USR reacționează: Se impune abrogarea pensionării anticipate a pensionării magistraților, nu amânarea ei

USR reacționează: Se impune abrogarea pensionării anticipate a pensionării magistraților, nu amânarea ei
Publicat: 31/10/2019, 18:45

„Luând în considerare recomandările Comisiei de la Veneția și situația din sistemul judiciar, Uniunea Salvați România consideră că se impune renunțarea definitivă la schema de pensionare anticipată a magistraților și nu amânarea aplicării acesteia. Un proiect de lege în acest sens a fost depus la Camera Deputaților”, se arată într-un comunicat de presă al USR remis Mediafax.

Potrivit sursei citate, posibilitatea pensionării anticipate a magistraților a fost introdusă prin Legea nr. 242/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 303/2004 privind Statutul judecătorilor și procurorilor.

„Ca urmare a modificării legislative impuse de majoritatea PSD-ALDE, vechimea minimă necesară pentru pensionarea magistraților scade de la 25 de ani la 20 de ani, ceea ce s-ar traduce, potrivit unor estimări, în ieșirea din sistem a câteva mii de magistrați”, se mai arată în comunicat.

Guvernul a prorogat prin OUG nr. 92/2018 intrarea în vigoare a acestei prevederi până la 1 ianuarie 2020.

„Având în vedere că a fost crescută de la doi la patru ani durata studiilor la Institutul Național al Magistraturii, ar urma ca sistemul judiciar, și așa subdimensionat, să se confrunte cu un deficit major de personal, ceea ce va pune în pericol însăși funcționarea sistemului judiciar. Prin urmare, nu avem nevoie de cârpeli de genul amânăm cu încă un an aplicarea schemei de pensionare anticipată. Cel puțin până se rezolvă problema deficitului de magistrați trebuie să abrogăm prevederea”, a declarat Stelian Ion, liderul grupului USR din Camera Deputaților, co-inițiator al proiectului de lege.

Comisia de la Veneția a arătat, în Avizul nr. 924/2018 referitor la propunerile de modificare a Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară și a Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, următoarele:

„Această propunere creează un risc real de diminuare drastică a numărului magistraților din sistemul judiciar românesc, în special la nivelele superioare. Sistemul judiciar din România riscă să își piardă cei mai calificați și experimentați membri, în vreme ce durata pregătirii profesionale ce precedă intrarea în profesie a judecătorilor și procurorilor debutanți devine mai lungă.

Combinația dintre creșterea perioadei de pregătire profesionale în vederea intrării în magistratură și noile reguli mai generoase pentru pensionarea anticipată, la care se adaugă alte schimbări preconizate (cum sunt cele privind componența completelor de judecată) pot submina serios eficiența și calitatea justiției. Este evident că această perspectivă reprezintă totodată un pericol serios pentru continuarea și consolidarea eforturile României de luptă împotriva corupției. (…)

În lipsa unui studiu de impact privind structura de personal al instanțelor și parchetelor și nevoile actuale și viitoare ale sistemului, faptul că unele dintre modificările de mai sus își au originea în cereri ale magistraților nu reprezintă o justificare suficientă pentru noul mecanism. Se recomandă cu tărie, în vederea asigurării funcționării eficiente, profesioniste și independente a justiției din România, ca înainte de intrarea în vigoare a măsurilor propuse în materie de „resurse umane” să fie realizate studiile de impact necesare. Ar trebui să se renunțe la mecanismul de pensionare. Dacă nu se poate garanta că mecanismul de pensioare anticipată nu va avea un impact advers asupra funcționării sistemului, atunci ar trebui să se renunțe la el.”

USR va continua, potrivit comunicatului, să pledeze pentru implementarea tuturor recomandărilor MCV și pentru punerea în acord a legilor Justiției cu recomandările Comisiei de la Veneția și ale GRECO.

„Renunțarea la pensionarea anticipată a magistraților reprezintă, de altfel, una dintre prioritățile cuprinse în Acordul politic semnat cu PNL în vederea acordării votului de învestitură Guvernului Orban”, conchis reprezentanții Uniunii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Cu 10 lei poți să trăiești cu ochii tăi o călătorie splendidă în trecut. Istoria...
FOTO. Transformarea incredibilă a unuia dintre cei mai bogați români, la 67 de ani, după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Karina Pavăl & iubi, apariție spectaculoasă în Floreasca. Moștenitoarea imperiului Dedeman este, cu adevărat, adorabilă....
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Minunea din grădina unui sătmarean. Fructele sale ajung să cântărească şi 140 de grame şi...
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a vorbit despre recalcularea pensiilor! Documentele pe care pensionarii nu vor...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
VINDECĂTOR sau ȘARLATAN? Călugărul care a avut LUMEA la picioare
Medicul care l-a operat a anunțat acum. FLORIN PIERSIC...
Medicul și vedeta. Monica Bârlădeanu și Valeriu Gheorghiță, vacanță romantică în Deltă
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Pact pentru limitarea producției globale de plastic