Orban intenționează să sprijine companiile afectate de costurile ridicate ale energiei

Orban intenționează să sprijine companiile afectate de costurile ridicate ale energiei
Publicat: 13/12/2019, 12:58

„Efectul ordonanței 114, care a fixat din nou un preț administrat maximal la care producătorul poate să vândă către consumatorul casnic, a avut un efect dezastruos pentru economie. Prețul la energie electrică și gaze naturale este foarte mare pentru consumatorii industriali ceea ce duce la scăderea competitivității companiilor românești pe piața europeană. Pentru că dacă noi avem un preț la energie electrică aproape dublu față de prețul la care cumpără companii similare din Germania, cum vom ptuea fi noi competitivi pe piața europeană cu astfel de prețuri la energie electrică. Activitatea multor companii care au în structura costurilor cheltuieli mari cu energia electrică și gazul natural riscă să ajungă pe pierdere din cauza acestor costuri aberante care au fost dictate de politica guvernelor PSD. Aici în mod evident vom veni cu măsuri de susținerea sectorului astfel încât să reducem până la urmă costurile cu energia”, a declarat, vineri, premierul Ludovic Orban, în cadrul unei conferințe de presă.

Din cauza prețurilor mari la energie electrică și gaze, ArcellorMital a anunțat că a suspendat temporar, din 1 decembrie, producția la uzina siderurgică din Hunedoara, care face parte din divizia ArcelorMittal Europe – Long Products. Afectată este și Alro Slatina, cel mai mare consumator industrial de energie electrică din țară, care adună 6% din consumul total.

În ceea ce privește liberalizarea piețelor la energie, primul-ministru a precizat că opțiunea Cabinetului este implementarea unei perioade de tranziție. Acesta a precizat că în 2020 va fi adoptat și un act normativ care să definească consumatorul vulnerabil.

„Astăzi avem o întâlnire cu partenerii noștri politici care ne sprijină în Parlament unde avem o dezbatere pe proiectul de lege care abrogă cele mai multe articole nocive din OUG 114 sau care le modifică pe altele. În ceea ce privește articolele care se referă la liberalizarea pieței de energie electrică și gaze naturale, opțiunea noastră este pentru o perioadă de tranziție. Adică nu trecem la liberalizare de la 1 ianuarie. O perioadă de tranziție de șase-nouă luni de zile astfel încât să existe o pregătire și a companiilor, de la cele de producție la cele de distribuție și furnizare și o pregătire și a consumatorului. De asemenea, avem ca obiectiv să adoptăm actul normativ care definește consumatorul vulnerabil și pachetul de sprijin pentru consumatorul vulnerabil în condițiile liberalizării prețului la energie electrică și gaze naturale”, a spus premierul Ludovic Orban.

Marți, 3 decembrie, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, preciza pentru MEDIAFAX că după abrogarea prevederilor pe energie din OUG114/2018, Ministerul va demara procedura de definire a consumatorului vulnerabil.

Totodată, ministrul a notat că există bază legală pentru subvenționarea consumatorului vulnerabil de gaze și a precizat că mai trebuie constituit fondul în acest sens, lucru pe care Guvernul îl va face anul viitor.

„Eu am spus foarte clar că vreau la sfârșitul anului să îl avem definit și schema de ajutor. Nu am spus că-l facem instant, pe loc. Asta scrie și în programul de guvernare, că definim consumatorul vulnerabil. Avem o lege pe care nu a respectat-o vechiul Guvern, era ordonanța aceea celebră, Ordonanța 7, de supraimpozitare a prețului la gaze obținut prin dereglementarea prețului. Acel venit suplimentar, în fundamentarea OUG 7, trebuia să se ducă pentru subvenționarea consumatorului vulnerabil. Banii ăia s-au dus și nimeni nu a mai întrebat de ei, s-au mâncat în buget. Deci avem text legal în baza căruia (să subvenționăm consumatorul vulnerabil), dar trebuie să constituim fondul și o vom face”, a precizat Virgil Popescu.

Popescu a mai notat că trebuie aplicată de asemenea o perioadă de tranziție pentru dereglementarea piețelor de energie pentru că altfel prețurile ar putea avea fluctuații mari.

România are până la 26 decembrie pentru a introduce în legislația națională un nou calendar de liberalizare a pieței gazelor dacă dorește să nu ajungă la Curtea Europeană de Justiție în contextul declanșării unei proceduri de infringement de către Comisia Europeană ca urmare a OUG114/2018.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Semnul de circulație pe care șoferii SUNT OBLIGAȚI să îl cunoască. Foarte puțini îl recunosc,...
Mare problemă pe litoralul românesc. Deschiderea sezonului, în pericol
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ce origine preistorică are cafeaua, una dintre cele mai consumate băuturi din lume?