WEBINAR GÂNDUL.RO și Medici pentru România. Laura Ghibu, medic chirurgie dentară în Suedia: Modelul suedez trebuie cunoscut în profunzime. Suedia nu poate institui starea de urgență

WEBINAR GÂNDUL.RO și Medici pentru România. Laura Ghibu, medic chirurgie dentară în Suedia: Modelul suedez trebuie cunoscut în profunzime. Suedia nu poate institui starea de urgență
WEBINAR GÂNDUL.RO și Medici pentru România. Laura Ghibu, medic chirurgie dentară în Suedia: Modelul suedez trebuie cunoscut în profunzime. Suedia nu poate institui starea de urgență
Publicat: 24/11/2020, 14:54

Laura Ghibu, medic chirurg dentar în Suedia, a vorbit, la WEBINAR-ul GÂNDUL.RO și Medici pentru România „Tratamente COVID19 aplicate în România vs. protocoalele mondiale” – „Cum a gestionat România pandemia în contextul creșterii alarmante a numărului de cazuri la nivel mondial” despre motivul pentru care Suedia a tratat diferit criza COVID-19.

„Modelul suedez, ca să fie bine realizat, trebuie cunoscut în profunzime. În Suedia nu există posibilitatea dată de Constituție să institui o stare de urgență pe timp de pace.

În plus guvernul suedez nu e responsabil pentru gestionarea crizelor sanitare, ci Agenția pentru Sănătate Publică.

Începând din acest colț, ne dăm seama că strategia suedeză nu putea fi asemănătoare cu celelalte strategii de combatere a pandemiei din Europa.

Deși ASP au luat măsuri de distanțare fizică și igienă din păcate nu am avut posibilitatea să le îndeplinim. În spitalele din Suedia nu mai existau materiale de protecție și a cauzat un număr foarte mare de victime.

Dacă puteți vedea, un sharescreen, care e situația acum. O să vă arăt în acest grafic. În primăvară am avut un mare mare număr de victime, destul de constant în martie, aprilie, până aproape de iunie.

„Suedezul, obișnuit să fie disciplinat”

După cum vedeți, numărul victimelor s-a diminuat apoi constant și foarte abrupt. Acum avem un număr mai mare de victime, dar situația nu arată deloc ca în primăvară. Suntem mai bine pregătiți, știm ce să facem!

Putem să gestionăm cazurile grave, ca să nu mai fie și mortale.

Suedezul este obișnuit să fie disciplinat, cultural nu este atât de călduros, 52% dintre sudezi trăiesc singuri, este foarte ușor să menții izolarea. Familiile nu locuiesc mai multe generații la un loc. Este foarte ușor să izolezi persoanele de 70 de ani.

Populația este foarte disciplinată. Au o educație din școală, de obicei colaborează excelent cu autoritățile, în care au mare încredere, acestea sunt destul de transparente și spun despre situație exact cum este.

Apel la donarea de plasmă pentru suferinzii COVID

În România, primul val aproape că nu l-am simțit. Apoi a venit relaxarea, înțeleasă prost, de toată lumea. Apoi vedem ce s-a întâmplat. Dar vă spun că trebuie să încercăm să lucrăm cu ce avem.

Azi se demarează un proiect la nivelul Ardealului între 3 organizații civice – Cluj, Sibiu, Timișoara, având în vedere că au foarte multe cazuri Covid, au demarat un proiect de convocare a bolnavilor care au trecut prin boală să doneze plasmă. Ei încearcă să transforme această situație negativă în ceva pozitiv. Acești oameni să poată să salveze alte vieți. O persoană care donează plasmă, cu anticorpi, poate să salveze alte 3 persoane! Numele proiectului este „Plasma este darul de Crăciun”, a declarat chirurgul dentar Laura Ghibu la webinar-ul pe tema Covid.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Mașinile trebuie să îl aibă la bord. Devine obligatoriu din 1 iulie. UE a dat...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata