Kassym-Jomart Tokayev, președintele Kazahstanului, la conferința online ”Artificial Intelligence Journey”: ”Procesele de gândire ale mașinilor și roboților ar trebui să se dezvolte exclusiv într-o direcție constructivă”

Kassym-Jomart Tokayev, președintele Kazahstanului, la conferința online ”Artificial Intelligence Journey”: ”Procesele de gândire ale mașinilor și roboților ar trebui să se dezvolte exclusiv într-o direcție constructivă”
Kassym-Jomart Tokayev, președintele Kazahstanului, la conferința online ”Artificial Intelligence Journey”: ”Procesele de gândire ale mașinilor și roboților ar trebui să se dezvolte exclusiv într-o direcție constructivă”

Kassym-Jomart Tokayev, președintele Kazahstanului, a participat la conferința online ”Artificial Intelligence Journey”, dedicată inteligenței artificiale și analizei datelor, cel mai mare eveniment din lume organizat în acest an. Au fost înregistrați peste 28 de mii de participați, din 90 de țări, iar președintele Kazahstanului a atras atenția asupra riscurilor legate de dezvoltarea inteligenței artificiale, insistând asupra faptului că toate aceste procese de gândire ale mașinilor și roboților ar trebui să se dezvolte într-o ”direcție constructivă”.

Alături de președintele Kazahstanului a fost prezent – la discuția desfășurată sub titlul ”Master event – Inteligența artificială: atitudine responsabilă față de viitor”, moderată de German Gref, președintele consiliului de administrație al Sberbank – și președintele Federației Ruse, Vladimir Putin.

Oamenii s-au obișnuit deja să fie contemporani cu o ”eră a inteligenței artificiale”, a punctat președintele Kassym-Jomart Tokayev, la începutul discursului său, iar ”învățarea automată” și ”rețelele neuronale” fac parte integrantă din domenii-cheie precum economia, securitatea, medicina și chiar politica. Într-o perioadă în care întreaga planetă trece printr-o acută criză medicală indusă de pandemia de coronavirus, inteligența artificială și-a făcut, cu atât mai mult, prezența în viața de zi cu zi a oamenilor.

”Aceasta este o lume nouă în care noile tehnologii ne conduc constant și rapid. Cum va fi mai departe, minunat sau înspăimântător, ce fel de viitor vom lăsa generațiilor viitoare depinde de eforturile noastre comune, eforturile inginerilor, specialiștilor în IT, ale economiștilor și, ceea ce este foarte important, ale politicienilor. Astăzi, inteligența artificială permite identificarea bolilor din imagini, efectuarea diagnosticelor adecvate, salvarea de vieți, iar utilizarea inteligenței artificiale va permite determinarea următoarelor valuri de boli cu infecții periculoase cu 18 luni înainte, ceea ce oferă timp considerabil de pregătire pentru astfel de situații”, a precizat Kassym-Jomart Tokayev, președintele Kazahstanului, în timpul conferinței online.

Kassym-Jomart Tokayev: ”Aceasta este o lume nouă în care noile tehnologii ne conduc constant și rapid”

Kassym-Jomart Tokayev: ”Dezvoltarea tehnologiei de inteligență artificială și analiza datelor, una dintre principalele priorități de dezvoltare în Kazahstan”

În timpul acestei pandemii, în Kazahstan au fost luate măsuri urgente pentru introducerea tehnologiilor digitale, a specificat președintele Kassym-Jomart Tokayev, acestea jucând un rol extrem de important în acest context medical dificil.

De altfel, în Kazahstan, dezvoltarea tehnologiei de inteligență artificială și analiza datelor este una dintre principalele priorități de dezvoltare, iar președintele Tokayev și-a exprimat opinia conform căreia statele mari ale lumii – din punct de vedere geografic – ar trebui ”să reducă la minimum inegalitatea digitală”.

”În Kazahstan sunt furnizate servicii de stat la distanță și sunt deschise conturi pentru emiterea de ajutor social. Tehnologiile informaționale trebuie folosite în scopul îmbunătățirii sistemului administrației publice și îmbunățirii calității implementării politicilor publice. Digitalizarea și analiza de date sunt esențiale pentru formarea și implementarea eficientă  a evidence-based policy, iar disponibilitatea datelor în timp real, precum și ajutorul inteligenței mașinală în prognoză pe baza informațiilor incomplete sau implicite, vor schimba fundamental calitatea deciziilor”, a mai declarat președintele Kassym-Jomart Tokayev.

Președintele Kazahstanului: ”Digitalizarea și analiza de date sunt esențiale pentru formarea și implementarea eficientă  a evidence-based policy”

În Kazahstan a fost creat Institutul de Sisteme Inteligente și Inteligență Artificială: ”Centru de procesare a datelor de cercetare și un parc științific pentru dezvoltarea inteligenței artificiale”

Președintele Tokayev a insistat, în discursul său, și asupra conceptului “Data-Driven Government”, ceea ce reprezintă, practic, o abordare nouă în ceea ce privește  colectarea și procesarea unei game largi de date în timp real.

Însă nu trebuie trecută în plan secund nici ”necesitatea construirii sistematice a ecosistemului necesar”, a mai precizat președintele Kazahstanului.

 ”La Universitatea Nazarbayev a fost creat Institutul de Sisteme Inteligente și Inteligență Artificială care – împreună cu Banca Mondială – intenționează să creeze un cluster național de inteligență artificială cu propriul laborator, un centru de procesare a datelor de cercetare și un parc științific pentru dezvoltarea inteligenței artificiale. Totodată, a existat un acord între Guvernul Kazahstanului, Centrul Financiar Internațional “Astana” și Forumul Economic Mondial cu privire la deschiderea Centrului afiliat al celei de-a Patra Revoluții Industriale pe platformă și în jurisdicția AIFC. Acest centru va reuni agenții guvernamentale, parteneri de afaceri și industriali din Asia Centrală pentru dezvoltarea standardelor de reglementare în implementarea proiectelor inovatoare”, a mai specificat președintele Kassym-Jomart Tokayev în discursul său.

Președintele Kazahstanului: ”Funcționarii publici trebuie să aibă empatie și să depună mai mult efort  pentru interacțiunea cu cetățenii”

Este imperios necesar, totuși, ca un astfel de proces de digitalizare să nu se transforme într-un ”scop în sine”, a menționat președintele Kazahstanului, ci să devină o ”modalitate de a îmbunătăți viața cetățenilor și climatul de afaceri”.

Competitivitatea națională este rezultanta firească a unui astfel de instrument-cheie – digitalizarea și dezvoltarea tehnologiilor.

”Statul ar trebui să funcționeze ca o mașină, este adevărat. Dar trebuie să fie un stat care ascultă cu adevărat, iar funcționarii publici trebuie să aibă empatie și să depună mai mult efort  pentru interacțiunea cu cetățenii”, a subliniat Kassym-Jomart Tokayev.

Însă, în același timp, nu trebuie excluse din această ecuație digitalizată nici riscurile care ar trebui luate în considerare în dezvoltarea și implementarea inteligenței artificiale.

”Problema securității și protecției datelor cu caracter personal apare în condițiile în care cea mai mare parte a informațiilor procesate este privată. Pentru a rezolva această problemă, este necesar să căutăm un punct de mijloc. Există posibilitatea utilizării inteligenței artificiale ca „armă” în conflicte și confruntări geopolitice. Provocările arhitecturii actuale de securitate și control al armelor pot fi exacerbate de confruntări în tehnologia cibernetică și în inteligența artificială”, a mai transmis președintele Kazahstanului.

Kassym-Jomart Tokayev, președintele Kazahstanului: ”Există posibilitatea utilizării inteligenței artificiale ca „armă” în conflicte și confruntări geopolitice”

Președintele Tokayev: ”Oricât de paradoxal ar suna, succesul unei noi ere va depinde de nivelul umanității pe care îl vom pune în noile tehnologii”

 Președintele Kazahstanului a tras, astfel, și un semnal de alarmă pentru viitor, considerând că există și riscul ca ”țările, blocurile politice și chiar corporațiile individuale care dețin tehnologii foarte dezvoltate” să își dorească și să revendice ”un statut special”, ceea ce le-ar plasa în poziția de a ”dicta condiții” altor țări.

Pentru ca o astfel de situație să fie evitată, Kassym-Jomart Tokayev a propus ca establishment-ul politic mondial să ia în considerare ”posibilitatea adoptării unui memorandum de inaplicarea tehnologiilor de inteligență artificială în detrimentul unei persoane și încălcarea drepturilor sale”. Un astfel de document devine, în cele din urmă, ”un pact moral și etic pentru oamenii”.

”Sarcina noastră este de a crea măsuri pentru a preveni influența negativă de acest gen. Dar, oricât de paradoxal ar suna, succesul unei noi ere va depinde de nivelul umanității pe care îl vom pune în noile tehnologii. Procesele de gândire ale mașinilor și roboților ar trebui să se dezvolte exclusiv într-o direcție constructivă. Inteligența artificială este instrumentul care, utilizat corect, ne va permite tuturor să ne dezvoltăm mai echilibrat și armonios”, a transmis  Kasaym-Jomart Tokayev, președintele Kazahstanului, în timpul conferinței online ”Artificial Intelligence Journey”.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
Iancu Sterp, ajuns în finala Survivor All Stars cu ajutorul fratelui său celebru
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete