Proiect Casa Verde cu fotovoltaice. Lista oficială a dosarelor aprobate. Câți bani se vor primi

Proiect Casa Verde cu fotovoltaice. Lista oficială a dosarelor aprobate. Câți bani se vor primi
Proiectul Casa Verde: statul îți dă 20.000 lei nerambursabili ca să obții energie alternativă
Publicat: 21/06/2020, 14:36
Actualizat: 21/06/2020, 14:47

Proiectul Casa Verde, care permite instalarea cu bani de la stat de sisteme fotovoltaice pentru generarea de energie electrică din surse total ecologice, și-a stabilit câștigătorii pentru prima parte a anului. Cum bugetul pentru Casa Verde nu a fost epuizat, o nouă sesiune de proiecte va avea loc în toamnă.

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a finalizat evaluarea cererilor de finanțare depuse în cadrul Programului Naţional „Casa Verde Fotovoltaice”, declarând în total 12.718 solicitări eligibile pentru finanţare. Listele finale ale proiectului Casa Verde au fost publicate pe site-ul instituției, www.afm.ro. Suma totală care ar urma să fie finanțată după prima sesiune este de 252 milioane de lei.

Listele cu proiectele declarate admise au fost publicate AICI. În cadrul programului de finanțare Casa Verde Fotovoltaice nu beneficiarii sunt cei care depun solicitările online, ci instalatorii validați în program.

Proiectul Casa Verde: câți bani poți primi de la stat

În contextul în care după evaluarea cererilor de finanțare depuse în prima sesiune, bugetul alocat nu a fost epuizat, s-a luat decizia reluării etapei de înscrieri începând cu toamna acestui an, până la epuizarea sumei de 536 de milioane de lei accesate de instituţie în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020.

Prin Programul „Casa Verde Fotovoltaice” beneficiarii au putut obține până la 20.000 lei nerambursabili, reprezentând 90% din valoarea cheltuielilor eligibile, pentru instalarea de sisteme de panouri fotovoltaice, cu o putere minimă de 3kWp.

Proiectul Casa Verde: cine poate participa în toamnă

„Pentru că fondurile alocate pentru finanţarea programului nu au fost epuizate, împreună cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, am luat decizia organizării unei noi sesiuni în toamna anului 2020. Pornind de la experiența primei ediții, în calitate de preşedinte al AFM, intenţionez să promovez modificări majore, care să conducă la simplificarea procesului de înscriere în program, la micșorarea duratei evaluării proiectelor și la extinderea plajei de instalatori. De asemenea, invit toți solicitanții care nu au obținut finanțarea în prima ediție să reaplice în toamnă”, a declarat preşedintele AFMI, Andreea Kohalmi – Szabo.

Principalele motive de respingere a solicitărilor au fost generate de informațiile și dosarele incomplete încărcate de către instalatori sau care conțineau documente expirate și/sau erori. În plus, din cauza unor erori informatice, câteva zeci de solicitări nu au putut fi soluționate, acestea urmând a fi finalizate în perioada imediat următoare.

Potrivit AFM, „toate documentele înregistrate cu succes în aplicația informatică, precum și cele înregistrate în registrul instalatorilor care nu au fost încărcate în aplicație până la momentul suspendării accesului în aplicația informatică, sunt acceptate de Administrația Fondului pentru Mediu ca fiind depuse în termen, în vederea analizării”.

Prin proiectul Casa Verde, persoanele fizice pot cere o finanțare nerambursabilă de la stat, ce acoperă până la 90% din costurile instalării de panouri fotovoltaice, dar nu mai mult de 20.000 lei, beneficiarul finanțării fiind obligat să acopere restul de 10%.
Pentru a putea beneficia de banii de la stat, solicitanții aveau de respectat atât criteriile de eligibilitate (domiciliu în România, proprietari ai caselor pe care se instalează panourile, lipsa datoriilor la bugetul de stat etc.), cât și cerințele tehnice ale sistemului fotovoltaic.

Pașii pe care trebuie să-i parcurgă cei ce vor să solicite bani prin programul Casa Verde sunt detaliați aici.

Ghid de finanțare în proiectul Casa Verde

Toți cei ce doresc să-și instaleze sisteme fotovoltaice pentru generarea de curent electric pot cere bani de la stat pentru a le cumpăra și monta. Pentru a putea beneficia de finanțare pentru instalarea de panouri fotovoltaice, cei interesați vor trebui să parcurgă câțiva pași și să prezinte autorităților mai multe documente.

Pașii pe care trebuie să-i urmeze cei ce vor să solicite bani prin programul Casa verde – fotovoltaice se regăsesc în Ordinul Ministerului Mediului nr. 1.287/2018, document ce conține, de fapt, ghidul de finanțare al programului. Spre deosebire de alte programe de finanțare, nu se acordă bani sau vouchere direct solicitantului, ci prin intermediul instalatorilor validați de autorități.

Pentru a se putea înscrie la unul dintre instalatorii validați de AFM, beneficiarii trebuie să îndeplinească o serie de criterii de eligibilitate. Concret, aceștia trebuie să aibă domiciliul în România, să fie proprietar al imobilului pe care se instalează panourile, să aibă acordul tuturor proprietarilor (dacă imobilul e deținut în coproprietate), să nu aibă datorii la stat și să permită accesul specialiștilor pentru verificare sistemului instalat.

Sistemele de producere a curentului electric acceptate în proiectul Casa Verde vor trebui să conțină un sistem de panouri fotovoltaice de cel puțin 3 kW, invertoare, conexiuni, structură de susținere a sistemului și tablou electric alternativ (pentru racordarea la instalația existentă).

Acte necesare

În ceea ce privește actele necesare înscrierii în programul Casa verde – fotovoltaice, solicitanții trebuie să prezinte o cerere de finanțare, o copie a actului de identitate, un extras de carte funciară, certificatul de atestare fiscală privind obligațiile de plată către bugetul de stat și cel privind impozitele și taxele locale.

începând de anul trecut, cei care doresc să își monteze panouri fotovoltaice pe acoperișul clădirilor nu mai au nevoie de o autorizație de construire. Ghidul de finanțare publicat de Administrația de Mediu poate fi văzut AICI.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China aplică strategia "broaştei fierte", acuză comandantul armatei americane din regiunea Indo-Pacific
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Niciun șofer din România NU MAI SCAPĂ. S-a dat ordin la Poliția Română: Desfășurăm FORȚE...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii