Calvarul unei românce plecate la muncă în străinătate: „Nu puteam dormi, ieșeau viermii din pat. Îmi turnau și alcool în mâncare” (EXCLUSIV)

Calvarul unei românce plecate la muncă în străinătate: „Nu puteam dormi, ieșeau viermii din pat. Îmi turnau și alcool în mâncare” (EXCLUSIV)
Calvarul unei românce plecate la muncă în străinătate: „Nu puteam dormi, ieșeau viermii din pat. Îmi turnau și alcool în mâncare” (EXCLUSIV). Foto: Pixabay.com
Publicat: 24/07/2020, 15:00
Actualizat: 24/07/2020, 18:05

Aproximativ 43.000 de îngrijitoare și îngrijitori, din România, lucrează în Austria, potrivit datelor statistice. Cu speranța că în afară vor avea un trai mai bun, aceștia aleg calea Occidentului. Ce întâmpină de cele mai multe ori sunt abuzuri ale firmelor de recrutare, iluzii promise pe hârtie și autorități oarbe la strigătul lor.

Lucica lucrează ca îngrijitoare de bătrâni în Austria de câțiva ani. Anul trecut, era în concediu, în România, când o cunoștință a sunat-o și i-a promis un alt loc de muncă bine plătit.

În luna mai  și-a făcut bagajul și s-a reîntors  în Austria. Aici a mers la doi bătrâni, soț și soție, în vârstă de 88 și 89 de ani, lângă Linz, în nord-vestul Austriei. A rezistat doar șase zile. Nu avea contract de muncă, iar familia la care locuia a început abuzurile din prima zi.

„Mă trezam noaptea cu el în pat”

Nopți nedormite, frică, alcool în mâncare și viermi în pat, așa își amintește Lucica experiența pe care a trăit-o la familia din Linz.

„Inițial, intermediara mi-a spus că e o super familie. Am ajuns acolo și din prima zi au început problemele. Colega pe care am înlocuit-o m-a avertizat să stau noaptea cu ușa încuiată. Nu am avut contract, nu aveam nimic. Bătrâna era foarte agresivă, mâncarea o cumpăram de la cantină. Femeia era foarte geloasă, dar avea și motiv. M-am trezit de câteva ori cu soțul ei noaptea în pat. Se trântea peste mine. Am făcut efectiv pe mine de frică. Bătrânii se băteau între ei. A venit fiul lor într-o noapte, au sunat vecinii, dar degeaba. A doua zi au continuat”, povestește Lucica pentru GÂNDUL.RO

„Îmi  turnau vin în mâncare”

Lucica mai lucrase ca îngrijitoare anterior. Aici a ajuns prin intermediul unei colege. Nu a avut contract, și-a primit banii doar pentru transport: 300 de Euro. Așa a declarat și pentru polițiștii din Austria.

„Firma avea o intermediară. O fostă colegă m-a intermediat cu acea firmă din România. Mi-a spus că e o firmă foarte bună, așa că am plecat iar. Mă simțeam amețită mereu. Eu nu beau deloc, am probleme cu inimă. Luam mâncare de la cantină și îmi turnau vin în mâncare, în ciorbă. Bătrâna avea 88 și el 89. Aveau mari probleme cu alcoolul”, povestește Lucica.

De frică, femeia se închidea în cameră. A reușit să sune la poliție, iar polițiștii austriecii au venit la locuința familiei.

„Am sunat la poliție pentru că nu am mai suportat. Le-am spus inclusiv că nu aveam contract. Bătrânul prindea momentul când soția dormea și intra peste mine, forța ușa. Eu trebuia să cobor să văd ce se întâmplă între ei. Era atâta mizerie în casă. Nu puteam dormi. Efectiv, ieșeau viermii din pat, era o mizerie cruntă. Nu puteai sta acolo. Am aflat că nicio altă coleagă nu a reușit să stea mai mult de câteva zile acolo”

Acum Lucica lucrează la o altă familie, direct printr-o firmă din Austria. Femeia spune că firmele românești fac abuzuri asupra muncitoarelor, nu le plătesc și le cer mereu comisioane ilegale.

GÂNDUL.RO a scris pe larg despre cazul Simonei Grigorescu, femeia care lucrează ca îngrijitoare de bătrâni în Austria și care a relat abuzurile unei firme românești care intermedia româncele în Austria. Femeii i s-a cerut un comision ilegal, în valoare de 375 de EURO.

„Ne jecmănesc de bani. Am scris la ITM, nu am primit niciun răspuns. Foarte multe femei au rămas în stradă. M-au sunat când eram în carantină și mi-au cerut 150 de euro pentru luna martie și cele 16 zile din aprilie si am spus ca nu mai dau niciun leu până nu văd chitanțele pe comisioanele date anterior. Le-am cerut banii de transport pentru că familia virase agenției banii în cont”, povestea Simona pentru GÂNDUL.RO.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O olandeză cu depresie va fi eutanasiată, pentru că „nu mai poate face față”. Are...
Meteorologii Accuweather anunță o lună mai istorică, în România. Vreme extremă în București
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BREAKING | Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce i s-a făcut rău...
Dieta-minune lui Carmen Brumă: ce consumă iubita lui Mircea Badea de ani buni! Așa se...
Florin Piersic, operat de urgenţă. Marele actor s-a simţit rău în timpul unui spectacol la...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Incendiu de proporții în Capitală. O clădire din sectorul 1 a ars din temelii. Ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Situaţie critică. Europa devine dependentă de Rusia într-un domeniu vital. Şi România a fost afectată
URMĂRI groaznice după un simplu transplant de organ! 89% dintre oameni...
Obligație totală în România. S-A DAT ORDIN direct de la Guvern: Deja avem o creştere
Regele Charles revine la îndatoririle publice. Vizită la un spital specializat în cancer
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
Scene terifiante în plină stradă! Un barbat înarmat cu o sabie de samurai a atacat...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Test de cultură generală. Ce înseamnă acronimul NASA?