Reabilitarea Cazinoului Constanța, în lucru din primăvară. Autoritățile anunță semnarea contractului de restaurare

Reabilitarea Cazinoului Constanța, în lucru din primăvară. Autoritățile anunță semnarea contractului de restaurare
Publicat: 19/12/2019, 20:12

Societatea care a contestat cea de-a patra licitație pentru restaurarea Cazinoului din Constanța a renunțat, joi, la cererea depusă la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC). Aceasta era ultima posibilitate legală prin care societatea mai putea să oprească licitația.

Primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, a declarat, pentru Mediafax.ro, că speră ca până la sfârșitul anului să se semneze contractul de restaurare și, din primăvară, să înceapă efectiv lucrările.

„Și-a retras contestația. Este cel mai frumos cadou pe care îl puteam primi în ajun de Crăciun. Cazinoul are o valoare simbolică, esențială pentru municipiul Constanța, îndrăznesc să spun pentru Dobrogea și pentru România. Sper ca până la sfârșitul acestui an să fie semnat contractul pentru proiectare și execuție lucrări de reabilitare și restaurare în Cazino. Mi-aș dori din toată inima ca acest eveniment important să aibă loc la Constanța, dar, chiar dacă nu va avea loc la Constanța, m-aș mulțumi să fie până la sfârșitul anului semnat contractul. Conform procedurii, vor urma trei luni pentru etapa de proiectare și 24 de luni pentru perioada de execuție. Asta înseamnă că sunt toate condițiile îndeplinite ca în primăvara acestui an să înceapă reabilitarea simbolului orașului nostru”, a spus Decebal Făgădău.

Istoria licitațiilor pentru restaurarea monumentului începe în 2014, când Cazinoul a fost predat de Primăria Constanța către Compania Națională pentru Investiții în vederea reabilitării. În 2015, CNI a alocat, pentru prima dată, banii pentru restaurarea monumentului – 8,5 milioane de euro, iar demersurile juridice au început. Timp de trei ani au fost anulate tot atâtea licitații, după ce mai multe contestații ale firmelor participante au fost acceptate de instanțe sau de CNSC.

În 2018, după anularea celei de-a treia licitații, la Constanța a venit o echipă de experți din partea Europa Nostra și a Institutului Băncii Europene de Investiții, după ce Cazinoul a intrat pe lista celor mai periclitate 7 situri din Europa (7 Most Endangered). După vizita din vara lui 2018, experții au alcătuit un raport tehnic în care au arătau deficiențele proiectului de restaurare, au criticat acordul superficial dintre Primărie și CNI, dar, poate și mai important, au arătat că suma de 8,5 milioane de euro pusă la bătaie de CNI este mult prea mică, pentru restaurarea Cazinoului fiind nevoie de cel puțin 13 milioane de euro.

În 2019 s-a organizat a patra licitație, după ce a fost refăcută documentația. Câștigătoare a fost declarată o asociere de firme, însă și această licitație a fost contestată la CNSC.

Istoria Cazinoului începe în 1898, când Comisia de înfrumusețare a orașului Constanța decidea crearea unei faleze artificiale în mijlocul căreia să fie construit noul Cazino.

Lucrările efective au început în anul 1903, iar în 15 august 1910, în ziua de Sfânta Maria, bijuteria Art Nouveau era finalizată. La momentul festiv au participat principele Ferdinand, premierul Ionel Brătianu și alte personalități de marcă ale vremii.

Cazinoul din Constanța a fost ridicat după planurile arhitectului francez Daniel Renard.

Imediat după 1910, Primăria Constanța avizează jocurile de noroc și concesionează Cazinoul unui investitor, obligându-l să construiască un hotel de lux, la mică distanță de Cazino, special pentru jucătorii de aici, veniți din toate zările.

În timpul Primului Război Mondial, Cazinoul a fost pus la dispoziția Crucii Roșii Române și transformat în spital pentru răniți. După terminarea războiului, primăria a reabilitat stricăciunile între anii 1919-1920.

În anul 1928 se face o nouă reabilitare, iar în anul 1936 jocurile de noroc au fost interzise și nu au mai fost reluate niciodată până astăzi.

Vremea celui de-al Doilea Război Mondial, la începutul anului 1941, a găsit Cazinoul gazdă a trupelor germane, iar în anul 1943 clădirea este lovită de bombele lansate de avioanele sovietice.

În perioada comunistă, jocurile rămân interzise, iar Cazinoul devine restaurant de lux și este reabilitat, pentru ultima dată, în anul 1986. Perioada de după `90 a transformat Cazinoul din Constanța într-un obiectiv ruinat greu de restaurat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Gabriela Firea dă LOVITURA TOTALĂ în partid. Ce s-ar putea întâmpla după alegeri: NU-L IARTĂ
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Gerard Peter Kuiper, pionier în explorarea Sistemului Solar. Părintele științei planetare moderne