Explicații privind normele de începere a școlii. Nelu Tătaru: „Noi adaptăm o evoluție pandemică într-un context de sezon rece cu boli respiratorii și participarea la orele de clasă”

Explicații privind normele de începere a școlii. Nelu Tătaru: „Noi adaptăm o evoluție pandemică într-un context de sezon rece cu boli respiratorii și participarea la orele de clasă”
Nelu Tătaru, despre numărul de paturi de terapie intensivă pentru copiii cu COVID-19 din spitalele românești / Sursă Foto: Mediafax Foto, Alexandru Dobre
Publicat: 19/08/2020, 12:24
Actualizat: 06/04/2021, 16:48

Nelu Tătaru a vorbit despre propunerile de norme ale Ministerului Sănătății pentru începerea anului școlar 2020-2021. Ministrul spune că autoritățile vor adapta o evoluție pandemică într-un context de sezon rece cu boli respiratorii și participarea la orele de clasă, amintind faptul că părintele este dator să facă triajul epidemiologic al copilului său: Triajul observațional făcut de părinți va trebui adus la cunoștință profesorilor, spune ministrul.

„Există un set de reguli atât pentru activitatea în școală, cât și în pauze, cât și ce ar trebui să facă corpul didcatic, ce ar trebui să facă acea medicină școlară în cadrul unui triaj observațional și epidemiologic. Acest ordin va deveni funcțional în măsură în care trecerea în Parlament a proiectului legislativ se va face cât mai repede”, a declarat ministrul.

În ceea ce privește declarația pe care părinții trebuie să o semneze la începutul anului școlar, ministrul Tătaru a explicat că „dacă putem spune că un părinte își cunoaște cel mai bine copilul, veți înțelege și această declarație”.

Acel triaj epideomologic sau acel triaj observațional pe care îl face părintele acasă trebuie adus la cunoștință tot ce înseamnă medicină școlară și inclusiv învățătorului sau profesorului, care gestionează acel grup de copii. Noi trebuie să ne gândim la sănătatea întregii clasei și întregului grup de elevi, care se prezintă în acel moment la școală. În măsura în care putem respecta niște reguli, putem avea și o prevenție corectă.

De ce pentru elevi distanțarea minimă e stabilită la 1 metru?

Întrebat de ce pentru elevi distanțarea minimă e stabilită la 1 metru, în condițiile în care sfatul specialiștilor pentru cetățeni a fost până acum distanțarea de 1 metru și jumătate. „În condițiile în care ECDC și INSP au ajuns la evalurea siguranței în condițiile în care să păstrăm și masca și dezinfectantul în clasa, distanță de 1 metru este suficientă. Noi avem și studiile făcute în țările europene, multe dintre ele renunțând la această distanță de un metru, neavând spațiu suficient, dar adaptând acele separatoare din plastic sau păstrând cu strictețe acele reguli cum sunt dezinfectanții și măștile”, a declarat ministrul Tătaru.

În condițiile în care va veni perioada virusului gripal, minstrul spune că autoritățile vor adapta situația epidemiologică în sezonul rece.

„Oricare dintre acești copii au dreptul la sănătate, dar oricare dintre acești copii au și dreptul la a învăța, deci noi adaptăm o evoluție pandemică într-un context de sezon rece cu boli respiratorii și participarea la orele de clasă. După cum ați putut vedea, noi avem acele 3 scenarii, dintre care unul implică și part-time, inclusiv online, ca mod de învățare”, a declarat ministrul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Cancer pancreatic! Diagnostic năucitor pentru Leonard Miron
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Ai văzut-o? Copilă de doi ani dispărută în Serbia, căutată pe teritoriul României. Autoritățile fac...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Ouăle vopsite din supermarketuri, contaminate
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Imagini tulburatoare! Andreea Morega, condusă pe ultimul drum de sute de oameni și un sobor...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată că sărăcia poate accelera îmbătrânirea creierului