DEFICIT. Pandemia coronavirusului afectează finanțele Vaticanului și o forțează să pună în aplicare unele dintre cele mai dificile măsuri

DEFICIT. Pandemia coronavirusului afectează finanțele Vaticanului și o forțează să pună în aplicare unele dintre cele mai dificile măsuri
Vatican. Sursă FOTO Bloomberg.com
Publicat: 13/05/2020, 17:58
Actualizat: 14/05/2020, 00:16

La sfârșitul lunii trecute, Vaticanul a anunțat că pandemia coronavirusului l-a obligat pe Papa Francisc să amâne o campanie anuală de strângere de fonduri între catolici din întreaga lume pentru a-l ajuta să își îndeplinească slujba. Deficitul de venit și reducerea chiriilor pentru chiriașii comerciali a condus ca finanțele Vaticanului să fie drastic afectate, însă  deficitul bugetar era accentuat din anii precedenți.

Întârzierea „Pencei lui Petru” cu mai mult de trei luni până la primul weekend din octombrie a venit într-un moment deosebit de rău, deoarece alte venituri, în special din muzeele Vaticanului, încetinesc.

Pandemia a făcut a afectat drastic finanțele Vaticanului, forțând-o să se afunde în fonduri de rezervă și să pună în aplicare unele dintre cele mai dificile măsuri de control a costurilor vreodată în micul stat-oraș

Pe acest fond sumbr, administratorii de top ai Vaticanului au organizat o reuniune de urgență la sfârșitul lunii martie. Au comandat înghețarea  angajărilor și interzicerea orelor suplimentare, călătoriilor și evenimentelor mari, transmite NYTimes.com.

Un memoriu intern văzut de Reuters spunea că deciziile, eficiente pentru restul anului, au fost luate „pentru a atenua, cel puțin pe termen scurt, impactul economic grav … și pentru a evita măsuri drastice suplimentare imediat”.

O scrisoare din aprilie înștiințează șefii de departament că, în conformitate cu politica Papei, nu ar putea concedia oamenii

Dar de mai bine de 30 de ani, Sfântul Scaun a fost obligat să apeleze la fondul de rezervă pentru a menține operațiunile regulate și pentru a completa deficitul bugetar administrativ.

De asemenea, pandemia a încetinit drastic fluxul de fonduri de la Muzeele Vaticanului, care au primit anul trecut aproximativ 7 milioane de vizitatori.

Muzeele, care generează aproximativ 100 de milioane de dolari anual, au fost închise începând cu 8 martie și nu se așteaptă să se deschidă până la sfârșitul lunii mai devreme, ceea ce duce la pierderi de până la trei luni.

Chiar și după redeschidere, oficialii se tem că măsurile de securitate sporite, cerințele de distanțare socială, noile reglementări în materie de sănătate și lipsa preconizată a turiștilor internaționali vor eroda vânzările de bilete și suveniruri de ani de zile.

El a estimat că venitul Sfântului Scaun va scădea între 25%-45%  din cauza coronavirusului, în funcție de măsurile de reducere a costurilor.

Pe lângă deficitul de venit, cele două departamente ale Vaticanului care gestionează deținerea proprietăților imobiliare din Italia au oferit chirii reduse pentru chiriașii comerciali

La adăugarea deficitului de venit, cele două departamente ale Vaticanului care gestionează deținerea proprietăților imobiliare din Italia au oferit chirii reduse pentru chiriașii comerciali ale căror afaceri au fost afectate de pandemie, cum ar fi aproximativ 600 de magazine și birouri din Roma.

Conferințele episcopilor din țările bogate, cum ar fi Statele Unite și Germania, aduc contribuții importante la conducerea Vaticanului, dar pandemia a ajuns și la finanțele lor.

Sediul Bisericii Romano-Catolice are două bugete

Unul este cel al Sfântului Scaun, guvernul Bisericii Catolice, care este recunoscut ca o entitate suverană în dreptul internațional. Acesta include administrația centrală și ambasadele care mențin relațiile diplomatice cu mai mult de 180 de țări.

Pentru a înțelege economia complexă a Vaticanului, este important să se stabilească diferențele dintre Cetatea Vaticanului și Sfântul Scaun.

Sfântul Scaun este organul de conducere al națiunii

Sfântul Scaun generează venituri din Pence lui Peter, termenul din secolul al VIII-lea pentru donații primite de la catolici din întreaga lume. De la persoane fizice la eparhii, Sfântul Scaun colectează donațiile printr-un departament special. De asemenea, Sfântul Scaun obține venituri din dobânzi și investiții din rezervele sale.

Istoric, Sfântul Scaun a investit în principal în industriile italiene, răspândind portofoliul între acțiuni și obligațiuni și limitându-și participarea la companii la mai puțin de 6%. A investit în mod conservator, alegând să cumpere și să dețină companii dovedite în industrii puternice; din acest motiv, investițiile în lumea în curs de dezvoltare sunt limitate, potrivit Investopedia.com

Totuși, investițiile mai recente au fost mai internaționale, în special în monedele și obligațiunile din vestul Europei, cu o anumită activitate la Bursa de Valori din New York. Sfântul Scaun are și investiții în imobiliare din întreaga lume, în special în terenuri și biserici.

Există însă anumite investiții pe care Sfântul Scaun nu le va face. De exemplu, nu va face investiții în companii care contravin valorilor bisericii, cum ar fi companiile farmaceutice care produc controlul nașterilor. În acest sens, investiția Sfântului Scaun este similară celor care utilizează o strategie de investiții bazată pe credință.

Deficitul bugetului Sfântului Scaun

Mulți ani, Sfântul Scaun a înregistrat un deficit. Los Angeles Times a raportat că Sfântul Scaun a avut un deficit de 18,4 milioane dolari în 2012. Funcționarii au dat vina pe economia europeană moale și costul plății sale de 2.832 de angajați, precum și răspândirea credinței catolice prin intermediul diverselor sale media.

În octombrie 2019, cardinalul german Reinhard Marx, care este responsabil de consiliul economic al Vaticanului, a confirmat că Papa Francisc l-a instruit să reducă costurile în efortul de a elimina un deficit care se estimează la aproximativ 70 de milioane de euro. Suma exactă este în curs de dezbatere, deoarece Vaticanul nu a publicat un buget din 2015 și a rămas fără auditor intern timp de doi ani.

Deși Papa Francisc (și Papa Benedict al XVI-lea înainte de el) au depus eforturi pentru ca țara să fie mai transparentă, finanțele acesteia sunt încă un mister și unii cred că numerele sunt mai generale, decât cele precise și auditate. Din acest motiv, este aproape imposibil să se măsoare sănătatea financiară a Sfântului Scaun, deși printre cei care studiază biserica există puține îndoieli că are rezerve importante.

Veniturile din Vatican

Celălalt buget este pentru Orașul Vaticanului, un oraș-stat de 108 acri înconjurat de Roma. Acesta include veniturile vitale din muzeele Vaticanului și, în mod tradițional, are un surplus.

Spre deosebire de Sfântul Scaun, Cetatea Vaticanului primește venituri din mai multe proiecte tradiționale. Cu o forță de muncă de aproximativ 4.800 de angajați, orașul se bazează pe câteva industrii mici pentru a genera bani. Orașul însuși – împreună cu Capela Sixtină, Bazilica Sf. Petru și muzeele din Vatican – atrag milioane de turiști și pelerini religioși în fiecare an.

Orașul colectează venituri prin admiteri la muzee, tururi, timbre și monede foarte căutate și prin vânzarea de publicații. Deși Vaticanul nu dezvăluie câți bani strânge în fiecare an din aceste proiecte, Cartea de informații mondială a Agenției Centrale de Informații (CIA) estimează că orașul a avut venituri de 315 milioane dolari și cheltuieli de 348 milioane dolari în 2013.

Banca Vaticanului

Rolul Băncii Vaticanului este poate cea mai controversată și puțin înțeleasă parte din finanțele Vaticanului. Cunoscut și sub numele de Institutul pentru Lucrările de Religie, Banca Vaticanului este o bancă privată situată în Vatican, fondată de Papa Pius al XII-lea în 1942. De-a lungul deceniilor, banca a fost în centrul a numeroase scandaluri și acuzații de gestionare greșită a banilor. spălare și fraudă.

În martie 2018, Banca Vaticanului a anunțat că va percepe fostul președinte al băncii și avocatul său de delapidarea a 62 de milioane de dolari prin scheme frauduloase de imobiliare și spălare de bani. În raportul său anual din 2018 (lansat în mai 2019), Banca Vaticanului a declarat că face progrese în reducerea spălării banilor și creșterea transparenței financiare. Banca a raportat un profit de 19,8 milioane de dolari în 2018, în scădere de la profitul său de 36 de milioane de dolari din 2017. Activele băncii – evaluate la aproximativ 5,6 miliarde de dolari la sfârșitul lui 2018 – au constat în investiții și depozite de la aproape 15.000 deținători de cont. Printre titularii de cont se numărau clerul catolic, angajații Vaticanului și ordinele religioase catolice din întreaga lume.

Excedentul din bugetul Orașului Vatican, precum și contribuțiile credincioșilor și profiturile de la banca Vaticanului au fost folosite pentru a acoperi deficitele Sfântului Scaun de ani buni.

Ultimul an pentru care Vaticanul a publicat cifre bugetare complete a fost 2015, când Sfântul Scaun a avut un deficit de 13,1 milioane dolari.

De atunci, Sfântul Scaun a avut venituri anuale de aproximativ 293 de milioane de dolari și cheltuieli de aproximativ 347 de milioane de euro, ceea ce a dus la un deficit anual de aproximativ 54 de milioane de dolari.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani și bunica ei au murit după ce ar fi mâncat...
Meteorologii Accuweather anunță o lună mai istorică, în România. Vreme extremă în București
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BREAKING | Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce i s-a făcut rău...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
Un bistriţean şi-a pus în pericol vecinii, după ce a instalat singur panourile fotovoltaice pe...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Incendiu de proporții în Capitală. O clădire din sectorul 1 a ars din temelii. Ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Situaţie critică. Europa devine dependentă de Rusia într-un domeniu vital. Şi România a fost afectată
URMĂRI groaznice după un simplu transplant de organ! 89% dintre oameni...
Taxa obligatorie de la 30 SEPTEMBRIE. S-a dat ordinul direct de la Guvern
Ce a putut găsească o mamă în camera fiicei care spunea că aude „monștri”. Trăiau...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
„Apocalipsa plantelor”: bacteriile decimează culturile și provoacă pagube de milioane de euro