privind implantarea de celule umane în organisme animale.

Anterior, legislația impunea cercetătorilor să distrugă după 14 zile embrionii animali în care se implantaseră celule umane. Totodată, legile interziceau implantarea acestor embrioni în uterul unor animale în vederea obținerii unor pui. Însă, în luna martie, Guvernul japonez a renunțat la aceste legi.

Echipa de cercetători care se ocupă de noul studiu este coordonată de Hiromitsu Nakauchi, profesor de genetică la Universitatea Stanford, California (SUA).

Studiul presupune generarea de embrioni animali – de șoarece, șobolan sau porc – cărora le lipsește un organ specific, de exemplu, pancreasul. În acești embrioni modificați sunt apoi implantate celule umane iPS care se pot dezvolta pe locul pancreasului. Embrionii astfel modificați sunt transplantați în uterul unor femele și, teoretic, ar putea fi obținuți pui cu un pancreas uman perfect funcțional.

Studiile preliminare au avut rezultate promițătoare, dar cercetătorii au avut și eșecuri. De exemplu, s-a obținut pancreas de șoarece în organism de șobolan. Dar cercetătorii nu au reușit același lucru când au încercat să obțină rinichi de șoarece în șobolan.

Nakauchi spune că, de altfel, sunt extrem de departe de a obține, de exemplu, organe umane cultivate în embrioni de porc, distanța genetică dintre cele două specii fiind mare.

Embrionii animali în care s-au implantat celule umane se mai numesc himere. Procedura prin care se obțin himere ridică probleme etice complexe, mai ales pentru că este imposibil de controlat tipul de organe care se formează în animal după implantarea de celule umane iPS.

Legislația în domeniu diferă de la țară la țară, de exemplu, în SUA nu există restricții, în timp ce alte state impun distrugerea himerelor după două săptămâni de la obținerea acestora.

Experții mai spun că himerele nu pot fi numite hibrizi umano-animali, pentru că ar trebui ca jumătate din ADN-ul din fiecare celulă să fie uman și jumătate animal. În schimb, himerele conțin un amestec de celule animale și umane.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
După 10 de ani de muncă pe un vas de croazieră, Claudiu s-a întors în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
ADIO, maestre! A murit Căpitanul din Titanic și Regele din Stăpânul Inelelor
Noroc fără precedent! Ce s-a întâmplat o femeie care câștigat 1 milion de dolari la...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ