Studiu: câmpurile electromagnetice generate de liniile de înaltă tensiune afectează abilitatea albinelor de a învăța și le fac mai agresive

Studiu: câmpurile electromagnetice generate de liniile de înaltă tensiune afectează abilitatea albinelor de a învăța și le fac mai agresive
Publicat: 24/12/2019, 15:22

În plus, albinele afectate de EMF nu reușeau să răspundă la pericole într-un mod similar cu celelalte insecte din aceeași specie.

„Diminuarea capacității adaptative și a celei de învățare sunt destul de îngrijorătoare”, afirmă Sebastian Shepherd, cercetător al departamentului de entomologie din cadrul Purdue University. „Acestea au fost tocmai exemplarele cele mai vesele și mai sănătoase înainte de a fi expuse la EMF”.

Descoperirea ar putea reprezenta un indiciu care explică recentul și misteriosul declin al numărului de familii de albine înregistrat în SUA. Prin prețioasa lor activitate de polenizare, albinele generează venituri anuale în sectorul agricol nord-american de nu mai puțin de 15 miliarde de dolari.

Anul trecut, crescătorii din SUA au raportat că s-au confruntat cu cel mai mare nivel de mortalitate la familiile de albine din ultima decadă. În plus, în anii anteriori, anumite colonii pur și simplu au dispărut.

Cercetătorii sunt de părere că problema nu este generată doar de o singură cauză, ci de o paletă largă de factori de stres, cum sunt transportul pe distanțe lungi între zonele de cules sau zborul deasupra suprafețelor agricole tratate cu pesticide. În plus, și liniile de înaltă tensiune par să fie un generator de stres la albine.

„Laolaltă, toți acești factori de stres slăbesc rezistența albinelor la boli și la condițiile meteo extreme”, a adăugat Shepherd.

Albinele lui „Pavlov” de Purdue mușcau și înțepau

Noul studiu se bazează pe o lucrare aparținând aceluiași grup de cercetători, publicată în mai 2018. La acea vreme, s-a dovedit că albinele își pierdeau din capacitatea de cules atunci când erau nevoite să zboare prin câmpuri electromagnetice măsurând 100 microTesla (µT). Vorbim practic de niveluri maxime de EMF înregistrate sub liniile de înaltă tensiune. Conform aceluiași studiu, niveluri EMF chiar și de 20 µT afectau capacitatea de învățare a albinelor.

Potrivit datelor din noul studiu, albinele au fost expuse timp de 17 ore (durata petrecută în stup, incluzând aici și perioada nopții) la EMF variind între niveluri de 100 și 1.000 µT, înregistrate la aproximativ un metru de liniile de înaltă tensiune. Ulterior, insectele în cauză aveau de îndeplinit diverse teste de comportament și învățare.

Într-unul dintre aceste teste, albinele erau familiarizate cu diverse mirosuri florale. Ulterior, acestea erau supuse unui număr de cinci testări în care, pentru câteva secunde, insectele erau expuse mirosurilor, fix înainte să aibă parte de un șoc electric. Cercetătorii măsurau apoi de câte încercări era necesar, astfel încât albinele să-și scoată acul ca reacție defensivă la expunerea la mirosuri, mai degrabă decât la șocul electric.

La ambele niveluri de expunere, albinele-martor reacționau mai încet decât cele neexpuse factorilor de stres – asocierea mirosurilor cu șocurile. Doar o treime din albinele expuse au învățat să reacționeze după parcurgerea a cinci încercări. Asta în comparație cu jumătate din albinele neexpuse la șocuri electrice. Insectele „curentate” par să fi dezvoltat inclusiv un comportament agresiv față de celelalte albine – mușcături și înțepături.

În încheierea raportului, Shepherd afirmă căcă liniile de înaltă tensiune nu omoară neapărat albinele, ci că factorii fizici generați de aceste elemente ar trebuie cercetați mai în amănunt.

Deocamdată, pesticidele sunt cei mai blamați factori de mortalitate în cazul albinelor.

În anul 2006, apicultorii comerciali au început să raporteze ceea ce este cunoscut acum sub numele de tulburare de colaps de colonii, unde colonii întregi de albine mor fără nicio cauză evidentă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
BREAKING | Primele imagini cu Florin Piersic transportat la Institutul Matei Balș din Capitală, cu...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
BREAKING | Medicul care l-a operat de urgență pe Florin Piersic, în ziua de Paște,...
Diagnosticat cu TUMORĂ pe creier! Actorul român, iubit de toată lumea, a fost operat de...
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
Este complet ilegal în ROMÂNIA. Lege în vigoare pentru cei de la bloc. TE OBLIGĂ...
Zodia care își schimbă viața total. Răbdarea va fi răsplătită
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Astăzi se împlinesc 138 de ani de când lumea a făcut cunoștință cu băutura Coca-Cola