Ce spune Traian Băsescu despre scenariul carantinării Capitalei/ Fostul președinte critică dur legea carantinei: Nu are legătură cu reglementările UE

Ce spune Traian Băsescu despre scenariul carantinării Capitalei/ Fostul președinte critică dur legea carantinei: Nu are legătură cu reglementările UE
Băsescu, nemilos cu Orban: „Un rebut politic, gogoșar incompetent...” / Mediafax FOTO, Alexandru Dobre
Publicat: 30/07/2020, 22:04
Actualizat: 30/07/2020, 22:10

Fostul președinte Traian Băsescu a criticat dur legea carantinei și izolării, spunând că este o gafă, în condițiile în care România a adoptat acum mai mulți ani Decizia NR. 1082 a Parlamentului european și a Consiliului, din 22 octombrie 2013, care reglementează procedurile și ghidul de măsuri  pe care autoritățile naționale ar trebui să le adopte în cazul  amenințărilor transfrontaliere grave pentru sănătate.

„N-aș vrea să fiu considerat un opozant al Guvernului, dar a greșit radical. În primul rând a tratat această pandemie după ureche”, a declarat Traian Băsescu la emisiunea moderată de Victor Ciutacu la România TV.

Băsescu a prezentat  în emisiune Decizia UE, din 2013, prin care autoritățile europene arată modul de aplicare a  Regulamentului sanitar internațional  de toate statele UE, precizând că în document sunt reglementate toate măsurile: carantină, izolare, suspect etc. și că acesta explică pentru fiecare stat membru cum să planifice reacția.

„Prezenta decizie stabilește normele privind supravegherea epidemiologică, monitorizarea, alerta precoce cu privire la amenințările transfrontaliere grave pentru sănătate și combaterea lor, inclusiv planificarea pregătirii și a reacției legate de aceste activități, în vederea coordonării și completării politicilor naționale”, de arată în Decizia UE. 

„Comunicarea incoerentă sau confuză cu publicul și părțile interesate precum personalul medical poate avea un impact negativ asupra eficacității reacției din perspectiva sănătății publice, precum și asupra operatorilor economici. Prin urmare, coordonarea reacției în cadrul CSS, asistat de subgrupurile relevante, ar trebui să includă schimbul rapid de informații cu privire la mesajele și strategiile de comunicare și abordarea provocărilor în materie de comunicare în vederea coordonării riscurilor și a comunicării în situații de criză, pe baza unei evaluări solide și independente a riscurilor”, se arată în documentul UE.

Traian Băsescu: În Decizia UE se vorbește despre achizițile publice comune, iar România a făcut achiziții individual

Documentul reglementează și monitorizarea, alerta precoce, în principal tot ce e de făcut într-o situație epidemiologică.

„Vorbesc de trei luni de aceste documente, iar legea pe care au adoptat-o nu are legătură cu aceste reglementări la nivel european. După ce au făcut gafa, în loc să recunoască greșeala, au mers înainte cu acel proiect de lege.”, spune Traian Băsescu

Băsescu: Primul lucru care trebuie făcut la centrele de carantină este testarea, iar dacă testul e negativ să îi trimită acasă în câteva ore

Fostul președinte mai spune că a fost o mare greșeală faptul că autoritățile au închis cetățenii 14 zile în carantină fără testare, după care i-au trimis acasă tot fără testare

„Cred că s-a apelat la o legislație de care nu era nevoie, s-a ridicat starea de urgență mult prea repede. La acel moment testarea se făcea doar în cazul celor care veneau la spital cu probleme. Când am ridicat starea de urgență nu aveam o hartă de risc epidemiologic, nu se știa care sunt focarele în teritoriu. Dacă suprapunem peste asta lipsa de educației a populației, în sensul că mulți nu respectă regulile, părerea mea e că vom duce dorul situației de azi”, mai spune Traian Băsescu.

Băsescu a criticat PSD că a girat legea carantinei, o lege care nu va îmbunătăți situația.

Despre carantinarea Capitalei: Ar fi o catastrofă

Despre o posibilă carantinare a Capitalei, Traian Băsescu susține că „ar fi o catastrofă”, fiindcă „nicio capitală nu poate fi carantinată”.

„Bucureștiul produce jumătate din PIB -ul României. Dacă cuiva îi trece prin cap să bage Bucureștiul în carantină, eu voi fi un adversar al acelei persoane”, a spus Băsescu.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Vacanța perfectă e în acest oraș. Cea mai bună destinație de mers pe jos
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ștafeta torței olimpice de la Paris 2024 va include 30 de situri din patrimoniul UNESCO