GÂNDUL LIVE. Președintele Consiliului Național al Elevilor, despre regulile de funcționare a școlii în pandemie: „A durat trei luni să avem un set de norme care au oricum multe lacune și sunt pe alocuri chiar incoerente”

GÂNDUL LIVE. Președintele Consiliului Național al Elevilor, despre regulile de funcționare a școlii în pandemie: „A durat trei luni să avem un set de norme care au oricum multe lacune și sunt pe alocuri chiar incoerente”
Rareș Voicu, intervenție la Gândul Live
Publicat: 19/08/2020, 13:53
Actualizat: 19/08/2020, 14:30

Președintele Consiliului Național al Elevilor Rareș Voicu a vorbit la Gândul Live despre normele de începere a anului școlar 2020-2021. După 3 luni în care elevii le-au cerut autorităților măsuri coerente care să asigure siguranța în unitățile de învățământ, Ministerul Sănătății a venit cu propuneri care au lacune și sunt pe alocuri incoerente, spune Rareș Voicu. 

Președintele Consiliului Național al Elevilor susține că tinerii pe care îi reprezintă vor întoarcerea la școală în condiții sigure, evidențiind faptul că sistemul de învățare online a eșuat.

„Noi am atras atenția asupra faptului că în cazul în care autoritățile nu vor fi pregătite pentru a începe anul școlar în deplina siguranță pentru elevi am spus că ne vom revizui poziția în privința începerea cursurilor de la data de 14 septembrie. Noi am lansat o consultare la care ne-au răspuns 13.000 de elevi în mai puțin de 24 de ore și în proporție covârșitoare elevii au răspuns că își doresc să înceapă școala fizic, doar dacă pot fi respectate toate măsurile de siguranță. E o dovadă clară a faptului că sistemul de învățământ online a dat greș, pentru că elevii sunt foarte reticenți în a se întoarce în mediul online cu procesul de învățare”, a declarat Rareș Voicu în cadrul emisiunii prezentate de Emma Zeicescu. 

Rareș Voicu: E inadmisibil să modificăm normele de sănătate publică, după infrastructura școlară

Președintele Consiliului Național al Elevilor a evidențiat faptul că în proiectul de norme disponibil pe site-ul Ministerului Sănătății se vorbește despre o distanță de 1 metru, în condițiile până acum cetățenilor li s-a recomandat o distanță d e 1 metru și jumătate.

„În ceea ce privește acele norme care au fost publicate, a durat trei luni să avem un set de norme care au oricum multe lacune și sunt pe alocuri chiar incoerente. În primul și în primul rând vorbim despre acea distanțare fizică dintre elevi, acea distanță de 1 metru. Până acum autoritățile publice spuneau că între cetățeni e important să existe o distanță de minim 1,5 metri. În școală, din varii motive, distanța minima e de 1 metru și e ok să fie așa, apparent, e inadmisibil să modificăm normele de sănătate publică, după infrastructura școlară. Trebuie să fie invers. Să modificăm infrastructura școlară după normele pe care trebuie să le respectăm. Așa e firesc. Dacă avem marcaje între bănci, distanța e mai ușor de respectat. În acele norme sanitare e prevăzut și că sunt interzise și adunările de mai mult de 2 elevi și apropierile dintre ei, îmbrățișări și așa mai departe. Adică la bază, normele există. Dar dacă nu avem acele norme intermediare precum marcajele între bănci, atunci ne va fi foarte greu să le putem respecta. Nu trebuie să uităm că în conformitate cu normele în vigoare elevii și profesorii trebuie să poarte masca pe tot parcursul anului școlar”; a declarat Rareș Voicu.

Rareș Voicu: Avem nevoie de măsuri care să fie complementare

Elevul evidențiază necesitatea unor reguli complementare de respectat în școli și amintește că mai sunt doar 26 de zile până la începutul anului școlar:

„Avem nevoie de măsuri care să fie complementare cumva. Adică și păstrarea distanței și purtarea măștii, și dezinfectanții, pentru că toate merg împreună. Dacă scoți o verigă de aici, atunci automat nivelul de siguranță scade. De aceea de trei luni încoace tot cerem măsuri coerente din partea autorităților care să asigure siguranța tuturor elevilor”, a declarat Rareș Vociu.

Tânărul a demontat ideea potrivit căreia montarea panourilor de plexiglas ar reprezenta soluția salvatoare, evidențiind faptul că pentru achiziționare și asamblare este nevoie de timp, iar școala va începe pe 14 septembrie.

„Aș vrea să ne legăm puțin de acele panouri de plexiglas, despre care se tot vorbește. E văzută cumva ca o soluție universală și ca Sfântul Grar al începerii anului școlar. Nu este așa pentru că în momentul de față, dacă stăm să ne gândim care ar fi necesarul de aceste panouri, e imens și autoritățile publice locale nu au multe dintre ele resurse necesare pentru a le achiziționa. Dar să spunem că le au. Că au acei bani. Trebuie să ne gândim că toate aceste achiziții se fac prin infrastructură publică, care chiar dacă e urgentată, durează. Și nu în ultimul rând e nevoie de montarea acelor panouri. Atragem atenția că mai sunt 26 de zile până la începerea anului școlar. Adică e o nebuloasă”, a declarat tânărul în cadrul emisiunii Gândul Live. 

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
Vladimir Putin a dat ORDIN. Deja a început totul: Nu vreau să sperii pe nimeni...
Vești proaste despre Florin Piersic. Spitalul l-a îmbolnăvit mai rău
De ce Gică Popescu nu i-a cumpărat fiicei sale o mașină mai scumpă: „Eu am...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
FOTO. Unde se ascundea traficantul de migranţi care a atacat cu cuţitul doi poliţişti de...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Test de cultură generală. Care compozitor a fost înmormântat fără inimă?