REACȚIE. Ambasadorul României în SUA George Cristian Maior: Susțin declarația domnului Davin Nunes de celebrare a 140 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între România și Statele Unite ale Americii

REACȚIE. Ambasadorul României în SUA George Cristian Maior: Susțin declarația domnului Davin Nunes de celebrare a 140 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între România și Statele Unite ale Americii
Fostul ambasadorul al României în SUA George Cristian Maior / Sursă FOTO: washington.mae.ro
Publicat: 14/06/2020, 20:19

Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii a declarat că susține declarația dedicată aniversării a 140 de ani de relații diplomatice între România și Statele Unite ale Americii susținută, la 11 iunie 2020, în fața Camerei Reprezentanților a SUA, de către congresmenul republican Davin Nunes, șeful comisiei CIA din Congres, în numele mai multor congresmani. 

Republicanul Davin Nunes a susținut declarația în numele mai multor congresmani: Mike Conaway, Michael Turner, Brad Wenstrup, Chris Stewart, Rick Crawford, Elise Stefanik și Will Hurd.

Ambasadorul României în SUA George Cristian Maior: Reprezintă o dovadă de respect pentru ţara noastră și un semnal de sprijin

„În document se arată că Statele Unite și România au dezvoltat un parteneriat strategic construit pe o prietenie de lungă durată, legături istorice și angajamentul comun de promovare a securității și prosperității în folosul cetățenilor.

Declarația subliniază faptul că Statele Unite recunosc și apreciază eforturile de durată ale României pentru modernizarea forțelor armate și respectarea îndatoririlor ce îi revin ca aliat NATO prin alocarea a două procente din Produsul Intern Brut pentru sectorul apărării. Documentul scoate în evidență faptul că Forțele Armate Române au sprijinit NATO și Statele Unite în Irak, Afganistan și alte teatre de operații timp de aproape două decenii, participând cu peste 30.000 de militari la aceste misiuni, luptând alături de militarii americani și contribuind la protejarea intereselor vitale de securitate”, precizează Ambasada României în Statele Unite ale Americii.

„Salut declarația grupului de congresmeni, vechi prieteni ai României, susținută de domnul Davin Nunes, de celebrare a 140 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între România și Statele Unite ale Americii. Reprezintă o dovadă de respect pentru ţara noastră și un semnal de sprijin important privind dezvoltarea viitoare a relațiilor bilaterale, a Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii”, a declarat cu această ocazie ambasadorul George Cristian Maior.

România, una dintre primele țări contribuitoare la Fondul de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări

De asemenea, ambasadorul George Cristian Maior a subliniat faptul că declarația evocă eforturile remarcabile ale României în lupta împotriva terorismului, inclusiv ca membru al Coaliției globale împotriva ISIS și prin furnizarea de sprijin către NATO și aliați în domeniul securității cibernetice, fiind și una dintre primele țări contribuitoare la Fondul de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări prin care se urmărește creșterea independenței energetice și interconectarea infrastructurii în Europa Centrală, consolidând astfel securitatea europeană și a Statelor Unite.

În documentul se mai menționează faptul că România a trimis în SUA o echipă medicală și de experți pentru a ajuta la eforturile de gestionare a epidemiei COVID-19 în statul Alabama, într-o perioadă plină de provocări fără precedent generate de pandemia noului coronavirus, acest fapt fiind apreciat drept un semn de solidaritate și prietenie între poporul român și cel american care consolidează capacitățile noastre reciproce de a combate pandemia și de a proteja sănătatea și viața cetățenilor noștri, se mai arată în declarație.

George Cristian Maior a fost acreditat în calitate de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Statele Unite ale Americii de președintele României, prin decret prezidențial, la 29 iunie 2015, începându-și oficial mandatul odată cu prezentarea scrisorilor de acreditare preşedintelui Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, la 17 septembrie 2015.

La rândul său, ambasadorul SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman, este de părere că România este unul dintre cei „mai apropiaţi” aliaţi militari şi economici ai Statelor Unite în Europa. Mesajul, cu prilejul aniversării, duminică, a 140 de ani de relaţii diplomatice între două ţări.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Se verifică BANII românilor. Statul te OBLIGĂ să anunți. Ai termen legal până pe 25...
Vopsirea ouălor de Paște. Patru tehnici simple, dar de efect
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Meteorologii anunță că vremea va fi schimbătoare în luna mai