Luptă pentru viață la la secția ATI a Spitalului Militar ROL 2: „Ai un furtun în gât care te ajută să respiri.” – VIDEO CU IMPACT EMOȚIONAL

Luptă pentru viață la la secția ATI a Spitalului Militar ROL 2: „Ai un furtun în gât care te ajută să respiri.” – VIDEO CU IMPACT EMOȚIONAL
Material realizat cu col. medic dr. Narcis Tănase în Secția ATI a Spitalului Militar ROL 2 COVID-19 Ana Aslan/ Sursa foto, video: Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”
Publicat: 26/08/2020, 11:18

Complexitatea noului coronavirus nu mai poate fi contestată odată intrați în secția de terapie intensivă a Spitalului Militar ROL 2 COVID-19 Ana Aslan. Într-un reportaj realizat de o echipă a Minisiterului Apărării Naționale sunt prezentante cazuri severe de pacienți intubați, cu comorbidități multiple, pe care medicii militari luptă să îi țină în viață.

„Aici e bunicul nostru, în vârstă de 91 de ani, comorbidități extrem de complexe la dânsul, lucru care complică foarte mult îngrijirea perioperatorie și măsurile de terapie”, explică col. medic dr. Narcis Tănase, în materialul video realizat în Secția ATI a Spitalului Militar ROL 2 COVID-19 Ana Aslan.

Este un caz în care medicii au prognostic destul de rezervat în contextul pneumoniei severe cu COVID pe care o are.

O altă pacientă, în vârstă de aproape 80 de ani, are o evoluție decentă, dar în prezent este conectată la aparate pentru a putea respira. „Mă auzi, îți ajunge aerul? Ai un furtun în gât care te ajută să respiri. Te rog mult să stai liniștită că diseară poate îl scoatem, da?”, îi explică medicul militar.

Spitalului Militar ROL 2 funcționează ca secție externă a Spitalului Universitar de Urgență Militar Central (SUUMC) și, prin procedurile stabilite, FMT ROL 2 preia pacienți de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș” și Spitalul Clinic Colentina, care sunt transportați cu autospeciale SMURD pentru transport victime multiple. Secția de terapie intensivă a devenit funcțională a devenit funcțională la sfârșitul lunii aprilie.

Comandantul ROL 2: „Dacă am câștigat sau nu războiul, colegii din Terapie Intensivă o să ne spună”

„Cred că bătălia finală, războiul se va câștiga în terapie intensivă, cred că ei vor ieși ultimii din luptă. Și dacă am câștigat sau nu războiul, colegii din Terapie Intensivă o să ne spună, ei sunt niște virtuoși ai medicinei. Războiul nu e încheiat și am mai speranțe în colegii din anestezie – terapie intensivă să-l finalizeze pozitiv pentru oameni, să ieșim bine”, spunea comandantul Spitalului Militar ROL 2, colonel medic dr. Florea Costea, medic primar Medicină de urgenţă, într-un interviu realizat la sfârșitul lunii mai.

Col. medic conf. univ. dr. Dan Corneci, șeful secției ATI din Spitalul Militar Central, explica, la începutul lunii august, că, în perioada 30 aprilie – 30 iulie, 79 de pacienți cu forme severe-critice ale bolii au ajuns pe paturile Secției ATI a Spitalului Militar ROL 2, iar pe 17 dintre ei medicii nu i-au putut salva în lupta cu noul coronavirus.

Secția ATI ROL 2 este amplasată în clădirea Institutului Ana Aslan și a fost reconfigurată și renovată conform standardelor naționale pentru o unitate ATI grad I avansat. Secția dispune de 23 de paturi  (16 paturi în zona roșie și șapte paturi în zona galbenă) reprezentând 33% din numărul total de paturi ATI din spitalele de linia I și II din București. Fiecare pat dispune de monitorizare complexă invazivă și non-invazivă, aparat de ventilație mecanică avansată, stație cu 4-6 pompe automate de infuzie, aparatură diversă specifică terapiei intensive. Secția este deservită de personal specializat ATI organizat în patru nuclee, fiecare nucleu fiind format din 3 medici specialiști/primari ATI, 12 asistenți medicali din Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” (SUUMC), precum și din patru medici rezidenți.

Material realizat cu col. medic dr. Narcis Tănase, interviu realizat de col. Oana Ciobanu și Daniel Iancu. 

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
ILEGAL în România! N-ai voie să deții aceste ANIMALE acasă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
EXCLUSIV! Cum se simte acum fiul lui Kamara? Leon face progrese notabile: ”Este un mic...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Experții avertizează că bolile transmise de țânțari se răspândesc în Europa din cauza crizei climatice