PREȚURI. Cu cât se cumpără grâul, porumbul, floarea soarelui sau soia pe burse sau de către intermediari. „Prețurile ar trebui să crească”, (Tabără, ASAS)

PREȚURI. Cu cât se cumpără grâul, porumbul, floarea soarelui sau soia pe burse sau de către intermediari. „Prețurile ar trebui să crească”, (Tabără, ASAS)
Sursă foto: Shutterstock
Publicat: 02/06/2020, 12:41

Luni, 1 iunie 2020, grâul pentru panificație era tranzacționat pe cea mai mare bursă pentru contracte futures din SUA (CME sau Chicago Mercantile Exchange, o piață globală de instrumente derivate) la un preț de 807,52 lei tona metrică și înregistra o ușoară tendință de scădere (minus 8.62).

Pe bursa MATIF Paris, situația era sensibil diferită. Prețul tonei metrice de grâu pentru panificație, tranzacționat la data de 29 mai 2020, era de 896,20 lei, tendința fiind de ușoară creștere (plus 4,76 puncte).

La nivel de țară, DAP Constanța indica un preț pe tona metrică de grâu de 809,32 lei la data de 27 mai 2020, iar oferta de cumpărare a Landmar Moldova FCA (achiziție de la poarta fermei) atingea nivelul de 860 lei tona metrică de grâu pentru panificație, la data de 25 mai 2020.

Potrivit informațiilor prelucrate de cei de la portalul AgroGo, bazate pe prognozele USDA la grâu valabile în luna mai 2020, pentru anul de marketing 2020-2021, estimările la nivel global, indică stocuri mai mari, o majorare a tranzacțiilor, creșterea consumului și stocuri finale mai mari.

Conform sursei citate, consumul de grâu la nivel mondial în sezonul 2020-2021 este prognozat să crească cu 4,9 milioane tone, până la un nivel record de 753,5 milioane.

De asemenea, la final de sezon, la nivel global, stocurile ar urma să crească cu 5% și ar urma să atingă un nivel record de 310,1 milioane de tone. Calculele actuale indică faptul că 52% din totalul stocului va fi deținut de China.

Cât costă porumbul pe burse și în țară

Tot luni, 1 iunie 2020, porumbul era tranzacționat pe bursa CME din Chicago la un preț total pe tona metrică de 542,82 lei, scriu analiștii portalului. În acest caz vorbim de o diminuare de 4.20 puncte.

Bursa MATIF de la Paris indica, pe de altă parte, un preț de încheiere de 795,04 lei pe tona metrică de porumb, la data de 29 mai 2020. Scăderea înregistrată în acest caz a fost de 2.38 puncte.

În România, DAP Constanța înregistra un preț de 728,39 lei pe tona metrică de porumb, la data de 12 mai 2020.

Landmar Moldova FCA, pe de altă parte, cumpăra porumb la un preț de 720 lei tona metrică, la data de 25 mai 2020.

Potrivit previziunilor USDA de luna trecută, producția de porumb la nivel mondial e prognozată la nivel-record, cele mai mari producții fiind cele din SUA, Brazilia, Ucraina, Mexic și Canada.

Citând raportul USDA, experții sursei citate au scris despre consumul global de porumb că ar urma să crească cu patru procente.

De asemenea, importurile de porumb la nivel global sunt proiectate în creștere cu 4%. Cele mai importante creșteri sunt prognozate pentru UE, Egipt, Iran, Maroc și Vietnam.

Stocurile de final de sezon la nivel global sunt proiectate în creștere față de 2019. Fără China și SUA, acestea ar urma să fie cu 4% mai mari decât cele de anul trecut.

Contractări de preț pe piața florii soarelui

Cele mai recente prețuri vehiculate în piață, pentru o tonă metrică de floarea soarelui, sunt cele ale Comisiei Europene pentru Bordeaux (Delport) și pentru Ucraina.

În primă instanță, la data de 27 mai 2020, o tonă metrică de floarea soarelui era achiziționată la un preț de 1.685,05 lei pe tona metrică, iar în cazul Ucrainei de 1.632,27 lei pentru o tonă metrică de produs.

În țară, Landmar Moldova FCA avea o ofertă de cumpărare la floarea soarelui de 1.350 lei pe tona metrică, la data de 25 mai 2020, iar prețul DAP Constanța era de 1.522,71 lei la data de 3 aprilie 2020.

Mari stocuri de oleaginoase

În cazul soiei, luni, 1 iunie 2020, pe bursa CME din Chicago, soia era tranzacționată la un preț de 1.317,26 lei tona metrică, în scădere cu 0.39 puncte.

În România, Landmar Moldova FCA se oferea să cumpere soia la un preț de 1.400 lei pe tona metrică, în data de 25 mai 2020.

La data de 24 februarie 2020, soia era cumpărată de ELA General COM (preț CPT) la un preț de 1.400 lei tona metrică.

Experții USDA au scris în luna mai a acestui an despre piața oleaginoaselor că pentru sezonul 2020-2021 se prognozează stocuri mai mari de oleaginoase.

Stocurile inițiale mai mici vor fi compensate de producția record, însă stocurile finale sunt proiectate în scădere ușoară, pe fondul majorării consumului.

Producția de oleaginoase, la nivel global, se va situa la un nivel record de 605,9 milioane tone, cu 30,7 milioane mai mare decât cea din sezonul anterior.

„Cea mai mare creștere este prognozată pentru soia”, a conchis sursa citată.

„Prețurile ar trebui să crească”

Potrivit precizărilor făcute pentru Gândul.ro de Valeriu Tabără, președintele ASAS, prețurile pentru cerealele primare tradiționale și cele pentru oleaginoase sunt în prezent în formare.

În afară de prețurile vehiculate de site-urile de specialitate, pe piața internă există inclusiv discuții individuale tip vânzător (fermier)-cumpărător (trader sau intermediar), acolo fiind vorba de alte prețuri.

În viziunea sa, acestea ar trebui să crească, dar din cauza decapitalizării, fermierii români sunt încă forțați să vândă la prețuri mici.

„În ceea ce privește prețurile, este greu de spus la această dată, pentru că ele sunt abia acum în formare”.

„Cei care cumpără cereale, oleaginoase, abia acum au început să facă oferte, iar acestea sunt diferite de la un fermier la altul. (…) Una dintre marile probleme ale României este tocmai piața produselor agricole pe care noi n-o stăpânim.

„Ca atare, foarte mult din valoarea producției agricole, inclusiv subvenția se duce afară odată cu exportul.

„Normal, prețurile ar trebui să crească. Marea problemă este reprezentată de situația dezastruoasă financiară a majorității fermierilor. Ca atare, ei vor fi obligați să vândă cu prețuri mai mici, ca să poată să-și facă rost de bani și să-și reia producția din toamnă”, a precizat șeful ASAS.

Conform spuselor sale, în zonele bune ale țării, producțiile de grâu vor fi mai scăzute cu 1-2 tone la hectar, cu excepția părții de vest a țării, „Arad, spre Oradea și, în special, nord-vestul țării – Satu-Mare”.

„În rest, toate producțiile vor fi dijmuite”, a conchis Tabără.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
E OBLIGAȚIE pentru șoferii din România. REGULA de care trebuie sa țină cont când întâlnesc...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani