Victor Costache vrea desfacerea contractelor pentru medicii șpăgari. Reacția Federației Sanitas București

Victor Costache vrea desfacerea contractelor pentru medicii șpăgari. Reacția Federației Sanitas București
Publicat: 06/12/2019, 15:40

Președintele Federației Sanitas București, Viorel Hușanu, consideră că nu se poate ca în contractul colectiv de muncă să fie introdusă o clauză potrivit căreia primirea de atenții duce încălcarea duce la desfacerea contractului de muncă deoarece, în opinia sa, demersul contravine Codului Muncii.

„Această problemă este de foarte mulți ani dezbătută și nu este în regulă să se condiționeze actul medical, cu toții am spus acest lucru. Din punctul meu de vedere o asemenea măsură nu ar fi posibilă pentru că ar contraveni Codului Muncii. Codul Muncii este o lege fundamentală a salariatului, iar o astfel de sancțiune cred că ar încălca prevederile Codului Muncii. În momentul de față, nu cred că se poate implementa așa ceva. (…) Orice modificare a contractului individual de muncă se face prin act adițional cu acordul salariatului! De aceea am spus că o măsură unilaterală contravine Codului Muncii. Mai mult, m-am uitat acum peste CCM recent negociat cu Ministerul Sănătății si la anexe este prevăzut un model cadru al CIM care nu poate fi modificat unilateral de catre Minister”, spune Hușanu.

Întrebat dacă a influențat creșterea salariului medicilor diminuarea fenomenului șpăgii, liderul Federației Sanitas București a precizat faptul că aceasta „nu a fost neapărat o soluție”, întrucât măririle salariale au vizat doar medicii, fapt ce a dus la „dezbinarea” echipei medicale.

„Sunt foarte puține cazuri în momentul de față ale personalului medical care condiționează actul medical. Că mai mulți primesc decât condiționează, da, este un fenomen în România, nu neapărat în sistemul medical. Și aici cred că trebuie cumva lucrat, la mentalitatea pacientului, a omului care odată ajuns în spital nu ar trebui să se mai gândească ce sau cât să dea, ci pur și simplu că beneficiază de acest serviciu în mod gratuit, oferit de statul român. (…) Dacă pacientul nu ar mai da, probabil ar mai rămâne doar foarte puține cazuri izolate. Nu pot să neg că există, cazur de persoane care ar condiționa într-adevăr (actul medical, n.r.) și ar trebui deferite justiției, acele cazuri. Umblați la pacient în primul rând, la mentalitatea de a nu mai da”, a declarat liderul Sanitas București.

Precizările vin după ce ministrul Sănătății, Victor Costache, a declarat, joi, pentru B1 TV, că așteaptă un punct de vedere din partea juriștilor în sensul analizării posibilității ca în contractele semnate la angajare de personalul medical să se stipuleze faptul că primirea de „atenții” va duce la pierderea locului de muncă.

„Așteptăm un punct de vedere al juriștilor dacă se poate implementa în contractul care se semnează că aceste practici duc la încetarea contractului de muncă. Ar trebui lucrat cu Colegiul medicilor pentru a da și sancțiuni la nivelul Colegiului. (…) Probabil câteva exemple cu încetarea contractelor de muncă ar fi foarte bună, dar nu e o singură măsură care să funcționeze”, a declarat Victor Costache, pentru B1 TV.

În cadrul aceleiași intervenții, ministrul Sănătății a menționat și faptul că pacienții nu trebuie învinovățiți pentru existența acestui fenomen în spitalele românești, completând totodată că amploarea sa s-a diminuat odată cu măririle salariale din sistemul medical.

„A dispărut această senzație de empatie care era în trecut, faptul că medici și asistentele aveau salarii mici și asta era un stimulent. Acum, opinia publică știe că aceste lipsuri au dispărut și e doar un fenomen care trebuie combătut”, a conchis ministrul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Bărbat de 33 de ani, răpit din parcarea unui bloc din Capitală! Acesta a fost...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
S-a stins marele artist al României. A fost cunoscut în întreaga lume
Netflix, serialul surpriză înainte de Paște. I-a captivat pe români
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
André-Marie Ampère, unul dintre fondatorii științei electromagnetismului clasic