Europenii nu mai consideră SUA garant al securității Europei / Care sunt opiniile în România

Europenii nu mai consideră SUA garant al securității Europei / Care sunt opiniile în România
Baza Militară de la Deveselu, unde este amplasat un scut antirachetă (FOTO: Mediafax Foto/Andreea Alexandru)
Publicat: 28/09/2019, 10:37

Potrivit studiului, realizat în septembrie pe baza unui sondaj efectuat de YouGov la cererea Institutului Consiliul European pentru Relații Externe (European Council on Foreign Relations, ECFR) pe un eșantion reprezentativ de peste 60.000 de persoane din țări europene, cetățenii au mai multă încredere în Uniunea Europeană decât în guvernele naționale pentru apărarea intereselor în fața altor puteri mondiale, deși în unele țări UE cei mai mulți alegători nu au încredere nici în UE, nici în SUA.

La întrebarea „În care putere aveți mai multă încredere: SUA ori Uniunea Europeană?”, 48% dintre slovaci preferă UE (3% au încredere în SUA), la fel 52% dintre germani (4% pro-SUA), 39% dintre unguri (14% pro-SUA), 60% dintre austrieci (3% pro-SUA) și 51% dintre olandezi (7% au încredere în SUA).

În România, 41% dintre respondenți au încredere mai mare în UE (16% au încredere în SUA, iar 32% nu au încredere în niciuna). În Spania, 56% dintre cetățeni au încredere în UE (9% în SUA), la fel în Suedia (56% au încredere în UE, 6% în SUA), precum și în Polonia (41% au încredere în UE, 19% în SUA) și în Danemarca (60% au încredere în UE, iar 6% în SUA). Conform sondajului, 58% dintre greci au răspuns că nu au încredere nici în UE, nici în SUA, la fel 54% dintre cehi, 41% dintre francezi și 37% dintre italieni.

„În primul rând, alegătorii cred că dacă UE trebuie să navigheze în apele turbulente ale competiției geostrategice, va trebui să acționeze independent. Blocul comunitar nu trebuie să se mai bazeze pe un singur stat membru ori să rămână la mila unei puteri străine. (…) La trei ani de la începerea mandatului președintelui SUA Donald Trump, alegătorii europeni par pregătiți să înfrunte realitatea dură a politicii mondiale. Studiul ECFR arată că europenii nu mai consideră că Statele Unite pot fi garant al securității Europei. (Acest lucru, în pofida faptului că în cele mai multe state membre minorități cred că țara lor are o relație specială cu SUA). La nivel general, europenii au mai multă încredere în UE decât în guvernele naționale pentru apărarea intereselor în fața altor puteri globale – deși, în numeroase state membre, mulți alegători nu au încredere nici în SUA, nici în UE)”, constată ECFR.

La întrebarea „Ce parte ar trebui să aleagă țara dvs. în cazul unui conflict dintre SUA și Rusia?”, cei mai mulți europeni au preferat neutralitatea. În Polonia, 45% dintre persoane au răspuns „nicio parte” (33% ar susține SUA, iar 6%, Rusia), la fel în Danemarca (53% nu susțin nicio parte), în Cehia (59%), Olanda (64%), Franța (63%) și Spania (62%).

În România, 65% dintre persoanele intervievate au răspuns că nu țin cu nicio parte (17% ar susține SUA, iar 5%, Rusia), la fel în Suedia (68%), în Italia (65%), Ungaria (71%), Germania (70%), Slovacia (65%), Grecia (81%) și Austria (81%).

La întrebarea „Ce parte ar trebui să aleagă țara dvs. în cazul unui conflict dintre SUA și China?”, răspunsurile au fost similare în favoarea neutralității.

În Polonia, 54% dintre persoane au răspuns „nicio parte”, la fel în Danemarca (59%), în Italia (63%), în Cehia (65%), în Franța (64%) și în Spania 63%).

În România, 64% dintre persoanele intervievate au răspuns că nu țin cu nicio parte (17% ar susține SUA, iar 5%, China), la fel în Suedia (70%), în Olanda (67%), Ungaria (73%), Germania (73%), Slovacia (73%), Grecia (82%) și Austria (83%).

„Alegătorii europeni par să vrea ca Uniunea Europeană să devină un actor internațional puternic, independent, utilizând o strategie fără o atitudine de confruntare. În conflicte dintre SUA și Rusia ori China, au preferința clară ca UE să rămână neutră, optând pentru o cale de mijloc între marile puteri aflate în competiție”, subliniază specialiștii ECFR.

„Alegătorii europeni cred că există argumente din ce în ce mai puternice pentru o politică externă a UE mai coerentă și mai eficientă într-o lume periculoasă și competitivă. Vor să vadă că Uniunea Europeană se maturizează ca actor geopolitic și își stabilește propriul parcurs. Cei mai mulți cetățeni cred că trăiesc într-o Uniune Europeană în care nu se mai pot baza pe SUA ca garant al securității și că procesul extinderii ar trebui oprit”, concluzionează autorii studiului intitulat „Dați-le oamenilor ce vor: Solicitare populară pentru o politică externă europeană puternică”, realizat de Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR).

Monitorul Apărării și Securității (MAS) organizează pe 3 octombrie Conferința pe tema „Politica de securitate națională, de la gândirea strategică la instituțiile de securitate și apărare”, un forum pentru dezbateri cu invitați de marcă din România și din străinătate.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Medicii ar putea fi nevoiți să îi amputeze un picior lui Florin Piersic! Dezvăluiri de...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
BREAKING | Florin Piersic avea septicemie când a fost internat în spital! Anunțul oficial al...
Boala RARĂ de care suferă Sebastian Dobrincu. Cum l-au afectat problemele de sănătate: „Plângeam în...
După ploi torenţiale şi inundaţii, meteorologii anunţă noi dezastre în zilele următoare. Zonele aflate sub...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Anunț de ultim moment despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Un medic din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Guvernul a anunţat luna în care vor avea loc alegerile prezidenţiale în România
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
MAGHIARII dau în clocot în TRANSIILVANIA. Abia acum s-a aflat ce sentimente au: Există o...
Anamaria Prodan, parastas de lux. Ce a pus impresara în pungi
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
A fost descoperită o nouă particulă. Cercetătorii o căutau de mult timp!