TEST | Ai avut deja coronavirus? Cum afli și ce trebuie să faci

TEST | Ai avut deja coronavirus? Cum afli și ce trebuie să faci
Noul coronavirus | Sursă Foto: Pixabay
Publicat: 26/03/2020, 18:51
Actualizat: 07/04/2021, 02:44

Atunci când apar, simptomele Covid-19 variază, fiind probabil ca foarte multe persoane să se fi infectat cu virusul fără să fie conștiente de acest lucru, se arată într-un interviu al publicației britanice The Guardian.

Doi medici britanici au răspuns mai multor întrebări legate de noul coronavirus. Aceștia au vorbit despre posibilitatea ca pacientul infectat să fie asimptomatic, respectiv despre probabilitatea de reinfectare, dar și despre alte dileme care s-au aflat foarte des pe buzele oamenilor în această perioadă.

Există vreo cale de a ști dacă cineva a avut Covid-19 în trecut?

Dr William Hillmann: În acest moment, nu avem un test care să ne spună asta. Dezvoltăm teste de anticorpi pentru a verifica existența unei infecții anterioare, dar acestea nu sunt încă pregătite pentru utilizare clinică. Singura modalitate definitivă de a ști că ați fost infectat cu virusul este să faceți testul în timp ce îl aveți.

Există posibilitatea să fi avut o stare asimptomatică?

Hillmann: Coronavirusul are de fapt un spectru semnificativ de simptome, de la persoane care sunt complet asimptomatice și habar n-au că suferă de virus, la persoane cu simptome foarte ușoare, asemănătoare răcelii – nas care curge, nas înfundat, dureri în gât – la persoane cu simptome mai asemănătoare gripei – febră mare, dureri musculare, respirație îngreunată și tuse. Până la persoane cu boli severe, pe care le vedem în spital cu insuficiență respiratorie, care necesită îngrijiri la terapie intensivă. (Nota editorului: rapoartele recente sugerează că pierderea mirosului și a gustului sunt, de asemenea, semne ale infecției cu Covid-19.)

Care este procentul purtătorilor asimptomatici?

Dr. David Buchholz: În acet moment, la New York, îi testăm doar cei mai bolnavi pacienți. Deci este greu să estimăm. Cu toate acestea, a existat un studiu în Islanda, care a testat un segment mare din populația sa, iar 50% dintre persoanele care au fost testate pozitiv nu au avut simptome.

Persoanele asimptomatice sunt de asemenea contagioase?

Hillmann: O proporție semnificativă dintre cei care sunt total asimptomatici sunt contagioși pentru o parte din timp. Nu știm pentru cât timp în acest moment pentru că nu avem genul de teste disponibile pentru a detecta infecții asimptomatice.

Când oamenii au simptome, sunt contagioși. Cu o zi sau două înainte de a avea simptome, aceste cazuri sunt probabil și contagioase. Un virus se așază în organism, iar apoi se revarsă. După ce simptomele dispar, oamenii pot să fie contagioși timp de câteva zile. Avem câteva dovezi de viralizare chiar și la câteva săptămâni după dispariția simptomelor. Este greu de știut dacă acesta este virusul real, care este încă capabil să infecteze pe cineva sau dacă acesta este virusul mort rămas în organism.

Ar trebui să se comporte diferit cineva care se gândește că ar fi putut avea virusul, dar  nu știe sigur?

Buchholz: Toți trebuie să fim modele pentru cei din jur. Dacă suntem cu toții împreună, ar trebui să aplicăm distanțarea socială.

Hillmann: Nu există nicio modalitate reală de a ști în acest moment cine l-ar fi putut avea, cu excepția cazului în care sunteți simptomatic. Continuați să faceți toate acele lucruri pe care ar trebui să le faceți cu toții în acest moment: distanțarea socială și igiena mâinilor.

Dacă cred că am avut virusul, am o obligație etică să le spun oamenilor cu care am intrat în contact? Chiar dacă s-ar putea să fi fost de fapt o răceală?

Buchholz: Absolut. Sunt în New York, și cu siguranță virusul a fost prezent în această comunitate de dinainte să se știe. Deci, da, i-aș spune fiecărui membru al familiei și prietenior apropiați.

Dacă am avut virusul, pot să mă infectez din nou?

Buchholz: Nu există nicio dovadă că o persoană ar fi avut virusul de mai multe ori. Cineva cu un sistem imunitar normal, care poate reacționa la virus și se poate insănătoși, ar trebui să aibă imunitate destul de mult timp, cel puțin un an, dacă nu pe viață.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
Locul de poveste din România care i-a cucerit inima lui Karen, o turistă din SUA:...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
INTRĂ BANII pe card de astăzi, 29 APRILIE. Informația confirmată oficial în direct la TV:...
Săptămâna Mare, perfectă pentru acești nativi. Succes în dragoste, spor la bani
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un copil a găsit o piesă rară de Lego pe o plajă din Marea Britanie