Deraierile Mocăniței, din cauza vitezei prea mari. Nereguli tehnice, mâncare expirată și vagoane murdare

Deraierile Mocăniței, din cauza vitezei prea mari. Nereguli tehnice, mâncare expirată și vagoane murdare
Publicat: 28/08/2019, 09:48

Potrivit unui comunicat al Prefecturii Maramureș transmis, miercuri, comisia de control a cerut de la administratorul și juristul societății care oferă servicii turistice documente și a întocmit un raport care a fost transmis la Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Transporturilor și Agenția de Investigare Feroviară Română.

„Comisia mixtă (…) s-a deplasat în teritoriu pentru a efectua verificări cu privire la cele două incidente produse de deraierea trenului de cale ferată forestieră Mocănița. (…) Cauzele celor două deraieri ale trenului de cale ferată forestieră sunt în cercetare și vor fi comunicate după finalizarea expertizelor tehnice. Operatorul SC CFF Vișeu de Sus SRL a menționat ca o posibilă cauză viteza neadaptată pe tronsonul unde s-au produs cele două incidente, respectiv deraierea trenului. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Maramureș a luat act de ultimul incident, în care a avut loc desprinderea vagoanelor trenului și a dispus efectuarea de verificări și aplicarea de măsuri corespunzătoare din punct de vedere al siguranței circulației feroviare”, se arată în comunicat.

La sediul societății din Vișeu de Sus care administrează Mocănița au fost găsite mai multe nereguli tehnice și organizatorice de către ISU Maramureș, respectiv puține mijloace de primă intervenție.

„Mijloacele de primă intervenție și căile de evacuare nu erau marcate cu indicatoare de securitate, deficiențe care s-au remediat pe timpul controlului. La locul de muncă nu este întocmită și afișată organizarea apărării împotriva incendiilor. Pompierii maramureșeni au sancționat societatea cu avertisment și au solicitat întocmirea și afișarea planului”, se mai arată în comunicat.

De asemenea, IPJ Maramureș a început cercetarea celor două incidente și a deschis un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vișeu de Sus. Totodată, la Serviciul de Investigații Criminale Maramureș mai există un alt dosar penal aflat în supravegherea aceleiași unități de parchet, în care se fac cercetări pentru exercitarea fără drept a unei profesii sau activități, care a fost, inițial, în instrumentare la structura de Poliție Transporturi, Biroul Maramureș.

Alte nereguli la sediul societății din Vișeu de Sus care administrează Mocănița au fost constatate de comisia mixtă de control în domeniul prestării de servicii alimentare, fiind identificate produse alimentare cu dată limită expirată, respectiv produse alimentare cu stare termică modificată, caz în care s-a întocmit un proces verbal de constatare și s-a aplicat o sancțiune contravențională în valoare de 14.000 lei și retragerea produselor alimentare neconforme.

„În partea de prestări servicii nealimentare, vagoanelor trenului nu au fost igienizate. Blocul alimentar și bucătăria este nefinalizată, zidăria și alte elemente de construcție sunt nefinalizate, motiv pentru care s-a dispus oprirea temporară a activității”, se precizează în comunicat.

Cele două deraieri ale Mocăniței sunt cercetate și pe linia securității și sănătății în muncă la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Maramureș.

Totodată, un expert tehnic judiciar a fost solicitat pentru o expertiză tehnică a materialului rulant implicat în evenimente și a infrastructurii feroviare.

Infrastructura feroviară a Mocăniței este deținută de către Regia Națională a Pădurilor – Direcția Silvică Maramureș fiind utilizată de către mai multe societăți comerciale.

În 10 august, locomotiva Mocăniței a deraiat pe Valea Vaserului, în județul Maramureș, iar 12 persoane au ajuns la spital, rănite. În trenul de linie îngustă se aflau aproximativ 200 de persoane.

Câteva zile mai târziu a deraiat un vagon al Mocăniței, însă nu au fost victime.

Traseul Mocăniței are o lungime de peste 46 de kilometri, o cursă zilnică tur-retur având o durată de cinci ore și jumătate, între orele 9 – 14.30.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A murit una dintre cele mai mari voci din România. Moartea sa a îngrozit toată...
Friptură de miel cu sos de portocale și rozmarin. Deliciul ideal pentru masa de Paști
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
China a lansat o misiune istorică pe fața nevăzută a Lunii