Liderii britanici și cei ai UE au decis să continue negocierile, în pofida expirării termenului-limită

Liderii britanici și cei ai UE au decis să continue negocierile, în pofida expirării termenului-limită
Liderii britanici și cei ai UE au decis să continue negocierile, în pofida expirării termenului-limită. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 13/12/2020, 16:23

Oficialii de la Londra și cei de la Bruxelles au fost de acord să prelungească discuțiile referitoare la un eventual acord comercial și după expirarea termenului-limită, fixat de către ambele părți duminică, 13 decembrie.

Astfel, discuțiile vor continua în încercarea de a evita ca Marea Britanie să iasă din perioada de tranzit post-Brexit fără ca un acord comercial să fie semnat între cele două părți, ceea ce ar provoca probleme uriașe în comerțul dintre Londra și Blocul comunitar, care se ridică la peste o mie de miliarde de euro anual.

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, dar și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, le dăduseră negociatorilor termen până duminică pentru găsirea unei căi de mijloc pentru depășirea impasului din timpul negocierilor.

Un acord comercial între cele două părți ar asigura Marii Britanii accesul la piața unică europeană, notează site-ul agenției de presă Reuters.

Ambii oficiali au declarat vineri că este puțin probabil să se ajungă la un acord în acest sens, dar duminică aceștia le-au solicitat negociatorilor să continue discuțiile.

„În pofida oboselii provocate de aproape un an de negocieri, în ciuda faptului că termenele-limită au fost depășite în repetate rânduri, credem că este o dovadă de responsabilitate să mergem mai departe”, au declarat Johnson și von der Leyen prin intermediul unui comunicat de presă comun.

Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană în ianuarie, dar încă este un „membru informal” al Blocului comunitar până pe 31 decembrie, atunci când se încheie perioada de tranziție în care Londra este încă membră a pieței unice și a uniunii vamale europene.

Lipsa unui acord comercial care să guverneze relațiile de după 31 decembrie ar putea afecta toate economiile europene și ar putea transmite unde de șoc pe piețele financiare.

„Orice oportunitate de a ajunge la un acord comercial este binevenită”, a declarat cancelarul Germaniei, Angela Merkel, în cadrul unei conferințe de presă susținută la Berlin.

Noi regrese în cadrul negocierilor

Negocierile referitoare la un eventual acord comercial între Uniunea Europeană și Marea Britanie au regresat în cadrul ultimelor zile.

Discuțiile privind un eventual acord comercial au fost blocate, ca urmare a unor disensiuni referitoare la legislația privind ajutoarele de stat și pescuitul. Fără un acord comercial, comerțul dintre Blocul comunitar și Marea Britanie, care se ridică la 1.000 de miliarde de dolari, ar putea fi puternic afectat la începutul lui 2021.

Uniunea Europeană a prezentat recent o serie de măsuri de urgență pentru situația în care nu va fi convenit niciun acord post-Brexit cu Regatul Unit.

Măsurile anunțate acoperă domeniile pescuitului și transportului rutier și aerian, care sunt cele mai disputate capitole din negocierile referitoare la relațiile comerciale dintre Londra și Bruxelles începând cu 1 ianuarie 2021, când expiră perioada de tranziție post-Brexit.

Măsurile vizează doar sectoarele care ar urma să fie „afectate într-o manieră disproporționată” de lipsa unui acord, iar obiectivul acestora „este de a acoperi perioada în care nu este în vigoare un acord”, a precizat Comisia.

Comisia Europeană adaugă că măsurile sunt luate pentru o perioadă determinată, chiar în cazul în care nu va intra în vigoare niciun acord.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare în cadrul aceleiași facultăți, în 2015. A lucrat, începând din 2013, în cadrul agenției citeste mai mult
ŞOC | Scene incredibile într-un club de noapte. Bătută şi violată de o vedetă aflată...
Bătaie la Survivor România! Favoritul fanilor, ELIMINAT. A început să lovească fetele şi...
Acuzat de Becali că e swinger, Răzvan Lucescu rupe tăcerea: `Dacă sexul e bine făcut...
Cum scazi febra de la COVID natural. Remedii pe care să le aplici acasă
Bombă în miez de noapte: negocierile dintre Loți Boloni și FRF au picat! Antrenorul a...
Indonezia îşi mută capitala. Parlamentul a votat să înlocuiască Jakarta. Cum se va numi noua...
Metoda de furt care face ravagii. Cu o simplă monedă, HOȚII iau tot din MAȘINĂ
BANCUL ZILEI – Pofte vinovate în miez de noapte: “Dragă, așa aș vrea să fac...
Premierul Nicolae Ciucă și-ar fi plagiat teza de doctorat
Bătaie la Survivor România! Favoritul fanilor, ELIMINAT. A început să lovească fetele şi...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
INTERSECȚIA de la DELFINARIU va fi RESISTEMATIZATĂ!
Dovada clară că există călători în timp? Previziunea uluitoare făcută despre Elon Musk acum 70...
Cine este, de fapt, polițistul care a accidentat-o mortal pe Raisa pe trecerea de pietoni?...
Schimbare istorică la pensii! Anunț major despre talonul de pensie din România
Vestea momentului pentru milioane de români! Banii pe care toți îi așteaptă. Ce sume se...
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Ce înseamnă acest simbol pe care îl vedem tot mai des pe maşini. Aproape nimeni...