MAE cere clarificări Ungariei după ce a anunțat ca închide granițele pentru străini, de la 1 septembrie

MAE cere clarificări Ungariei după ce a anunțat ca închide granițele pentru străini, de la 1 septembrie
Publicat: 28/08/2020, 22:51

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) din România cere clarificări Ungariei privind închiderea granițelor pentru cetățenii străini, de la 1 septembrie, potrivit unui comunicat al MAE.

„Pe fondul informațiilor apărute în spațiul public referitoare la unele decizii ale Guvernului Ungariei cu privire la adoptarea de noi măsuri pentru gestionarea pandemiei de COVID-19, Ministerul Afacerilor Externe informează ca au fost deja solicitate, prin Ambasada României la Budapesta, clarificări cu privire la conținutul deciziilor amintite și impactul acestora asupra cetățenilor români care călătoresc în Ungaria și respectiv prin Ungaria, ca stat de tranzit, către alte state europene, precum și în privința cetățenilor români, lucrători transfrontalieri. În egală măsură, a fost transmisă și solicitarea ca autoritățile române să fie informate cât mai rapid asupra modului de implementare a deciziilor respective”, a transmis, vineri seara, MAE, citat de Mediafax.

Șeful de cabinet al premierului Viktor Orban, Gergely Gulyas, a anunțat vineri că Ungaria va reimpune, de la 1 septembrie, restricţii la frontiere, în cadrul măsurilor de limitare a transmiterii coronavirusului. Practic, se revine la restricţiile impuse în timpul primei etape a epidemiei de coronavirus.

Deşi „situaţia infecţiilor este relativ bună” în Ungaria, comparativ cu alte ţări din Europa, sunt încă destul de multe cazuri de Covid-19, a precizat Gergely Gulyas, citat de MTI.

Începând de la 1 septembrie, cetăţenii străini nu vor avea dreptul să intre în Ungaria decât în cazuri justificate. Cetăţenii maghiari care se întorc în ţară vor trebui să stea în carantină 14 zile, dacă nu prezintă două teste negative privind coronavirusul, efectuate la un interval de 48 de ore.

Vor exista excepţii pentru convoaie militare, unii oameni de afaceri, unele categorii de lucrători transfrontalieri, diplomaţi şi pentru tranzit.

Gergely Gulyas a argumentat că măsurile sunt necesare pentru a proteja vârstnicii de infectarea cu noul coronavirus, precum şi pentru evitarea unor noi probleme economice.

De asemenea, măsura a fost luată în contextul în care şcolile se redeschid în Ungaria pe 1 septembrie.

Ungaria înăsprește regulile de trecere a frontierei, de la 1 septembrie, după numărul mare de infectări cu Covid-19 din jurul său. O singură țară vecină se află pe „lista verde”

Ungaria îşi va înăspri regulile de trecere a frontierei de la 1 septembrie, în condiţiile în care numărul de noi contaminări este în creştere în ţările vecine, anunţa – în urmă cu o săptămână – premierul ungar Viktor Orban la postul național de radio.

„Când va începe noul an şcolar, nu vom mai putea menţine sistemul de trecere a frontierei care a funcţionat în timpul verii”, a spus Orban, fără să ofere alte detalii cu privire la noile restricţii.

Presa franceză: „Ungaria, România și Bulgaria suferă pierderi istorice din cauza coronavirusului”

România, Ungaria și Bulgaria, țări care de obicei au rate de creștere ridicate, au descoperit că economiile lor au suferit din cauza crizei Covid-19.

În același timp, ziarul parizian „La Tribune” dezvăluie că România, Ungaria și Bulgaria au suferit o scădere istorică a produsului intern brut (PIB), din aprilie până în iunie, comparativ cu trimestrul anterior, din cauza impactului noului coronavirus, potrivit primele estimări făcute de institutiile nationale.

PIB-ul României a scăzut cu 12,3% în al doilea trimestru

PIB-ul celui de-al doilea trimestru a scăzut cu 12,3% în România și 9,8% în Bulgaria, cea mai mare cădere de la criza economică din 1997.

Produsul intern brut al Ungariei plonjează cu 14,5% în trimestrul 2 al anului 2020, în timp ce PIB-ul scade cu 12,3% în România și 9,8% în Bulgaria, așa cum arată Institutele de Statistică din țările respective, citate de AFP și reluată de  ziarul economic francez „La Tribune” în ediția online.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Prognoză ciudată emisă de Accuweather pentru România. Se anunță vremuri tulburi
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cine este Kostas Passaris, sau „Fiara din Balcani”, deținutul atât de periculos, încât trebuie mutat...
A apărut pe un „tanc” în inima Capitalei! Apariție inedită a lui David Popovici
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Tradiţia care se respectă cu stricteţe în a doua zi de Paşte într-un sat din...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
VINDECĂTOR sau ȘARLATAN? Călugărul care a avut LUMEA la picioare
DOAMNA lumii filmului a murit după Paște: Cea mai mare care a trăit vreodată
Marele secret al checului. Ingredientul care schimbă tot
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
”Transformă asta într-un circ, într-o mizerabilă sfâșiere” Andrei Păunescu, în război cu sora vitregă pentru...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Amiba mâncătoare de creier poate fi cauzată prin spălături nazale