Cât grâu ar putea exporta România în acest an. Coroborată cu estimările privind producția, cifra este îngrijorătoare în privința potențialului de majorare a prețului pâinii

Cât grâu ar putea exporta România în acest an. Coroborată cu estimările privind producția, cifra este îngrijorătoare în privința potențialului de majorare a prețului pâinii
Sursă foto: Shutterstock
Publicat: 24/07/2020, 17:17

În condițiile în care necesarul de grâu al României este de aproximativ 2,5 – 3 milioane de tone, iar producția estimată de Direcţiile Agricole Judeţene (DAJ) pentru acest an, înainte de recoltare, era de 5,4 milioane de tone, afirmația ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, de joi, 23 iulie 2020, de la Timișoara, și anume că am putea exporta grâu în marja a circa trei milioane de tone, ridică semne de întrebare cu privire la potențialul majorare a prețului pâinii.

Potrivit Agerpres, ministrul de resort a precizat că exporturile de grâu care vor fi realizate în acest an nu vor afecta necesarul intern, chiar dacă producţia va fi mai mică din cauza secetei.

Conform spuselor lui Oros, din totalul celor 2.900.000 hectare însămânţate în toamnă, din care aproape 80% este grâu, mai bine de 1.200.000 hectare (40%) au fost afectate de secetă într-un grad mai mare de 30%.

„Cu siguranţă vom avea exporturi, dar vor fi mai mici, pentru că şi producţia de cereale va fi mai redusă. Vom avea în curând estimările făcute de asociaţiile de fermieri, vom şti care sunt producţiile, dar din ceea ce spun cei din industria de panificaţie şi morărit, consumul necesar uman din România este de 2.200.000 tone la care se adaugă cam 550.000 tone de seminţe, circa 400.000 de tone grâu pentru furajare şi cam tot atâta grâu pentru industrializare, pentru alcool.

Deci maxim 3.000.000 tone utilizăm noi, iar estimările specialiştilor spun că anul acesta vom avea circa 6.000.000 – 6.500.000 de tone. Deci va fi o marjă de cel puţin 3.000.000 de tone care se vor putea exporta”, a afirmat Adrian Oros cu ocazia unei conferințe de presă.

Consens cu patronatele din morărit în ceea ce privește necesarul de grâu

În cadrul aceluiași eveniment, Oros a mai adăugat că pentru a nu ne mai confrunta cu situația din luna martie 2020, atunci când s-a luat măsura extremă de a suspenda exporturile, anul acesta s-a ajuns la un consens alături de cei din patronatele de morărit.

Este vorba mai exact de acordarea unei scheme de garantare, prin intermediul căreia aceștia să-şi poată contracta exact cantităţile necesare pentru consumul uman, în aşa fel încât să aibă nişte „contracte făcute în nişte termeni mai avantajoşi, să poată face contracte acum, la recoltare, când grâul are un preţ mai acceptabil”.

Nu în ultimul rând, el speră ca prețul pâinii să nu crească, cu toate că preţul grâului în zona Mării Negre a fost afectat de secetă.

Până la data de 13 iulie, grâul a fost recoltat de pe 952.187 hectare, respectiv 43,36% din totalul suprafeţei însămânţate în acest an de 2.196.040 hectare, iar producţia obţinută de pe suprafaţă recoltată totaliza 2.757.123 tone.

Estimări ale Executivului comunitar

Conform estimărilor specialiștilor Comisiei Europene (CE), recolta de grâu a Franţei, cel mai mare producător de grâu al blocului comunitar, este estimată la 30,3 milioane tone în acest an, în scădere cu peste 20% comparativ cu cea din 2019.

Recolta României este prognozată la 10% sub media din ultimii cinci ani, iar cea a Germaniei va scădea şi ea.

Producătorii de grâu europeni s-au confruntat cu un sezon meteo agitat, care a început cu o toamnă ploioasă ce a afectat însămânţările şi o primăvară secetoasă, care a redus randamentele la hectar.

Ca atare, Executivul de la Bruxelles previzionează că exporturile de grâu ale blocului comunitar în sezonul următor ar putea să scadă cu peste 25% comparativ cu 2019, până la 25 milioane de tone.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A murit una dintre cele mai mari voci din România. Moartea sa a îngrozit toată...
Viața la bloc. Ce sancțiuni riști dacă ai musafiri gălăgioși de Paști
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
VIDEO. Delia, criticată că nu este feminină. Gestul total neașteptat pe care artista l-a făcut...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
MESAJE de PAȘTE 2024. Impresionează-ți rudele și prietenii de Sărbătorile Pascale