Avocatul Poporului, despre primarul din Târgu Mureș: Greșește profund. Alocația nu e a părinților. Dacă i-aș spune că e o declarație nefericită e prea puțin

Avocatul Poporului, despre primarul din Târgu Mureș: Greșește profund. Alocația nu e a părinților. Dacă i-aș spune că e o declarație nefericită e prea puțin
Publicat: 14/01/2020, 13:38

„Copiii-i faci indiferent de ce spune primarul sau o autoritate, dar dânsul (primarul din Tg. Mureș – n.r) lega beneficiile bănești de îndeplinirea unor criterii. Îmi pare rău să-i spun, dar aici chiar cred că greșește profund, pentru că dreptul la alocație e al copilului, nu al părinților”, a spus Avocatul Poporului, Renate Weber, marți, într-o conferință de presă, despre declarația primarului din Tg. Mureș, referitor la cuplurile care își doresc copii.

Aceasta a adăugat că e prea puțin spus că e o declarație „nefericită”, iar instituția Avocatul Poporului așteaptă decizia Consiliului Național pentru Combaterea Discirminării pentru a ști ce demersuri să înceapă.

„E o declarație a unei persoane care este în fruntea unui oraș, am văzut și că imediat CNCD s-a sesizat și cred că asta și trebuia făcut, pentru că deocamdată suntem doar la nivelul unei declarații, nu are cum nici autoritatea locală să ia nicio măsură. Am înțeles că e o declarație pe care și-o asumă, chiar dacă e numit într-un anume fel…eu dacă i-aș spune că e o declarație nefericită e prea puțin spus, pentru că nu așa se face o politică de planificare familială. Deci, vom vedea ce va decide CNCD. Noi, în acest moment nu ne-am sesizat fiindcă e strict vorba de o declarație și nici nu am avut când, dar vom continua să discutăm pe tema asta”, a explicat Renate Weber.

Renate Weber a mai zis că atunci când ești în fruntea unei autorități, ar trebui să te gândești mai atent ce spui, pentru că astfel de declarații se răspândesc în spațiul public și pot produce rău.

„ Astfel de declarație produce rău, pentru că induce. Noi avem acum în lucru un raport care se cheamă «Discursul instigator la ură» și din păcate astfel de declarații, este clar, că induc în opinia publică, ideea de anumite categorii de persoane, care provin dintr-un anume mediu social sau de o anumită etnie, vezi Doamne, ele sunt cele care sunt predispuse să folosească legea într-un mod, cu care domnul primar nu ar fi de acord. Dar alte consecințe decât astea, evident, ele nu vor produce. Însă, categoric, eu cred, că atunci când ești în fruntea unei autorități, trebuie să te gândești de două ori ce spui, cu atât mai mult când e vorba de stres, pentru că asta a fost o postare făcută pe o platforma de socializare”, a argumentat ea.

Primarul din Târgu Mureș, Dorin Florea, este așteptat pe 21 ianuarie la sediul CNCD pentru a fi audiat, a precizat, pentru Mediafax, președintele CNCD, Csaba Asztalos. Edilul riscă o amendă cuprinsă între 2.000 și 100.000 de lei.

Edilul a scris luni pe Facebook că populația trebuie conștientizată că responsabilitatea creșterii și formării unui copil este uriașă. El propune astfel introducerea unor anchete sociale obligatorii pentru cuplurile care vor să aibă copii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
Iancu Sterp, ajuns în finala Survivor All Stars cu ajutorul fratelui său celebru
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete