Semestru bun pentru investitorii la bursă. BVB a încheiat prima jumătate de an cu toți indicii pe plus și creșteri de două cifre

Semestru bun pentru investitorii la bursă. BVB a încheiat prima jumătate de an cu toți indicii pe plus și creșteri de două cifre
Sursa: Mediafax
Publicat: 09/08/2019, 15:30

Această creștere accelerată a apărut și ca urmare a unui efect de bază, pentru că piața era foarte jos la finalul anului trecut. Capitalizarea bursieră a tuturor companiilor listate pe piața reglementată a BVB a depășit 34,8 de mld. euro în ultima ședință de tranzacționare din iunie 2019, comparativ cu 30,6 mld. euro la final de 2018, în creștere cu 14%.

Piața reglementata de acțiuni, excluzând ofertele publice inițiale și secundare, care a generat 93% din totalul veniturilor din tranzacționare în prima jumătate a anului 2019 (S1 2018: 60% din totalul veniturilor din tranzacționare la BVB) a înregistrat o creștere cu 12% a valorii tranzacționate, respectiv 5,25 mld. lei, rezultat al interesului investitorilor pentru tranzacționarea pe piața secundară.

Activitatea de tranzacționare pentru toate piețele, inclusiv oferte, a înregistrat o scădere cu 25% în primele șase luni din 2019 comparativ perioada similară din 2018, de la 7,46 mld. lei la 5,60 mld. lei. Scăderea provine, în cea mai mare măsură, din diminuarea drastica a valorii ofertelor derulate pe piața principală de acțiuni și obligațiuni, atât a ofertelor publice inițiale dar mai ales a ofertelor publice secundare, de la 2.373 mil. lei în S1 2018 la 57 mil. lei in S1 2019. Lipsa ofertelor a fost puternic influențată de percepția investitorilor asupra modificărilor cadrului legislativ din Romania, cu impact direct în piața de capital.

Veniturile operaționale ale Grupului BVB au înregistrat o scădere cu 17% în primele șase luni ale anului față de perioada similară a anului 2018, până la un nivel de 17,41 mil. lei (S1 2018: 21,30 mil. lei), scădere determinată în principal de scăderea veniturilor din comisioanele aferente valorii totale a tranzacțiilor de tip „oferte” derulate pe piețele BVB.

Cheltuielile operaționale consolidate au cumulat 15,18 mil. lei, înregistrând o creștere cu 4.7% față de primele șase luni ale anului trecut (S1 2018: 14,49 mil. lei), în principal pe fondul creșterii cheltuielilor cu amortizarea imobilizărilor, determinate de investițiile realizate de grup in anul 2018, a cheltuielilor cu alte servicii prestate de terți și a cheltuielilor de promovare, ca urmare a intensificării eforturilor de promovare a pieței de capital în anul 2019 față de anul anterior, in special prin prisma evenimentelor organizate de către Grupul BVB pentru promovarea pieței de capital.

Grupul BVB a înregistrat o scădere cu 62% a profitului operațional consolidat în prima jumătate a anului 2019 până la valoarea de 2,57 mil. lei (S1 2018: 6,81 mil. lei), principala cauza fiind diminuarea drastică a valorii ofertelor derulate pe piața principală de acțiuni și obligațiuni.

Veniturile financiare nete au crescut cu 10% în primele șase luni ale anului 2019 comparat cu perioada similară anului 2018, până la valoarea de 2,04 mil lei (S1 2018: 1,86 mil. lei), diferențele nerealizate de curs valutar din reevaluarea instrumentelor financiare în valută generând un câștig de 0,54 mil. lei (S1 2018: câștig de 0,41 mil. lei).

Profitul net consolidat în primul semestru al 2019 a atins nivelul de 3,87 mil. lei (S1 2018: 6,99 mil. lei), în scădere cu 45% comparativ cu anul anterior, acesta fiind obținut în proporție de 73% din segmentul de tranzacționare al Grupului. Profitul atribuibil acționarilor societății mamă a fost de 3,60 mil. lei (S1 2018: 6,74 mil. lei).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Bărbat de 33 de ani, răpit din parcarea unui bloc din Capitală! Acesta a fost...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
S-a stins marele artist al României. A fost cunoscut în întreaga lume
Netflix, serialul surpriză înainte de Paște. I-a captivat pe români
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
André-Marie Ampère, unul dintre fondatorii științei electromagnetismului clasic