OPINIE. Sprijinul european nu este în măsură să salveze sectorul agroalimentar din România (Clubul Fermierilor Români)

OPINIE. Sprijinul european nu este în măsură să salveze sectorul agroalimentar din România (Clubul Fermierilor Români)
Publicat: 15/05/2020, 14:13

Liderii Clubului Fermierilor Români consideră că măsurile propuse de Comisia Europeană (CE) pentru sectorul agroalimentar, în contextul crizei COVID-19, nu sunt în măsură să salveze sectorul agroalimentar din România.

Potrivit reprezentanților ONG-ului, una dintre măsurile propuse de CE pentru sectorul agroalimentar în contextul crizei COVID-19 vizează prelungirea termenului de depunere a cererilor de plată cu o lună, mai exact de la 15 mai, la 15 iunie.

De asemenea, spun cei din Club, Comisia are în vedere posibilitatea acordării plăților în avans în suma de 70% în loc de 50%, dar tot de la 16 octombrie, doar pe baza controlului administrativ al documentelor (fără necesitatea efectuării controlului pe teren).

Exceptarea de la regulile ajutorului de stat, cu posibilitatea acordării, din bugetul național, a până la 100.000 euro pe fermă și până la 800.000 euro pentru unitățile de procesare, reprezintă o altă măsură gândită de Executivul de la Bruxelles pentru sectorul agroalimentar în contextul pandemiei de covid-19.

CE mai propune măsuri de intervenție, în suma de 80 milioane de euro, pentru sectoarele lactate și carne (mai puțin pentru cea de pasăre). Acestea se traduc atât în stocarea privată a laptelui praf degresat, a untului și brânzeturilor, cât și a cărnii.

Nu în ultimul rând, pentru sectorul vinului, Executivul european are în vedere distilarea de criză, stocarea privată și recoltarea în verde, dar și măsuri de flexibilizare în utilizarea fondurilor de dezvoltare rurală pentru a contracara efectele COVID-19.

„Din cele menționate rezultă în mod clar că, deocamdată, sprijinul european nu este în măsură să salveze sectorul agroalimentar din România.

Din acest motiv, se impune identificarea unor soluții la nivel național, care să permită salvgardarea producției agroalimentare românești (…)”, susțin cei din Clubul Fermierilor.

Propuneri eficiente ale ONG-urilor pentru sectorul agroalimentar

Organizația citată a creionat la rândul său câteva măsuri care se pot aplica, astfel încât producătorii agricoli români să fie susținuți în mod eficient în actualul context epidemiologic și agrometeorologic.

În viziunea reprezentanților Clubului Fermierilor Români, o primă măsură ar fi cea de achitare în avans a subvențiilor, chiar din luna iulie.

În mod normal, acestea se plătesc în perioada 16 octombrie – 30 noiembrie și se efectuează din bugetul național, urmând a fi rambursate de CE în luna ianuarie a anului viitor.

„O astfel de măsură ar permite finanțarea rapidă a producătorilor agricoli, evitând cheltuielile suplimentare cu obținerea unor credite de finanțare a producției de către fermieri”, susțin reprezentanții ONG-ului.

În viziunea acestora, dacă plățile în avans se efectuează oricum din bugetul național, trebuie reiterată această solicitare în viitorul Consiliu de miniștri ai agriculturii, având în vedere că și la precedenta videoconferință mai mulți miniștri au solicitat posibilitatea efectuării plăților în avans chiar de la 1 iulie.

Mai mult, susțin reprezentanții sursei citate, în condițiile crizei grave – forță majoră, autoritățile italiene intenționează să înceapă plățile în avans chiar și din luna mai, așa cum sa anunțat în presa din Peninsulă.

„Se poate chiar solicita Comisiei Europene avansarea unor credite avantajoase statelor membre pentru plata avansurilor în agricultură”, propun membrii Clubului.

Ajutoare de stat

O a doua măsură aflată pe lista ONG-ului citat este plata unor ajutoare de stat către producătorii cei mai afectați.

În acest context, adoptarea exceptării de la regulile ajutoarelor de stat de către Comisia Europeană permite acordarea până la 100.000 euro pe fermă și până la 800.000 euro pe unitate de procesare.

„În acest sens trebuie efectuată o analiză care să permită identificarea clară a producătorilor cei mai afectați, cu date contabile reale, și pentru care statul român să acorde sprijin financiar.

Trebuie avuți în vedere acei producători care produc pentru piață și care mențin forța de muncă angajată în această perioadă dificilă”, au adăugat reprezentanții Clubului Fermierilor Români.

Acordarea de apă pentru irigat și energie electrică cu titlu gratuit

Potrivit sursei citate, o a treia măsură propusă ar fi acordarea de ajutoare de stat fermelor celor mai afectate de secetă, în contextul crizei COVID-19.

„România riscă să înregistreze cea mai slabă producție agricolă din cauza secetei grave, instalate încă din toamna trecută”.

„Fermierii afectați înregistrează pierderi mari, dar mai grav este că se pune sub semnul întrebării securitatea alimentară a României, care va afecta enorm bugetul și economia națională.

„De aceea, este imperios necesar să se adopte din timp măsuri pentru a salva producția agricolă – acordarea de apă pentru irigat și energie electrică cu titlu gratuit, până nu se distrug și culturile de primăvară, cele de toamnă fiind grav afectate în mai multe regiuni ale țării”, au precizat în acest context specialiștii Clubului.

Nu în ultimul rând, Clubul consideră că este indicată instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sistemele locale de irigații pentru fermierii din sectorul producției primare de produse agricole, afectați pe lângă răspândirea virusului COVID-19, și de lipsa acută sau fluctuația de precipitații.

Sursă foto: Pixabay/caracter ilustrativ

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Nu mai trec ITP-ul! Sunt vizate mașinile mai vechi de 12 ani din România
Sebastian Bălășescu, primul proprietar român de Rolls Royce Spectre. Poartă două ceasuri, ca Maradona
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
James Clerk Maxwell, omul de știință care a demonstrat pentru prima dată legătura dintre electricitate,...