LEGE. Președintele a promulgat rectificarea bugetară. Câți bani sunt alocați autorităților locale

LEGE. Președintele a promulgat rectificarea bugetară. Câți bani sunt alocați autorităților locale
PMP: Rectificare bugetară pentru țară, nu pentru primarii liberali
Publicat: 08/07/2020, 15:55

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legile privind rectificare bugetului de stat, a bugetului asigurărilor sociale, dar și pentru instituirea unor facilități fiscale, respectiv restructurarea datoriilor, comform Administrației Prezidențiale.

Legea privind rectificarea bugetului de stat pe anul 2020, promulgată, miercuri, de Klaus Iohannis, a fost adoptată de plenul reunit al Parlamentului în 18 iunie, cu mai multe amendamente, printre care suplimentarea cu 850 milioane de lei a sumelor destinate consiliilor judeţene pentru acoperirea cheltuielilor sociale, dar și posibilitatea ca salariile din companiile de stat să crească indiferent de performanța financiară a societății.

„Se majorează sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru bugetele locale cu suma de 930.000 mii lei, potrivit anexei nr. 5 din prezenta ordonanţă de urgenţă, astfel:

  • a) 373.639 mii lei pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţelor, pentru finanţarea serviciilor sociale din sistemul de protecţie a copilului şi a centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap;
  • b) 43.059 mii lei pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor şi municipiului Bucureşti, pentru finanţarea serviciilor sociale din sistemul de protecţie a copilului, a centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap şi a drepturilor asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav şi indemnizaţiile lunare de la nivelul sectoarelor municipiului Bucureşti;
  • c) 513.302 mii lei, pentru echilibrarea bugetelor locale ale judeţelor şi sectoarelor municipiului Bucureşti. Ministerul Finanţelor Publice este autorizat să introducă modificările corespunzătoare în volumul şi structura bugetului de stat pe anul 2020”, prevede textul de lege trimis spre promulgare.

Conform OUG care a stat la baza legii, bugetul de stat pe anul 2020 se diminuează la venituri cu suma de 9.844,8 milioane lei, la cheltuieli se majorează cu suma de 17.396,8 milioane lei creditele de angajament şi cu suma de 16.933,9 milioane lei creditele bugetare, iar deficitul se majorează cu suma de 26.778,7 milioane lei.

Ce majorări sunt la bugetul asigurărilor sociale de stat

Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.51/2020 pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 prevede, printre altele, majorarea veniturilor sistemului asigurărilor pentru șomaj cu suma de 1.346.270 mii de lei, iar a cheltuielilor, cu suma de 4.091.500 mii de lei, la credite de angajament și credite bugetare. Conform documentului, sistemul asigurărilor de șomaj se stabilește cu un deficit de 2.488.300 de mii de lei, care se acoperă din disponibilitățile înregistrate de acest sistem în anii precedenți.

Legea adoptată prevede și posibilitatea creșterilor salariale ale angajaților din companiile de stat în anul curent, operatorii nefiind condiționați de îmbunătățirea/menținerea rezultatului brut realizat în anul 2019.

Prin a treia lege promulgată de președinte miercuri se instituie măsuri de restructurare a obligațiilor bugetare restante la data de 31 iulie 2020.

Conform Art. 1), alin. 1, „în scopul revitalizării și evitării deschiderii procedurii insolvenței, debitorii, persoane juridice de drept public sau privat, cu excepția instituțiilor publice definite potrivit art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare, și a unităților administrativ-teritoriale, aflați în dificultate financiară și pentru care există riscul intrării în insolvență, își pot restructura obligațiile bugetare principale restante la data de 31 iulie 2020 și neachitate până la data emiterii certificatului de atestare fiscală, precum și obligațiile bugetare accesorii”.

Solicitarea de restructurare se poate depune până la data de 31 decembrie 2020.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...