Cum se va intra în Marea Britanie, după 1 ianuarie 2021. Ce trebuie să știe cetățenii din UE

Cum se va intra în Marea Britanie, după 1 ianuarie 2021. Ce trebuie să știe cetățenii din UE
Sute de români sunt blocați la granița dintre Franța și Marea Britanie (FOTO: Pixabay)
Publicat: 17/12/2020, 17:59
Actualizat: 17/12/2020, 18:33

Regatul Unit, care a părăsit Uniunea Europeană (UE) la 31 ianuarie 2020, nu va mai aplica dreptul UE după încheierea perioadei de tranziţie, la 31 decembrie 2020. Astfel, se va pune capăt liberei circulaţii a persoanelor, bunurilor şi a serviciilor.

Guvernul de la Londra a stabilit, în data de 13 iulie 2020, detaliile acestui sistem de imigrare pe bază de puncte, care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2021, atunci când libera circulaţie între Regatul Unit şi UE se va încheia.

Acest nou sistem va trata cetăţenii UE şi pe cei non-UE în mod egal şi vizează atragerea persoanelor care pot contribui la economia Regatului Unit. Cetăţenii irlandezi vor putea intra şi trăi în Regatul Unit la fel cum o fac în prezent, scrie Agerpres.

Cetăţenii UE care doresc să vină în Regatul Unit – înainte de 1 ianuarie 2021 – vor continua să beneficieze de exercitarea drepturilor lor conform prevederilor aranjamentelor de tranziţie, care permit continuarea libertăţii de mişcare între Regatul Unit şi Uniunea Europeană.

Cetăţenii UE care sosesc înainte de expirarea perioadei de tranziţie (31 decembrie 2020), precum şi membrii de familie vor fi eligibili pentru Programul de înregistrare a cetăţenilor UE (EU Settlement Scheme). Ei vor putea depune până la 30 iunie 2021 o cerere în baza prevederilor acestei scheme.

În cadrul noului sistem de imigrare, cetăţenii UE pot intra în Regatul Unit ca vizitatori pentru o perioadă de şase luni fără a fi nevoie să obţină o viză. Un vizitator poate intra în Regatul Unit de mai multe ori în această perioadă, dar nu poate ajunge să locuiască efectiv în Marea Britanie prin mecanismul vizitelor repetate sau continue.

Vizitatorii se pot angaja într-o gamă largă de activităţi, cum ar fi efectuarea de vacanţe, participarea la şedinţe și conferinţe sau participarea la cursuri scurte, dar nu pot munci şi nici accesa fonduri publice.

Cum funcționează acest sistemul de imigrare pe puncte

Cetățenii care doresc să rămână pe perioade mai lungi de şase luni pentru a munci, a studia sau a locui în Regatul Unit vor trebui să depună o cerere de viză.

Acest lucru va putea fi făcut pe site-ul www.gov.uk, iar doritorii vor trebui să demonstreze că îndeplinesc criteriile relevante şi punctajul necesar vizei pentru care se depune cererea.

Cetăţenii UE care primesc viza vor primi acces securizat la informaţiile privind statutul lor de imigrare, prin intermediul unui serviciu online, pe care îl vor putea folosi pentru a-şi confirma drepturile şi pentru a accesa diverse servicii, în loc să folosească un document fizic privitor la statutul lor.

Solicitanţii de viză care posedă un paşaport biometric vor putea completa cererea, inclusiv confirmarea identităţii, folosind o aplicaţie de smartphone.

Dacă nu posedă paşaport biometric, nu pot folosi aplicaţia sau cip-ul lor biometric nu poate fi citit, s-ar putea ca unii solicitanţi să trebuiască să se prezinte la un centru pentru cereri de viză.

În afară de oferta de vize pentru lucrătorii din domeniul sănătăţii şi îngrijirii şi cu excepţia cazurilor în care se aplică o anumită exceptare de la regimul vizelor, toţi solicitanţii care sosesc în Regatul Unit pentru o perioadă mai mare de şase luni vor trebui să achite şi suprataxa de sănătate pentru imigrare (IHS), care le va permite accesul la sistemul de sănătate din Regatul Unit prin intermediul Sistemului Naţional de Sănătate (NHS).

În cadrul noului sistem de imigrare, Regatul Unit va introduce o abordare unitară, coerentă şi mai fermă cu privire la cazierul judiciar ce se va aplica tuturor cetăţenilor.

Cei care doresc să intre pe teritoriul britanic pot fi refuzaţi dacă au o condamnare cu închisoare de cel puţin 12 luni, au săvârşit o faptă penală care a cauzat daune grave, sunt recidivişti care dau dovadă de o nesocotire constantă a legii sau caracterul, conduita ori cercul lor de apropiaţi înseamnă că prezenţa lor nu va contribui la binele public.

Până pe 1 octombrie 2021, cetăţenii Uniunii Europene (UE), Spaţiului Economic European (SEE) şi Elveţiei pot intra în Regatul Unit cu paşaport sau document naţional de identitate aşa cum o fac şi acum.

Începând cu 1 octombrie 2021, cetăţenii UE, SEE şi Elveţiei vor avea nevoie de paşaport pentru a călători în Regatul Unit.

Totuşi, cetăţenii UE, SEE şi Elveţiei ale căror drepturi sunt protejate prin Acordul de retragere, de exemplu cei care intră sub incidenţa Programului de înregistrare a cetăţenilor UE şi a prevederilor privind micul trafic de frontiera (muncitorii la frontieră) vor putea să călătorească în Regatul Unit folosind documentele naţionale de identitate cel puţin până la 31 decembrie 2025.

Boris Johnson: Deși negocierile continuă, cel mai probabil va trebui să ne pregătim de Brexit în termenii Organizației Mondiale a Comerțului

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a declarat – duminică după-amiază – că încheierea tranziției post-Brexit fără un acord este „cel mai probabil” scenariu și a adăugat că țara sa a pregătit deja măsuri de urgență în acest sens.

Declarația acestuia vine în contextul în care el, împreună cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au hotărât duminică o continuare a negocierilor, în speranța obținerii unui acord, informează Mediafax.

„Am avut o discuţie utilă cu Boris Johnson în această dimineaţă. Am stabilit că negocierile vor continua”, a anunțat Ursula von der Leyen pe Twitter.

Cu toate acestea, negocierile nu pot continua prea mult timp, dat fiind faptul că perioada de tranziție expiră la 1 ianuarie 2021, iar Johnson refuză o prelungire a acesteia.

Chiar dacă ar ajunge la un acord în următoarele zile, noul tratat va trebui ratificat urgent de Parlamentul European, de parlamentele celor 27 de state membre UE şi de cel britanic.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Se verifică BANII românilor. Statul te OBLIGĂ să anunți. Ai termen legal până pe 25...
Exclusiv. Mario Fresh, ipostaze rare! Ce i-a făcut Alexiei Eram
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Meteorologii anunță că vremea va fi schimbătoare în luna mai