Luptă pentru viață la la secția ATI a Spitalului Militar ROL 2: „Ai un furtun în gât care te ajută să respiri.” – VIDEO CU IMPACT EMOȚIONAL

Luptă pentru viață la la secția ATI a Spitalului Militar ROL 2: „Ai un furtun în gât care te ajută să respiri.” – VIDEO CU IMPACT EMOȚIONAL
Material realizat cu col. medic dr. Narcis Tănase în Secția ATI a Spitalului Militar ROL 2 COVID-19 Ana Aslan/ Sursa foto, video: Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”
Publicat: 26/08/2020, 11:18

Complexitatea noului coronavirus nu mai poate fi contestată odată intrați în secția de terapie intensivă a Spitalului Militar ROL 2 COVID-19 Ana Aslan. Într-un reportaj realizat de o echipă a Minisiterului Apărării Naționale sunt prezentante cazuri severe de pacienți intubați, cu comorbidități multiple, pe care medicii militari luptă să îi țină în viață.

„Aici e bunicul nostru, în vârstă de 91 de ani, comorbidități extrem de complexe la dânsul, lucru care complică foarte mult îngrijirea perioperatorie și măsurile de terapie”, explică col. medic dr. Narcis Tănase, în materialul video realizat în Secția ATI a Spitalului Militar ROL 2 COVID-19 Ana Aslan.

Este un caz în care medicii au prognostic destul de rezervat în contextul pneumoniei severe cu COVID pe care o are.

O altă pacientă, în vârstă de aproape 80 de ani, are o evoluție decentă, dar în prezent este conectată la aparate pentru a putea respira. „Mă auzi, îți ajunge aerul? Ai un furtun în gât care te ajută să respiri. Te rog mult să stai liniștită că diseară poate îl scoatem, da?”, îi explică medicul militar.

Spitalului Militar ROL 2 funcționează ca secție externă a Spitalului Universitar de Urgență Militar Central (SUUMC) și, prin procedurile stabilite, FMT ROL 2 preia pacienți de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș” și Spitalul Clinic Colentina, care sunt transportați cu autospeciale SMURD pentru transport victime multiple. Secția de terapie intensivă a devenit funcțională a devenit funcțională la sfârșitul lunii aprilie.

Comandantul ROL 2: „Dacă am câștigat sau nu războiul, colegii din Terapie Intensivă o să ne spună”

„Cred că bătălia finală, războiul se va câștiga în terapie intensivă, cred că ei vor ieși ultimii din luptă. Și dacă am câștigat sau nu războiul, colegii din Terapie Intensivă o să ne spună, ei sunt niște virtuoși ai medicinei. Războiul nu e încheiat și am mai speranțe în colegii din anestezie – terapie intensivă să-l finalizeze pozitiv pentru oameni, să ieșim bine”, spunea comandantul Spitalului Militar ROL 2, colonel medic dr. Florea Costea, medic primar Medicină de urgenţă, într-un interviu realizat la sfârșitul lunii mai.

Col. medic conf. univ. dr. Dan Corneci, șeful secției ATI din Spitalul Militar Central, explica, la începutul lunii august, că, în perioada 30 aprilie – 30 iulie, 79 de pacienți cu forme severe-critice ale bolii au ajuns pe paturile Secției ATI a Spitalului Militar ROL 2, iar pe 17 dintre ei medicii nu i-au putut salva în lupta cu noul coronavirus.

Secția ATI ROL 2 este amplasată în clădirea Institutului Ana Aslan și a fost reconfigurată și renovată conform standardelor naționale pentru o unitate ATI grad I avansat. Secția dispune de 23 de paturi  (16 paturi în zona roșie și șapte paturi în zona galbenă) reprezentând 33% din numărul total de paturi ATI din spitalele de linia I și II din București. Fiecare pat dispune de monitorizare complexă invazivă și non-invazivă, aparat de ventilație mecanică avansată, stație cu 4-6 pompe automate de infuzie, aparatură diversă specifică terapiei intensive. Secția este deservită de personal specializat ATI organizat în patru nuclee, fiecare nucleu fiind format din 3 medici specialiști/primari ATI, 12 asistenți medicali din Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” (SUUMC), precum și din patru medici rezidenți.

Material realizat cu col. medic dr. Narcis Tănase, interviu realizat de col. Oana Ciobanu și Daniel Iancu. 

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
FOTO. Cum s-a lăsat pozată Simona Halep de Paște, la câteva ore după ce a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
El este Cristian, polițistul care și-a pierdut viața într-un accident de motocicletă la Galați: „Doi...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Putin a dat ORDIN. Armele nucleare ale Rusiei...
Buletinele vor fi înlocuite de noua carte de identitate pe model european
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Ce substanță radioactivă a fost găsită în urina fumătorilor de țigări electronice?