Fost președinte CCR, despre abrogarea recursului compensatoriu: Cei care au beneficiat nu se întorc la pușcărie

Fost președinte CCR, despre abrogarea recursului compensatoriu: Cei care au beneficiat nu se întorc la pușcărie
Publicat: 02/12/2019, 11:35

„Sigur că au promis că vor abroga legea aceasta – că am văzut că au apărut declarații și că ar vrea să o anuleze, lucru care nu este posibil. Pentru că legile nu se anulează, pot să o facă! Și dacă au promis poate că și trebuie să o facă. Problema lor este acuma cum să o facă?! Nu au trecut decât câteva luni de la referendum unde s-au angajat că nu vor mai face ordonanțe de urgență pe legile Justiției, macar ei să respecte acest angajament, dacă alții nu au respectat!”, a declarat, pentru Mediafax, Augustin Zegrean.

Fostul președinte al Curții Constituționale spune că abrogarea legii recursului compensatoriu trebuie făcută de Guvern printr-un proiect de lege, care să ajungă ulterior în dezbatere în Parlament.

„Dar se pare că în Parlament nu poate partidele vor să anuleze legea aceasta și atunci rămâne soluția angajării răspunderii Guvernului, dar aceasta chiar nu merge pentru că ar fi pentru prima dată în istoria acestei țări când guvernul și-ar angaja răspunderea pe abrogarea unei legi. Angajarea răspunderii are drept scop de a se adopta legi sau programe. În istoria recentă, am avut exemple prin care guvernul și-a angajat răspunderea – Codul Penal, Codul Civil, Codul de Procedură Penală, pe lucruri serioase… Cum ar suna să te duci în Parlament și să spui că îmi asum răspunderea pe legea numărul și legea să fie doar atât: legea numărul nu știu cât se abrogă?! Ar duce în derizoriu și instituția aceasta a angajării răspunderii…” a mai spus, pentru Mediafax, Augustin Zegrean.

Augustin Zegrean a explicat însă că eventuala abrogare a legii recursului compensatoriu nu are cum să aibă efecte asupra deținuților care au beneficiat deja de această măsură.

„Însă, prin abrogarea acestei legi, a recursului compensatoriu, cei care au beneficiat de ea nu se întorc la pușcărie. Cine a primit rămâne cu ce a primit. Pe viitor nu se mai aplică, nu mai pleacă alții din închisoare prin metoda aceasta. Dar răul cel mare deja s-a făcut pentru că la momentul apariției legii au fost eliberați câteva mii de criminali și violatori, după data aceea, eliberările nici nu se simt… Sigur că pentru cei care ar fi beneficiat de această lege, este o mare pierdere… Nu spun că această lege nu trebuia făcută, în situația în care CEDO a spus că «ori faceți ceva în legătură cu situația pușcăriașilor, ori adoptăm o lege pilot prin care vă obligăm noi să faceți». Și atunci s-au găsit aceste măsuri care, sigur, nu au fost cele mai fericite… Una este să eliberezi deținuții și alte să le faci locuri de detenție la norme europene, să nu îi mai ții acolo ca pe vremea lui Decebal… Toate aceste lucruri trebuie avute în vedere… Sunt în lume acestea tot felul de sisteme de executare a pedepsei și probabil că ar fi bine să se mai inspiră și de pe la alții, dar costă. În general detenția costă, îl costă pe cel care îl deține și care trebuie să îi asigure condiții de viață… Dacă vor să o abroge, pot să o facă, dar ar trebui să o abroge printr-o prin altă lege” a mai spus, pentru Mediafax, Augustin Zegrean, fostul președinte al Curții Constituționale a României.

Vicepremierul Raluca Turcan a anunțat, duminică, la Sibiu, că Guvernul va angaja răspunderea pe abrogarea recursului compensatoriu, dacă nu va fi realizată modificarea legii de către Parlament. Turcan afirmă că 20.000 de infractori periculoși au ieșit din închisoare beneficiind de această lege.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
România, lovită de fenomene meteo extreme! Vijeliile care au devastat vestul și centrul Europei urmează...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
Halep a aflat acum verdictul REAL. E o diferență de la cer la pământ
Vestea zilei despre Digi/RCS-RDS. Mai multe televiziuni, scoase din Grila de programe
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern