Liderii britanici și cei ai UE au decis să continue negocierile, în pofida expirării termenului-limită

Liderii britanici și cei ai UE au decis să continue negocierile, în pofida expirării termenului-limită
Liderii britanici și cei ai UE au decis să continue negocierile, în pofida expirării termenului-limită. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 13/12/2020, 16:23

Oficialii de la Londra și cei de la Bruxelles au fost de acord să prelungească discuțiile referitoare la un eventual acord comercial și după expirarea termenului-limită, fixat de către ambele părți duminică, 13 decembrie.

Astfel, discuțiile vor continua în încercarea de a evita ca Marea Britanie să iasă din perioada de tranzit post-Brexit fără ca un acord comercial să fie semnat între cele două părți, ceea ce ar provoca probleme uriașe în comerțul dintre Londra și Blocul comunitar, care se ridică la peste o mie de miliarde de euro anual.

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, dar și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, le dăduseră negociatorilor termen până duminică pentru găsirea unei căi de mijloc pentru depășirea impasului din timpul negocierilor.

Un acord comercial între cele două părți ar asigura Marii Britanii accesul la piața unică europeană, notează site-ul agenției de presă Reuters.

Ambii oficiali au declarat vineri că este puțin probabil să se ajungă la un acord în acest sens, dar duminică aceștia le-au solicitat negociatorilor să continue discuțiile.

„În pofida oboselii provocate de aproape un an de negocieri, în ciuda faptului că termenele-limită au fost depășite în repetate rânduri, credem că este o dovadă de responsabilitate să mergem mai departe”, au declarat Johnson și von der Leyen prin intermediul unui comunicat de presă comun.

Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană în ianuarie, dar încă este un „membru informal” al Blocului comunitar până pe 31 decembrie, atunci când se încheie perioada de tranziție în care Londra este încă membră a pieței unice și a uniunii vamale europene.

Lipsa unui acord comercial care să guverneze relațiile de după 31 decembrie ar putea afecta toate economiile europene și ar putea transmite unde de șoc pe piețele financiare.

„Orice oportunitate de a ajunge la un acord comercial este binevenită”, a declarat cancelarul Germaniei, Angela Merkel, în cadrul unei conferințe de presă susținută la Berlin.

Noi regrese în cadrul negocierilor

Negocierile referitoare la un eventual acord comercial între Uniunea Europeană și Marea Britanie au regresat în cadrul ultimelor zile.

Discuțiile privind un eventual acord comercial au fost blocate, ca urmare a unor disensiuni referitoare la legislația privind ajutoarele de stat și pescuitul. Fără un acord comercial, comerțul dintre Blocul comunitar și Marea Britanie, care se ridică la 1.000 de miliarde de dolari, ar putea fi puternic afectat la începutul lui 2021.

Uniunea Europeană a prezentat recent o serie de măsuri de urgență pentru situația în care nu va fi convenit niciun acord post-Brexit cu Regatul Unit.

Măsurile anunțate acoperă domeniile pescuitului și transportului rutier și aerian, care sunt cele mai disputate capitole din negocierile referitoare la relațiile comerciale dintre Londra și Bruxelles începând cu 1 ianuarie 2021, când expiră perioada de tranziție post-Brexit.

Măsurile vizează doar sectoarele care ar urma să fie „afectate într-o manieră disproporționată” de lipsa unui acord, iar obiectivul acestora „este de a acoperi perioada în care nu este în vigoare un acord”, a precizat Comisia.

Comisia Europeană adaugă că măsurile sunt luate pentru o perioadă determinată, chiar în cazul în care nu va intra în vigoare niciun acord.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Putin cutremură omenirea. Ordin ISTORIC dat la Moscova: Totul s-a rezolvat
Semnele care prevestesc sfârșitul. Când moartea se apropie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Mesajul postat de Oana Roman de ziua de naștere a Mioarei Roman, care ar fi...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului