Avocatul Poporului, despre primarul din Târgu Mureș: Greșește profund. Alocația nu e a părinților. Dacă i-aș spune că e o declarație nefericită e prea puțin

Redactor:
Elena Crangasu
Avocatul Poporului, despre primarul din Târgu Mureș: Greșește profund. Alocația nu e a părinților. Dacă i-aș spune că e o declarație nefericită e prea puțin
Avocatul Poporului, Renate Weber, a declarat, marți, că primarul din Târgu Mureș, Dorin Florea, greșește profund referitor la măsurile pentru cuplurile care își doresc copii, pentru că alocația e dreptul copilului, nu al părinților. Weber a adăugat că astfel de declarații produc rău.

„Copiii-i faci indiferent de ce spune primarul sau o autoritate, dar dânsul (primarul din Tg. Mureș – n.r) lega beneficiile bănești de îndeplinirea unor criterii. Îmi pare rău să-i spun, dar aici chiar cred că greșește profund, pentru că dreptul la alocație e al copilului, nu al părinților”, a spus Avocatul Poporului, Renate Weber, marți, într-o conferință de presă, despre declarația primarului din Tg. Mureș, referitor la cuplurile care își doresc copii.

Aceasta a adăugat că e prea puțin spus că e o declarație „nefericită”, iar instituția Avocatul Poporului așteaptă decizia Consiliului Național pentru Combaterea Discirminării pentru a ști ce demersuri să înceapă.

„E o declarație a unei persoane care este în fruntea unui oraș, am văzut și că imediat CNCD s-a sesizat și cred că asta și trebuia făcut, pentru că deocamdată suntem doar la nivelul unei declarații, nu are cum nici autoritatea locală să ia nicio măsură. Am înțeles că e o declarație pe care și-o asumă, chiar dacă e numit într-un anume fel…eu dacă i-aș spune că e o declarație nefericită e prea puțin spus, pentru că nu așa se face o politică de planificare familială. Deci, vom vedea ce va decide CNCD. Noi, în acest moment nu ne-am sesizat fiindcă e strict vorba de o declarație și nici nu am avut când, dar vom continua să discutăm pe tema asta”, a explicat Renate Weber.

Renate Weber a mai zis că atunci când ești în fruntea unei autorități, ar trebui să te gândești mai atent ce spui, pentru că astfel de declarații se răspândesc în spațiul public și pot produce rău.

„ Astfel de declarație produce rău, pentru că induce. Noi avem acum în lucru un raport care se cheamă «Discursul instigator la ură» și din păcate astfel de declarații, este clar, că induc în opinia publică, ideea de anumite categorii de persoane, care provin dintr-un anume mediu social sau de o anumită etnie, vezi Doamne, ele sunt cele care sunt predispuse să folosească legea într-un mod, cu care domnul primar nu ar fi de acord. Dar alte consecințe decât astea, evident, ele nu vor produce. Însă, categoric, eu cred, că atunci când ești în fruntea unei autorități, trebuie să te gândești de două ori ce spui, cu atât mai mult când e vorba de stres, pentru că asta a fost o postare făcută pe o platforma de socializare”, a argumentat ea.

Primarul din Târgu Mureș, Dorin Florea, este așteptat pe 21 ianuarie la sediul CNCD pentru a fi audiat, a precizat, pentru Mediafax, președintele CNCD, Csaba Asztalos. Edilul riscă o amendă cuprinsă între 2.000 și 100.000 de lei.

Edilul a scris luni pe Facebook că populația trebuie conștientizată că responsabilitatea creșterii și formării unui copil este uriașă. El propune astfel introducerea unor anchete sociale obligatorii pentru cuplurile care vor să aibă copii.

 

Inchide