Când vom avea o scăderea a numărului de cazuri de coronavirus? Andrei Baciu: Vine sezonul rece, deci o parte din activități se mută în interior, iar cele din spațiul extern devin mai puține

Când vom avea o scăderea a numărului de cazuri de coronavirus? Andrei Baciu: Vine sezonul rece, deci o parte din activități se mută în interior, iar cele din spațiul extern devin mai puține
Publicat: 15/10/2020, 07:57
Actualizat: 06/04/2021, 15:37

Secretarul de Stat în Ministerul Sănătății a explicat de ce avem o creștere considerabilă a numărului de cazuri de coronavirus și o transmitere comunitară ascendentă. Ne aflăm după o perioadă în care interacțiunea socială a fost pronunțată. Totuși, faptul că ne apropiem de sezonul rece ar putea reduce transmisibilitatea virusului deoarece ziua va scădea și nu se vor mai petrece atât de multe activități, spune Andrei Baciu. 

„Există o avalanșă de informații și e și normal de altfel să fi ajuns într-un punct în care ai obosit de la atât de multe solicitări și alerte, și recorduri negative. Nu mai vorbim și de importantul, și foarte larg răspânditul fenomen de fake news, care creează tensiuni suplimentare. Este normal să existe, totuși, o predispoziție și o anumită stare reziduală de anxietate, pentru că este o situație fără precedent la nivel global. Însă, cu toate acestea, trebuie să nu ne lăsăm conduși în mirajul acesta al situațiilor care amplifică aceste stări, și atunci este bine să explicăm ce se întâmplă. Suntem într-un moment în care constatăm o accelerare a transmiterii comunitare, se constată o creștere a numărului de cazuri, vedem cu toții acest lucru. Acum vorbim de diverse scenarii și de diverse borne. Trebuie să știm că, în linii mari, toate aceste chestiuni sunt în primul rând făcute pe baza unor analize, făcute de către experți din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, din cadrul Ministerului Sănătății. Așa cum foarte bine a spus și domnul ministru Nelu Tătaru, toate deciziile se iau numai pe baza acestor recomandări”, a explicat Andrei Baciu. 

Secretarul de Stat în Ministerul Sănătății a explicat de ce cetățenilor le sunt precizate ratele incidenței pe plan local. Andrei Baciu a explicat că cele două rate de 1,5 și 3 sunt borne importante care marchează trecerea d ela un scenariu la altul.

„Din punct de vedere medical, epidemiologic, ai nevoie să evaluezi gradul și riscul de transmitere virală, riscul de infectare pe care o comunitate îl prezintă. Cum faci acest lucru? Poți să o faci într-o manieră foarte sofisticată, însă ai nevoie să o faci de o manieră mai accesibilă, astfel încât să poți implementa la nivel local, la nivel central, astfel încât toată populația să înțeleagă când treci dintr-o etapă în alta, dintr-un risc în altul. Ai nevoie de niște lucruri mai simple, de niște borne pe care să le înțeleagă și să le poată folosi absolut oricine, cum sunt aceste borne de care vorbim acum – o rată a incidenței de 1,5 – 3 sunt cele două borne importante de la care practic se trece de la un scenariu, la altul și dacă ne uităm foarte atent, o să vedem că, cu privire la purtatul măștii, cu privire la tot ceea ce înseamnă activitățile teatrelor, cinematografelor, restaurantelor, practic activitatea acestora este în oglindă cu rata de transmitere virală în societate”, a declarat Andrei Baciu la B1.

Andrei Baciu, despre previziunile potrivit cărora după creșterea explozivă de infectări, va veni o scădere: Vine sezonul rece când activitățile sunt mai puține

Întrebat pe ce se bazează ministrul Sănătății când afirmă că după explozia numărului de cazuri de coronavirus va urma și o scădere, secretarul de Stat Andrei Baciu a precizat că toate declarațiilr autorităților sunt bazate pe analize și interpretări științifice.

„Să știți că în primul rând cam toate previziunile de acest tip și-au dovedit până la urmă precizia, pentru că toate aceste chestiuni, așa cum am spus, sunt bazate pe analize și interpretări științifice metodologice, epidemiologice, de sănătate publică. Este bine să explicăm puțin și fenomenul. Suntem undeva la mijlocul lunii octombrie și practic suntem undeva la 14 zile, la sfârșitul perioadei de incubație, după o lună care a venit cu foarte multe evenimente suplimentare, cu o creștere semnificativă a interacțiunilor dintre persoane în societate, în mijloacele de transport în comun, la muncă, în birouri șamd. Mai mult decât atât, s-a scurtat ziua și ușor, ușor vine și sezonul rece, deci pe cale de consecință bună parte din activități se mută în interior, nu mai sunt atât de multe activități care se petrec în spațiul extern”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Irinuca Columbeanu se întoarce în România! Ce spune Irinel Columbeanu despre vizita fiicei sale: „Nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se stabilește chiar mâine, 30 aprilie. Decizia care este obligatorie în România
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto