Inventatorii bio-etichetei antimicrobiene vor să revoluționeze piața igienizării fructelor și legumelor, în contextul COVID-19

Inventatorii bio-etichetei antimicrobiene vor să revoluționeze piața igienizării fructelor și legumelor, în contextul COVID-19
Un startup românesc vrea să revoluționeze piața globală a igienizării fructelor și legumelor printr-o bio-etichetă antimicrobiană dezvoltată local / Sursă foto: AP Photo/J. Scott Applewhite / Peelhy / caracter ilustrativ
Publicat: 23/07/2020, 10:51
Actualizat: 23/07/2020, 10:56

Ca răspuns la actualul context epidemiologic, un startup românesc vrea să revoluționeze piața globală a igienizării fructelor și legumelor printr-o bio-etichetă antimicrobiană dezvoltată local.

Soluția inovatoare care ar putea fi integrată în viitor în procesele de producție și distribuție a fructelor și legumelor cu coajă comestibilă, ar limita semnificativ riscurile de expunere la bacterii a consumatorului final, spun cei de la startup-ul biotech Peelhy.

Potrivit experților sursei citate, biotehnologia antimicrobiană în cauză a fost concepută ca o soluție inovatoare de diferențiere pe piață pentru producători și distribuitori.

Concret, susțin specialiștii, folosind această etichetă, poate fi limitată expunerea consumatorului final la toxiinfecțiile generate de bacteriile E-Coli, Listeria și Salmonella sau de ceara pe bază de petrol, reducând în același timp riscurile de dezvoltare a unor alergii.

„Pandemia de COVID-19 a adus recomandări și reglementări sporite în ceea ce privește igiena, pe toate planurile”.

„Consumatorii sunt mult mai atenți la igienizarea produselor pe care le cumpără, cu atât mai mult dacă sunt comestibile, în timp ce comercianții implementează diverse măsuri pentru a răspunde acestor cerințe suplimentare de salubritate.

„Peelhy vine în întâmpinarea acestor exigențe sporite, care vor deveni, în viitorul apropiat, noile standarde”, a explicat Marius Pașculea, fondator și CEO al startup-ului.

Microbi îndepărtați doar printr-un jet de apă

Inovaţia biotehnologică unică în lume se află în prezent în stadiul de dezvoltare de la prototip de laborator brevetat în România către „Minimum Viable Product”.

Experții sursei citate susțin că bio-eticheta le-ar putea oferi producătorilor și consumatorilor o soluție sigură și accesibilă prin care să obțină igienizarea fructelor și legumelor cu coajă comestibilă, îndepărtând microbii și ceara prin expunere la jet de apă, înainte de consum.

Potrivit precizărilor lui Pașculea, dezvoltarea unei astfel de inovații implică o investiție de cel puțin un milion de euro, „parțial acoperită în acest moment”, o sumă relativ redusă în raport cu potențialul comercial al bio-etichetei pe piața globală

„Dezvoltarea unei astfel de biotehnologii inovatoare pentru industria alimentară implică un proces complex de cercetare și, ulterior, de testare a tehnicilor de aplicare la scară industrială.

Poate dura și doi ani, însă, pentru a accelera dezvoltarea, ne vom concentra în perioada următoare să atragem finanțare suplimentară pentru a suplini sprijinul logistic, de consultanță, mentorat și finanțare obținut pentru următorii trei ani prin programul de incubare al Ilfov Business Hub, astfel încât să definitivăm Peelhy într-un timp mai scurt”, a explicat antreprenorul.

Startup-ul deține deja un prototip brevetat de bio-detergent pentru fructe și legume cu coajă comestibilă

Sursa citată anterior a fost fondată la începutul acestui an de Marius Pașculea, unul dintre cei mai specializați bio-economiști din România și Dan Vodnar, doctor în biotehnologii. Inițiativa este una dintre cele opt proiecte din programul de pre-accelerare Food & Agri Tech Challenge lansat la începutul acestui an de Impact Hub Bucharest și EFSE DF, care se va încheia în iulie odată cu prezentarea proiectelor în fața publicului, a juriului, a investitorilor și specialiștilor din domeniu.

Peelhy este un startup biotech ce deține un prototip brevetat de bio-detergent pentru fructe și legume cu coajă comestibilă, care se poate aplica pe suprafața acestora sub forma unei bio-etichete antimicrobiene dizolvabile prin spălare sub jet de apă.

Aflat în prezent în stadiul de dezvoltare, startup-ul își propune să inoveze domeniile agriculturii și siguranței alimentare, oferind producătorilor și distribuitorilor de fructe și legume cu coajă comestibilă o soluție pentru îmbunătățirea produselor lor în beneficiul sănătății consumatorilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cu ce vopsim ouăle de Paște? „Nu folosiți vopsea tipografică sau pentru textile”