STUDIU. Organismul uman, distrus sistematic de coronavirus / Ce au descoperit cercetătorii în corpul pacienților

STUDIU. Organismul uman, distrus sistematic de coronavirus / Ce au descoperit cercetătorii în corpul pacienților
8 ȘTIRI DE LA ORA 8. A fost depășit pragul de 15 milioane de contaminări cu noul coronavirus la nivel global. Care sunt cele mai afectate state /
Publicat: 11/07/2020, 10:52
Actualizat: 11/07/2020, 10:55

Coronavirusul afectează nu doar plămânii, ci și rinichii, inima, creierul și sistemul nervos, epiderma și tractul gastrointestinal, au precizat, vineri, medicii americani, în urma unei analize asupra pacienților cu Covid-19.

Echipa de la Columbia University Irving Medical Center din New York – unul din spitalele supraaglomerate cu pacienți Covid-19, în primăvară – a povestit experiența proprie și a discutat cu alți medici din state ale lumii afectate de pandemie, scrie CNN.

Studiul arată că noul coronavirus atacă fiecare sistem major al corpului uman, distruge organele și determină apariția cheagurilor de sânge, afectează inima, rinichii și determină iritații ale pielii!

Dureri de cap, amețeli, dureri musculare – Efectele COVID-19

Covid-19 duce la dureri de cap, amețeli, dureri musculare, dureri stomacale și alte simptome, alături de cunoscutele simptome respiratorii – precum tusea și febra.

Medicii trebuie să se gândească la Covid-19 ca la un multisistem de boli”, a declarat Dr. Aakriti Gupta, cardiolog la Univ. Columbia, care a lucrat la studiul citat. „Există multe știri despre simptomele cheagurilor, de exemplu, dar este important să înțelegem că mulți pacienți suferă de insuficiență renală, probleme la inimă, la creier și medicii trebuie să trateze aceste afecțiuni, în paralel cu boala respiratorie”.

Virusul profită din plin de afinitatea pentru un receptor, denumit ACE2. Toate organele sunt acoperite cu receptori ACE2, pe care virusul îi poate folosi pentru a infecta celulele, au scris medicii americani.

„Aceste descoperiri sugerează că deteriorarea organelor poate surveni și din cauza deteriorării țesutului”, a scris echipa de medici.

Inamicul fără milă care atacă celulele

Infecția cu coronavfirus activează însă și sistemul imunitar. Ne confruntăm cu producția de proteine inflamatorii, denumite CITOKINE. Inflamarea poate distruge celulele și organele și apare așa numita „furtună cu citokine”, care determină simptomele severe la Covid.

„Virusul este neobișnuit și este greu să nu faci un pas înapoi și să fii impresionat de manifestările lui asupra corpului uman”, a declarat Dr. Mahesh Madhavan, un alt cardiolog care a lucrat la studiul citat.

Cheagurile de sânge apar – cel mai probabil – din cauza unor mecanisme diferite: deteriorarea directă a celulelor vaselor de sânge și interferența cu mecanisme diverse de coagulare din sânge. Oxigenul puțin din sânge determină pneumonia și sângele este predispus la cheaguri.

Aceste cheaguri pot determina probleme la inimă, la plămâni sau picioare. Blochează rinichii și se intersectează cu tratamentele de dializă atât de necesare pacienților foarte bolnavi.

Deteriorarea pancreasului poate agrava diabetul și pacienții au prezentat un risc mai mare de morbiditate în fața Covid-19.

„Delirul la Terapie Intensivă”, o consecință des întâlnită

Virusul poate afecta creierul, dar efectele neurologice survin cel mai probabil de la tratament. „Pacienții cu noul coronavirus pot fi intubați 2-3 săptămâni. Un sfert necesită ventilatoare timp de 30 sau mai multe zile”, a declarat Gupta.

„Acestea sunt intubări foarte prelungite și pacienții au nevoie de multă sedare. „Delirul ATI” este o stare binecunoscută la Covid și halucinațiile pot apărea mai puțin ca și consecință a virusului și mai degrabă din cauza medicamentelor de sedare”.

Virusul afectează sistemul imunitar, vizând celulele T care luptă de regulă cu infecțiile virale. „Limfopenia, un marker al imunității celulare scăzute, se regăsește la 67-90% dintre pacienții cu Covid-19”, scriu cercetătorii.

Există și o veste relativ bună. „Simptomele gastrointestinale ar putea fi asociate cu boala pe termen lung, dar nu sunt asociate cu riscul ridicat al mortalității”, au precizat oamenii de știință. Multe din efectele asupra pielii, iritații și înroșiri sau unghii inflamate „Covid”, se vindecă de la sine.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Îl recunoşti? Da, e chiar EL! Suferinţa şi-a pus amprenta pe chipul său
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
A murit marele actor. A fost iubit de toată lumea. L-au adorat
Bela Urasi, milionarul care își afișează banii pe patru roți. Ce bolizi are siguraticul om...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Turnul Eiffel împlineşte astăzi 135 de ani