Problemele cu care se confruntă primarii în realizarea cadastrului cu fonduri europene: „Singurele dovezi ale vânzării unor imobile sunt chitanțele de mână”

Problemele cu care se confruntă primarii în realizarea cadastrului cu fonduri europene: „Singurele dovezi ale vânzării unor imobile sunt chitanțele de mână”
Publicat: 26/02/2020, 18:04

În mediul rural, de cele mai multe ori, atunci când se încearcă înregistrarea sistematică a imobilelor cu bani europeni, edilii se confruntă cu lipsa actelor de proprietate autentificate de către notari, dar și cu neimplicarea cetățenilor, în condițiile în care foarte mulți sunt plecați în străinătate.

„(…) Primarii prezenți la întâlnire au explicat că principalele probleme cu care se confruntă în cadrul acestui proces sunt lipsa actelor de proprietate autentificate de către notari și neimplicarea cetățenilor, în condițiile în care foarte mulți sunt plecați în străinătate. Astfel, în zona rurală, în foarte multe cazuri, singurele dovezi ale vânzării unor imobile sunt chitanțele de mână, care, de multe ori, datează de zeci de ani”, se precizează într-un comunicat al ANCPI de miercuri, 26 februarie 2020.

Situațiile neplăcute au fost prezentate cu ocazia unei întâlniri de lucru care a avut loc marți, 25 februarie 2020, la Cluj-Napoca, între șefia Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), pe de-o parte, și prefecți, subprefecți, primari și directori ai oficiilor de cadastru și publicitate imobiliară (OCPI) din nouă județe (Cluj, Alba, Sibiu, Mureș, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Satu-Mare, Bihor și Sălaj), pe de altă parte.

Ședința a avut ca scop informarea reprezentanților autorităților locale cu privire la etapele realizării cadastrului cu fonduri europene și discutarea principalelor probleme care apar în cadrul procesului de înregistrare sistematică a proprietăților.

ANCPI, instituție publică aflată în subordinea Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA), va iniția, în luna martie, o consultare de piață pentru stabilirea unui preț corect, apropiat de cel al pieței, pentru realizarea cadastrului. Astfel, persoanele fizice și juridice autorizate să execute astfel de lucrări vor putea participa la licitațiile din perioada următoare, care vizează înregistrarea sistematică a imobilelor cu finanțare europeană, prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020 (POR). Totodată, ANCPI a făcut demersurile necesare pentru simplificarea procedurilor prevăzute de legislația în vigoare.

În luna aprilie, ANCPI va iniția două proceduri de atribuire pentru înregistrarea sistematică a imobilelor din 246 de unități administrativ-teritoriale (UAT).

„Pentru accesarea fondurilor europene destinate realizării cadastrului în toate cele 660 de comune incluse în Proiectul major, este necesară o mai bună colaborare între toți factorii implicați. Primarii știu cel mai bine cum stau lucrurile la ei în comună. De aceea, vă rugăm să pregătiți documentele pe care le dețineți și care ne pot ajuta la identificarea proprietarilor și înregistrarea imobilelor în evidențele de cadastru și carte funciară. În cadrul acestui proces, cea mai complicată este partea juridică, de corelare a documentelor existente cu amplasarea pe teren a imobilelor”, a precizat Laurențiu Alexandru BLAGA, președinte – director general al ANCPI.

Reprezentanții ANCPI au prezentat soluțiile legale aplicabile în aceste situații și le-au comunicat primarilor prezenți la întâlnire că specialiștii din cadrul OCPI și ANCPI îi vor sprijini pe toată durata derulării lucrărilor de înregistrare sistematică a imobilelor.

ANCPI va organiza asemenea întâlniri de lucru și în alte zone, iar următoarea va avea loc vineri, 28 februarie a.c., la Timișoara.

ANCPI este beneficiarul Proiectului major „Creșterea gradului de acoperire și de incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, inclus în Axa prioritară 11 din POR 2014-2020, care are drept scop realizarea cadastrului general în 660 de comune, până în anul 2023.

Proiectul completează obiectivul PNCCF, prin realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică pentru 5.758.314 ha din 660 UAT-uri situate în zone rurale ale României. Valoarea totală a proiectului este 312.891.155 de euro, din care 265.957.482 reprezintă fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană și 46.933.673 – cofinanțare de la bugetul de stat.

Sursă foto: Pixabay/caracter ilustrativ

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Radu Mazăre va fi eliberat din închisoare
Fostul edil al Constanței a fost eliberat, iar... Soția lui Radu Mazăre este însărcinată! Primele...
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Două femei care au vrut să le dea fructe unor muncitori au fost bătute de...
BREAKING | Radu Mazăre, eliberat din închisoare! Decizia este definitivă
AFECȚIUNILE de care suferă Delia! Cum se manifestă sindromul Peter Pan, ADHD, misofonia și anxietatea
A plecat să studieze în Spania acum 10 ani şi n-a mai vrut să se...
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
Gabriela Lucuțar și soțul ei divorțează! Aceștia trebuie să împartă o avere de 2,7 milioane...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Iei amendă dacă depășești cu 1 km/h viteza maximă? Cum contești sancțiunea?
Exerciţii militare cu câini-roboţi progamaţi de chinezi să ucidă
Anunț de ULTIMĂ ORĂ: Primele IMAGINI DIRECTE cu nașterea Universului!
Decizie pentru cei care au aceste telefoane mobile! Devine total INETRZIS de la 1 iunie...
Primele imagini de la cununia religioasă a lui Vincenzo Aiello. Fostul concurent de la Chefi...
VIDEO Infern într-un parc de distracții: cel puțin 27 de copii și părinți au murit...
Cosmin, dezamăgit de faptul că Ștefania a fost interesată de preferințele lui Antoni. “Evident că...
Vești bune pentru Radu Mazăre! Fostul primar al Constanței iese din închisoare după cinci ani
BANCUL ZILEI. Servitoarea familiei Bulă este concediată. – Doamna Bubulina, înainte de a pleca vreau...
Top 10 cele mai atractive țări din lume pentru turism
×